Председници Србије и Турске Александар Вучић и Реџеп Тајип Ердоган стигли су у Нови Пазар нешто после 13.00, и одмах се састали са градоначелницима и председницима општина Нови Пазар, Рашка, Краљево, Сјеница, Тутин, Пријепоље, Нова Варош и Прибој.

Двојицу председника испред Градске управе дочекао је велики број грађана Новог Пазара и околине како би их поздравили.

Скоро свака зграда у центру украшена је заставама Турске и Србије или транспарентом „Добродошли у Нови Пазар”, „Вучић – Ердоган”, док преко пута Градске управе доминира транспарент са великом сликом председника Турске, уз текст „И за речи и за поступке”, на турском.

Велики број грађана је у црвеном, или носе мараме и шалове са обележјима Турске, а на Новопазараској тврђави истакнуте су заставе Турске, Србије и Новог Пазара, а град је украшен и балонима у бојама застава две земље.

Испред Градске управе монтирана је и велика бина са транспарентом на два језика „Нови Пазар – мост пријатељства”, са које се два председника обраћају окупљенима, а планирано је да затим Вучић и Ердоган прошетају центром Новог Пазара.

Ердоган: Србија нас спаја, чувајмо пријатељство

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган поручио је данас у обраћању грађанима у Новом Пазару да Турска жели Србији да буде земља у којој владају јединство и слога и да буде земља просперитета, због чега је спреман на сарадњу у свим областима.

„Чуваћемо наше пријатељство”, поручио је Ердоган, који је на овације Новопазараца одговорио тако што је председнику Србије Александру Вучићу стегао и високо подигао руку.

„Надам се да нас нације неће одвајати већ да ће нас Србија спајати”, рекао је турски председник.

Он је рекао да је Санџак, како је назвао Рашку област, један од најбитнијих мостова који повезује држављане Турске пореклом из Санџака и бошњачку мањину у Србији.

„Ова јака веза позитивно се одразила и на развој наших билатералних односа”, рекао је Ердоган и подсетио на песму „кад погледам са бедема видим диван град…. “.

„Нови Пазар, мој завичај, мој најмилији град, њега красе манастир Сопоћани и стара тврђава, а најлепша је Алтун-алем џамија”, приметио је Ердоган.

Радићемо, додао је, на повећању просперитета Србије и Новог Пазара као важног дела ове земље.

Он је истакао да је председник Србије Александар Вучић прави и искрени пријатељ Турске и подсетио да је био један од првих који је пружио подршку институцијама Турске у ноћи када је у тој земљи покушан пуч.

Ердоган је, позивајући на слогу, рекао да су за „сваки хаос и сукоб који је настао на Балкану са провокацијама спољних сила” највећи цех увек плаћали људи који у том региону живе.

„Колико год будете јединствени и сложни, колико год будете живели као браћа, толико ћете бити сигурнији и боље ћете живети”, рекао је Ердоган.

„Бићемо јаки и чврсти, бићемо браћа и чуваћемо наше пријатељство”, поручио је турски председник.

Приметио је да су „људи из овог дела Србије лепи, згодни и храбри” и рекао да им преноси поздраве од свих 70 милиона становника Турске.

„Као што знате, јуче сам дошао са 10 народних посланика, са министрима и 200 пословних људи. Имало смо веома плодоносне разговоре”, рекао је Ердоган.

Ердоган је рекао да ће Турска као што је то случај са другим пројектима развоја пружити подршку за развој Санџака, те да ће позвати турске бизнисмене да улажу у Србији, посебно у ову регију.

Навео је да је јуче са Србијом потписан и споразум о увозу пет тона говеђег меса у Турску.

„Жеља нам је да део те квоте и меса са Пештарске висоравни иде за Турску”, рекао је Ердоган и навео да ће Турска уложити све напоре на саобраћајним и трговинским везама.

Он је истакао да се нада да ће од сада наступити нови период, како у изградњи инфраструктуре тако и другуих послова са Србијом.

