Kapetan-DraganДраган Васиљковић, познатији као капетан Драган, кога Хрватска терети за наводне ратне злочине, упутио је Влади Србије апел из затвора у Аустралији да спречи његову екстрадицију Загребу, упозоривши да ће га у Хрватској убити, уколико му званични Београд не помогне.

– Не могу да схватим да ме је Србија отписала. Убиће ме у Хрватској ако ми не помогнете – рекао је Васиљковић, после наговештаја да ће ускоро бити изручен Хрватској. Он је из притворске ћелије у затвору “Паркли” рекао за Вечерње новости да дане проводи у тешкој неизвесности.

– Високи званичници Србије су ме охрабривали да издржим робију, да ће ми помоћи. Обећали су ми то. Зато и очекујем помоћ од министра спољних послова Србије Ивице Дачића, са којим сам разговарао, од Владе Србије, од наше амбасаде, од српског народа. Да ме не пошаљу у Хрватску, где ће ме сигурно убити – истакао је Васиљковић.

Он је рекао да му Амбасада Србије у Канбери и Генерални конзулат Србије у Сиднеју не преносе никакве поруке из Владе Србије, јер их нема, додајући разочарано да “то не може да схвати”. Васиљковићев пријатељ Војисалав Илић, који га посећује у затвору, каже да је капетан Драган потпуно клонуо духом, да се физички добро држи, али да је “психички збуњен, те да су сада његове наде окренуте ка Србији и чекању вести из Београда”.

Према његовим речима, представници српске заједнице су престали да посећују Васиљковића зато што аустралијски медији извештавају да је његов случај окончан и да ће ускоро да лети за Загреб.

– На све жалбе капетана Драгана и његових адвоката аустралијско правосуђе је одговорило негативно и једина преостала шанса као привремено спасење од екстрадиције јесте жалба Врховном суду Аустралије – рекао је Илић, додајући да би, уколико би тај суд прихватио жалбу, изручење могло бити одгођено за наредне две године. Према његовим речима, капетан Драган нема новца да плати адвокате који сада “почињу да тргују са њим” и све више га избегавају из страха да неће наплатити основне трошкове.

– Ако они одустану од даље битке за његову слободу, може се лако догодити да Васиљковић буде изручен Хрватској за православни Божић – упозорио је Илић. Хрватска терети Драгана Васиљковића за ратне злочине, мучење и убијање ратних заробљеника, као и нападе на цивиле током 1991. и 1992. године у Републици Српској Крајини. Васиљковић, који има аустралијско држављанство, већ осам година се бори против изручења Хрватској, а Федерални суд Аустралије одбацио је 12. децембра његову најновију жалбу на одлуку о изручењу Хрватској.


Извор: Вечерње вести

Оставите коментар

Оставите коментар на Апел Капетана Драгана српским властима

* Обавезна поља