Председник самопроглашеног Косова Хашим Тачи признао је да се са председником Србије Александром Вучићем тајно састајао у Паризу, Њујорку, Ватикану, Бриселу и Бечу, и тиме недвосмислено потврдио наводе председника Народне странке и председавајућег Савеза за Србију Вука Јеремића, који је у јавности више пута указивао на те састанке.

Јеремић је упозоравао да се њих двојица на тим састанцима договарају о „разграничењу“, односно споразуму по којем би се Србија вољно одрекла дела своје територије, укључујући и у општинама Бујановац, Медвеђа и Прешево, а Приштина добила столицу у УН, што је супротно Уставу Србије, Резолуцији 1244 Савета безбедности УН, и равно акту велеиздаје.

Вучић је због овога против Јеремића покренуо низ прљавих кампања преко својих послушника и таблоида које контролише.

Истина је највећи Вучићев непријатељ и сада убрзано стижу рачуни за све лажи којима је пуних седам година засипао јавност у Србији и саговорнике из међународне заједнице.

Савез за Србију истиче да се противи Вучићевом и Тачијевом тајном договору по којем би Србија де факто признала независност Косова.

Залажемо се за преговоре са косовским Албанцима којима би у јужној српској покрајини био омогућен нормалан живот свих људи.

Прихватљиво решење косовског проблема може бити само у оквирима Устава Србије и Резолуције 1244, што су Јеремић и један од оснивача СЗС Драган Ђилас јасно поручили и европским званичницима током недавне посете Бриселу.

Савез за Србију захтева од Вучића да хитно обелодани о чему је преговарао са Тачијем на свим састанцима који је до сада имао.

Тачи: Неколико пута сам се састао са Вучићем без присуства камера

Косовски председник Хашим Тачи по први пут је признао да се са председником Србије, Александром Вучићем састао неколико пута, без присуства камера.

„Срели смо се без присуства камера у Бриселу, у Ватикану на разним церемонијама, такође у Паризу, Бечу и Њујорку. Отворено смо разговарали о дешавањима на Западном Балкану, о нечему што нисам наглашавао пред камерама. Последња фаза дијалога има смисла за Косово само ако Косово добије признање и чланство у УН-у,“ рекао је Тачи.

Тачи је изјавио у интервјуу за Радио телевизију Албаније да је постизање споразума са Србијом племенито као и што су победа и независност Косова биле величанствене. Како каже, Косово без чланства у великим међународним организацијама остаје изоловано.

„Не можемо да постанемо Палестина Западног Балкана. Нећу допустити ни под којим околностима, ни по коју цену, споразум који не гарантује обострано признање и чланство у УН-у. Нећу допустити Заједницу са извршним овлашћењима која ствара „Републику Српску“ и дисфункционализује државу Косово. Нећу им дозволити ни да се дискутује,“ додао је.


Извор: КосСев, Савез за Србију, Газета експрес

Оставите коментар

Оставите коментар на Тачи о тајним састанцима са Вучићем

* Обавезна поља