Растерећена обавезе да буде поштар који разноси Вучићева писма, са питањима „од којих боли глава“, Ана Брнабић стигла је у дводневну посету Бриселу насмејана и орна за рад. Видело се да пуца од енергије и одлучности, а њена мушка одећа додатно је доприносила њеном самоувереном изгледу. Права особа, на правом месту, нема шта.

Након што се састала са известиоцем ЕП за Србију Дејвидом Мекалистером и председником Европске народне партије Манфредом Вебером, одмах се, не дангубећи, обратила  Комитету за спољне послове Европског парламента, а након тога и одговарала на њихова питања. Није је збунило ни провокативно лукавство председавајућег Комитета, Дејвида Мекалистера, који је, најављујући њен наступ, затражио да, осим о економским достигнућима Владе, у свом обраћању посвети пажњу и питањима владавине права, медијских слобода и односу државе према невладиним организацијама.(1)

Но, није ни она од јуче, па му је одговорила како је њена стратегијска агенда на челу Владе Србије дигитализација и образовање, као и да је садашњи стратегијски курс њене Владе трасирала претходна.(2) Другим речима, обратите се Вучићу, господо, ја се у свој посао не мешам превише. А онда се распричала о фискалној стабилизацији и дигитализацији. Но, то папагајско понављање Вучићевих флоскула није много интересовало њих у Бриселу, па неће ни нас. Идемо на занимљивије теме.

Сесији Комитета на којој је говорила премијерка Брнабић, као део наше делегације, присуствовали су и министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић, председник Скупштине Војводине Иштван Пастор, покрајински премијер Игор Мировић, амбасадорка Србије при ЕУ Ана Хрустановић и шеф делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици. У овом тренутку остаје нејасно шта су два висока представника покрајине Војводине тражила у Бриселу са премијерком, и какве то везе има са војвођанском канцеларијом у Бриселу, но време ће нам сигурно открити праве разлоге. 

Оно што је члановима Комитета спадало у занимљиво били су односи са Русијом, па су премијерку мало “притиснули” на ту тему, а она их је, у једном тренутку, баш масно слагала. Објашњавајући им да су економски и културно-верски односи Србије с Русијом традиционално добри, да је Русија била на страни Србије приликом НАТО бомбардовања и виђена је међу Србима као пријатељ, она им је рекла и “да већина Срба сматра да је Европска унија Србији дала највећу новчану подршку и потпору”(3), што заиста не знам одакле је извукла, осим можда из свог џепа или хрватског порекла.

А затим се, настављајући да обмањује чланове Комитета, позвала на само себи знано “најновије истраживање” које наводно говори да је 49 одсто грађана Србије и преко 80 одсто посланика у српском парламенту за улазак у ЕУ, а 66 одсто грађана подржава реформе за чланство у ЕУ. Како да не. Осим онога о посланицима, што већ и врапци знају, све остало је или измишљотина, или манипулација узорцима и анкетним питањима. Па и то у посланицима драстичан је пад, будући да је у прошлом скупштинском сазиву за ЕУ било преко 95 одсто посланика.(4)

Одговарајући на примедбе да Србија одржава и војне вежбе с Русијом, она је узвратила да Србија жели да остане војно неутрална и предочила да је далеко већи број војних вежби српска армија имала с НАТО и САД, него са Русијом, прецизирајући да је прошле године Србија имала 16 војних активности са разним земљама, а од тога девет с Америком, а по две с балканским земљама и НАТО у склопу Партнерства за мир, једну са Мађарском и две вежбе са Русијом, а да је ове године Србија учествовала у 15 војних вежби, од тога 13 са НАТО (у том склопу седам билатерално са САД), док су две вежбе одржане с Русијом.(5) Баш неутрално, зар не?! 

На крају премијер је рекла да је срећна шта је урадила у првих 100 дана и завршила са познатим Вучићевим флоскулама како је Влада Србије посвећена учлањењу у ЕУ, пре свега спровођењу реформи не због уласка у ЕУ, већ зато да би Србија била боље место за живот. Практично, цитирала је Вучића, с тим што је било довољно пристојна да, на крају реченице, изостави његову јефтину поштапалицу “ради будућности наше деце”.

Не знам да ли су њеним наступом били задовољни чланови Комитета ЕП за спољне односе, али мене је премијер развеселила. Баш им је лепо увалила оне цифре из “најновијих истраживања” … 

_______________________________________

 

  1. www.nspm.rs/hronika/ana-brnabic-u-briselu-vucic-je-naveo-prave-razloge-za-evrointegracije-ne-zato-sto-u-eu-ima-novca-vec-zato-sto-su-reforme-vazne-za-gradjane-prethodna-vlada-skrenula-titanik-s-puta-ka-ledenom-bregu.html
  2. Исто
  3. Исто
  4. Исто
  5. Исто

Извор: Фонд Стратешке Културе

Оставите коментар

Оставите коментар на Ана у Бриселу

* Обавезна поља