Florens-artmanПуштање лидера радикала Војислава Шешеља на слободу је недопустиво, посебно зато што је пресуда против њега већ написана али није објављена, изјавила је за љубљанско “Дело” Флоранс Артман, бивша портпаролка хашког тужилаштва.

– Пресуда је већ написана, а нико не жели да каже каква је. Шешељ није тако болестан да не би могао да слуша њено читање – рекла је Артман, а преноси Хина.

Према њеним речима, Шешељево пуштање на привремену слободу није оправдано ни са аспекта људских права.

– Никога још нису превремено пустили на такав начин. Свакоме треба рећи да ли је крив или не. Нико не жели да умре, а да не добије одговор на то питање – рекла је Артман за словеначки лист.

Случај Шешељ је, како је навела, доказ да су у Хашком трибуналу “потпуно неодговорни људи” који би, по њеном мишљењу, требало да се повуку, заједно с главним тужиоцем Сержом Брамерцом.

– Они су сасвим изнад свега, изнад међународних стандарда, изнад Савета безбедности УН, па и изнад Бога – додала је иронично бивша портпаролка хашког тужилаштва.

Она каже да, када би била на месту хрватског председника Ива Јосиповића, не би писала председнику Хашког трибунала Теодору Мерону него чланицама Савета безбедности и питала их шта се догађа.

– За рад Трибунала плаћамо велике новце, а у замену добијамо само покушај ревидирања историје сукоба и превремено пуштање једног лудака – истакла је Артман.

У осврту на стање у Хрватској у вези с процесом помирења и суђења у Хагу, она је оценила да ствари “превише споро напредују” и да је “национализма све више”.

– Тога не би било да нема страха од суочавања с прошлошћу – рекла је Артман, додавши да је хрватска операција “Олуја” била легитимна, али да кривци за злочине који су током и после ње почињени нису кажњени.

– Ако неко проговори о тим злочинима, аутоматски се оптужује да се противи акцији којом је Хрватска повратила контролу над својом територијом – навела је Артман у разговору за словеначки лист.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на И Артман у кампањи против Шешеља

* Обавезна поља