policija-mitrrovica1КОСОВСКА МИТРОВИЦА – Више особа је повређено, а неколико возила је запаљено данас током нереда који су избили на протесту Албанаца са јужне стране главног моста у Косовској Митровици, одржаног због незадовољства изградњом „Парка мира” на том мосту.

Албанци су се око 15 сати окупили у близини главног ибарског моста у јужном делу Косовске Митровице, узвикујући „УЧК” и носећи албанске и америчку заставу, да би нешто касније дошло до сукоба са кордоном полиције која је обезбеђивала протест.

Како прено приштински медији, демонстранти су засули каменицама и флашама припаднике косовске полиције и Еулекса који су одговорили сузавцем и шок бомбама како би растерали демонстранте.

У нередима су запаљена два возила Косовске полиције и једно возило УН, а према незваничним информацијама повређена су и два полицајца.

На главном ибарском мосту распоређена су возила и војници америчког Кфора, затим јаке снаге интервентне јединице косовске полиције и припадници Еулекса.

У близини моста са северне стране града распоређено је и неколико борбених возила Еулекса.

На раскрсници у близини моста у северном делу Косовске Митровице окупили су се Срби који прате развој ситуације у јужном делу града.


(Фото АП)

Албанци из јужног дела Косовске Митровице организовали су се преко друштвених мрежа и за данас заказали протест код моста на Ибру због изградње „Парка мира” који је пре неколико дана подигнут на главном ибарском мосту у овом граду након што је са њега претходно уклоњена бетонска барикада.

Градоначелник јужне Косовске Митровице Агим Бахтири изјавио је јуче да је стрпљењу дошао крај и да нова барикада на мосту на Ибру у виду парка, одмах мора да се уклони.

Градоначелник северне Митровице Горан Ракић позвао је јуче Бахтирија да престане са провокативном реториком о уклањању „Парка мира” и да заједно разговарају о даљој будућности.

У северној Косовској Митровици мирно после протеста

КОСОВСКА МИТРОВИЦА – После протеста у јужном делу Косовске Митровице, који су прерасли у немире, ситуација у северном делу града је мирна.

Регионални шеф оперативе Косовске полиције за север Косова Жељко Бојић рекао је да ће у близини моста током читаве вечери бити повећано присуство полицијских службеника и један тим специјалне јединици ради превентивног деловања.

Кфор: Полиција Косова професионално реаговала у Митровици

КОСОВСКА МИТРОВИЦА – Косовска полиција реаговале је данас на „одговарајући начин” и била је у стању да обузда веома велики протест, показавши професионализам и ефектност, саопштено је из Кфора, поводом протеста Албанаца у Јужној Митровици због изградње „Парка мира” на мосту између северне и јужне Митровице.

У саопштењу се додаје да су војници Кфора били распоређени на самом мосту, на чијој су средини били Американци, а на северној страни италијанске снаге.

Немачке снаге Кфора биле су позване да интервенишу чим су се појавили први знаци насиља, како би помогле снагама које су већ биле на лицу места, додаје се у саопштењу.

Командант Кфора, генерал Салваторе Фарина навео је да је главни циљ био да се избегну међуетнички сукоби и ескалација насиља.

Косовска полиција била је на првој линији, уз подршку јединица Еулекса, са Кфором као трећим штитом за спречавање контакта између елемената са јужне и северне стране моста, наводи се у саопштењу.

„Позивам све локалне власти на југу и северу Митровице, и све грађане да реагују мирно, и наставе са дијалогом у циљу решења проблема кроз разјашњавање, састанке и преговоре. Кфор је важан актер који ће наставити да делује у циљу гарантовања безбедности, подршке институцијама на Косову и напретка дијалога између Београда и Приштине”, рекао је генерал Фарина.

Ђурић: Демонстрације против мира и суживота

БЕОГРАД –Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић најоштрије је осудио данашње рушилачке демонстрације у јужном делу Косовске Митровице и истакао да су оне уперене против мира, суживота и нормализације односа између српског и албанског народа, саопштила је Канцеларија за Косово и Метохију.

Ђурић је позвао на смиривање тензија и нагласио да данашњи догађаји продубљују стрепњу код грађана Косова и Метохије српске народности и говоре о неопходности дијалога.

„Боље је хиљаду дана преговарати, него један дан ратовати” закључо је Ђурић и додао да Србија држи пружену руку за рад на изградњи поверења и стварању стабилне и мирне будућности за све у Покрајини.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Антисрпски нереди у Митровици

* Обавезна поља