vucko4802БЕОГРАД – Лидер напредњака Александар Вучић изјавио је данас да још није донео одлуку о расписивању ванредних парламентарних избора и да ће у наредних неколико дана разговарати о томе са сарадницима.

„Лично нисам донео одлуку, у наредна два или три дана интензивно ћу размишљати и разговарати са сарадницима и пријатељима иако знам шта мисле. Више бих волео да су мање излазили у јавност, а више разговарали у нашим круговима и бавили се проблемима из својих сектора. И ако буде избора – то ће бити кратка кампања, да брзо завршимо и идемо на посао, а ако не буде изобра – да наставимо да радимо“, рекао је Вучић гостујући на телевизији Коперникус.

На питање – шта је извесније у овом моменту – Вучић је одговорио да „није неко ко би да се коцка са тим“ и додао да има много аргумената и за и против.

Говорећи о министру задуженом за евроинтеграције, Бранку Ружићу, Вучић је рекао да не жели да улази у „неаргументоване расправе препуне личних увреда“, а на питање – хоће ли Ружић и даље бити министар – навео да „то не може да зна“.

„Моје је било да кажем шта сам имао и мислим да сам био у праву“, рекао је Вучић и навео да се не може седети на две столице – са једне стране подржавати све тајкуне и увек бити на њиховој страни, а са друге хоћете да имате подршку владе за посао који обављате.

Он је рекао да нема ништа против да неко буде убеђен да онај ко је ухапшен није крив, али са тим се не иде у јавност.

„Онда нам вратите Ветеринарски завод у стању у каквом је био, а ја знам да је то немогуће, па како је онда неко невин? Објасните ми ту матeматику“, поновио је Вучић и затражио да му неко наведе име бар једног човека који је ухапшен у протеклом периоду и за кога су политички противници рекли да је правично и добро што је ухапшен.

„Па они то нису рекли ни за Ћурувијене убице“, рекао је Вучић и оценио да актуелна влада ради озбиљније него претходна, да постоји много разлика у односу на сваку претходну и да многи у влади, не сви, свој посао раде вредно и посвећено.

А ево објашњења – због чега Вучић „ломи главу“ над ванредним изборима и прави могућу одступницу ако их не буде.

Западни амбасадори оценили су данас да је на влади Србије да одлучи на који начин ће најефикасније испунити своје обавезе на путу ка ЕУ, у дијалогу с Приштином и спровођењу реформи – са ванредним парламентарним изборима или без њих.

„Влада (Србије) треба да одлучи како ће најбоље остварити напредак на путу ка ЕУ и у другим својим обавезама, укључујући јачање привреде. Они треба да размисле да ли ће боље напредовати на том путу ако избори буду сада или за неколико година“, рекао је Тањугу амбасадор САД Мајкл Кирби.

Кирби је напоменуо да је то „уз те услове, унутрашње питање Србије.“

Амбасадор Немачке Хајнц Вилхелм оценио је да „можда није добар тренутак за изборе“, упозоривши на могућност да приступни преговори са ЕУ и дијалог с Косовом буду заустављени.

„Не могу да кажем да ли би то било добро или лоше за Србију, то није моја надлежност, али постоји опасност да процеси у погледу питања Косова и приступних преговора са ЕУ буду заустављени. То је једина ствар која ме брине“, рекао је Вилхелм Тањугу, на пријему који је поводом Нове године припредио премијер Србије Ивица Дачић.

Влада Србије би, према његовим речима, требало да обезбеди да процес дијалога с Косовом и приступних преговора са ЕУ ни у ком случају не буде блокиран или суспендован.

Амбасадор Француске Франсоа-Гзавије Денио рекао је да је кључно да реформе буду што брже и ефикасније спроведене, а да српски народ треба да одлучи да ли ће то бити пре постигнуто са изборима или без њих.

„Надам се да ће се реформе наставити на што ефикаснији и бржи начин јер је то потребно и вашој земљи и ЕУ“, рекао је Денио.

„Питање да ли ће то бити боље постигнуто са изборима или без њих, то је на српском народу да каже“, додао је он.

На питање – да ли је задовољан радом садашње Владе Србије – Денио је одговорио потврдно.

„С тачке гледишта Француске, ова Влада је остварила неке ствари, што је позитивно. Има још тога што треба да се учини, посебно у области економских реформи, реформе правосуђа, у дијалогу с Приштином… Све те ствари треба да буду урађене, а на који начин, то није на нама да одлучимо“, рекао је он.


Извор: Факти

Оставите коментар

Оставите коментар на Вучић размиља док странци не смисле

* Обавезна поља