Где год да одемо на Балкан сусрећемо са присношћу и топлином, рекао је Ердоган и још једном истакао захвалност председнику Вучићу на гостопримству.

„Приликом целе посете Србији смо се осећали као код своје куће. Хвала на дочеку и гостопримству, хвала и општини Нови Пазар која је направила овај дочек”, рекао је Ердоган.

Ердоган је истакао посебан однос према регији Санџаку, где је „ваша срећа наша срећа и ваша бол је наша бол”.

Он је истакао да је ова заједница и јединство које је данас показано показатељ колика је потреба народа за миром, просперитетом и благостањем.

„Надам се да нас нације неће одвајати, већ да нас Србија треба спајати”, рекао је Ердоган.

„Драга браћо, Санџак је један од најбитнијих мостова која повезује наше људе који су пореклом одавде и бошњачку мањину у Србији”, рекао је Ердоган.

Сви заједно видимо да се ова јака емотивна веза позитивно одразила и на развој наших билатералних односа, јуче смо потписали 12 споразума, а овде смо потписали још четири, дакле за два дана 16 споразума, истакао је Ердоган.

„Са мојим пријатељем Вучићем имамо заједничка мишљења, а да овде имамо посебно место су показали наша браћа овде, као што су то показали целом свету оне тешке ноћи 15. јула”, рекао је Ердоган.

Додаје, да су тада „наша браћа из Санџака” показали да су „искрена и права браћа”.

Ердоган је додао да сматра, да ће народ Санџака бити у сарадњи са турским народом у борби против терора, а Турска ће, као што је то случја са другим пројектима развоја, пружити подршку за развој Санџака.

„Позваћемо наше бизнисмене да улажу у Србију, посебно у ову регију”, рекао је Ердоган.

Како је рекао, лепу вест у вези иградње пута Београд – Сарајево даће председник Вучић.

„Тај пут који ћемо правити биће пут мира и проспреитета у овој регији” поручио је Ердоган.

Он је додао да жели да се „боли које су се дешавале у прошлости никада више не проживљавају овде” и навео да Тусрка никада није подржавала било какву неправду према било ком народу.

Како је рекао, он и Вучић као руководиоци одлучни су да раде на јачању стабилности и просперитета на Балкану, истичући да верује да и грађани тако осећају.

„Не заборавите, увек смо поред вас, бићемо једни, бићемо јаки, бићемо чврсти, бићемо браћа – и ако бог да чуваћемо наше пријатељство” поручио је Ердоган.

Вучић у Новом Пазару – Радим у интересу грађана, без обзира на нацију

НОВИ ПАЗАР – Имам довољно храбрости и чисте савести да могу да изађем пред вас и кажем вам да сам радио и радићу у најбољем интересу и вас и сваког грађанина Србије, без обзира на веру и нацију, поручио је данас председник Србије Александар Вучић грађанима Новог Пазара у заједничком обраћању са турским председником Реџепом Тајипом Ердоганом.

„Знам ја да овде нећу бити поздрављен ни упола као Реџеп Тајип Ердоган, али имам довољно храбрости и чисте савести да могу да изађем пред вас и да кажем да сам радио и радим најбоље што могу и што умем у вашем интересу и интересу свих грађана Србије, без обзира на веру и националну припадност”, рекао је председник Вучић.

Захвалио је Ердогану што мисли на становнике који овде живе и жели да помогне колико и ми желимо и хоћемо.

„Наш је посао да радимо колико можемо и развијамо све делове Србије и да улажемо све више новца” рекао је председник и најавио пројекат изградње пута Пожега – Бољаре.

Жеља је, каже, да се овај крај споји и са Београдом и Сарајевом и Подгорицом.

„Наш је посао да правимо путеве, болнице, вртиће и школе и то ћемо наставити да радимо и не постоји ништа важније од тога”, поручио је српски председник.

„Живело српско-турско пријатељство. Живела Србија”, поздравио је Вучић Новопазарце.

 


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Вучић гост Ердогана у Новом Пазару

* Обавезна поља