artemijeБЕОГРАД — Рашчињени владика Артемије оценио је да је апел који му је патријарх Иринеј упутио позив на репризу блаћења и јавног линча коју је већ доживео.

Како наводи, он је из политичких разлога уклоњен са трона Епархије рашко-призренске.

Артемије, рашчињен одлуком Сабора СПЦ 2010. године, навео је у осврту на писмо патријарха, који му је поручио да се „у покајању са пута раскола врати у свештено јединство“, да је одлука којом је враћен у монаха донета из политичких разлога како би се убрзало решавање питања Косова.

„То нам, између осталог, потврђују и депеше из Амбасаде САД у Београду, које у јавност износи Викиликс, у којима се налазе разговори појединих архијереја СПЦ, па и патријарха са амбасадорима, у којима се у више пута говорило о владики Артемију и његовим тврдим ставовима када је у питању Косово и Метохија … Сменом Артемија тражило се брже решење питања Косова и Метохије“, наводи Артемије у писму.

„Начин Нашег уклањања са трона ЕРП извршен је у једном блиц кригу на неканонски и неуставни начин, без оптужнице, судског процеса и доказане кривице и могућности и права на одбрану“, наводи он.

Артемије оцењује да су у свему томе медији здушно вршили своју улогу блаћења и јавног линча. Он додаје да је народу ипак било јасно и очигледно да је у питању прогон из политичких разлога и верских убеђења.


Извор: Бета

Оставите коментар

Оставите коментар на Артемије одговара на апел Иринеја

* Обавезна поља