“Литије у Црној Гори су пример, не само за верујући народ и не само за Србе, већ за цели свет”, изјавио је за Радио Београд хуманитарац, оснивач организације “Солидарност за Косово” Арно Гујон.

Он оцењује да у Европи последњих деценија нисмо имали ништа слично.

“Последњих деценија нисмо имали окупљања људи око нечега што их превазилази. Имали смо окупљања за на пример пензијско осигурање, или томе слично, али никада за нешто што је узвишено. “

“Ти људи који демонстрирају у Црној Гори, не могу ништа да добију за то на крају месеца, неће добити повишицу, могу само отказ да добију! Они то раде зато што желе да потомци буду оно што су они данас, исто што су и њихови преци били – Срби и православци. То је нешто невиђено до сад!”, сматра Гујон и додаје да су литије у Црној Гори против Закона о слободи вероисповести, такође показатељ да је СПЦ најживља црква у Европи.

“И то што се на литијама и молебанима спомиње Косово и Метохија – то не чуди, јер Косово и Метохија није само географски појам, већ идентитетски, историјски и културолошки. То је нит која повезује све Србе где год живели и кад год живели. Оно повезује данашњег Србина са Србином од пре три века, или пет, оно везује Србина из Немачке и Србина у Црној Гори. Верујем да ће тако и остати.”

Арно Гујон, коме је ово 15-та година хуманитарног рада на Косову и Метохији каже да, када је 2004-те, са 19 година, са братом основао хуманитарну организацију, није знао ни слутио да ће остати на Косову и Метохији.

“Мислио сам да ће се ситуација побољшати и да ће наша помоћ бити непотребна. На жалост, погрешио сам. Сад им је помоћ потребнија више него икад. Такође знам да Срби на КиМ никад неће одустати, а на нама је да будемо уз њих”, закључио је Гујон и најавио наставак хуманитарног рада.


Извор: ИН4С

Оставите коментар

Оставите коментар на Арно Гујон – Литије чудо Европе

* Обавезна поља