petro-porosenko-21-11-2014-1Кијев: Порошенку звиждали док је полагао венац на крст „Небеској чети“

Председнику Украјине Петру Порошенку су звиждали док је полагао венац на крст „Небеској чети“ у Кијеву.

Један од активиста га је подсетио да настрадали на Мајдану, у току фебруарских протеста, нису добили посебан статус, што је неопходно ради остваривања социјалне и медицинске помоћи.

Порошенко је безуспешно покушавао да смири народ, али је напустио место уз незадовољна добацивања присутних људи.

Украјина данас обележава годишњицу почетка акција за подршку евроинтеграцијама. „Небеска чета“ је назив за погинуле у време протестних акција на Институтској улици у центру Кијева.

Кијев: Русија извела артиљеријски напад на исток земље

Кијев — Кијев је данас оптужио Русију да је извела артљеријски напад на исток Украјине, први пут од успостављања кркхог примирја у септембру.

„Први пут од споразума из Минска, настављени су напади из правца Руске Федерације на украјинску територију“, рекао је портпарол војске Андриј Лисенко.

Он је навео да је мета артиљеријског напада било једно место у области Луганск.

У нападу украјинске армије на доњецки аеродром погинуо грчки добровољац

У нападу украјинске армије на доњецки аеродром 18. новембра је погинуо грчки добровољац, новинар и фоторепортер Афанаси Косе.

Он се налазио на стани устаника ДНР и неколико месеци је скупљао материјале за „Белу књигу“ о злочинима против цивила на истоку Украјине. То је данас саопштено у Грчкој асоцијацији студената бившег СССР и руских сународника у Грчкој. Косе је имао двојно држављанство: Грчке и Украјине. Његова породица живи у Атини, а мајка је остала код Доњецка.

Украјина прославља прву годишњицу Евромајдана

Украјина данас обележава годишњицу почетка Евромајдана као државни празник – Дан достојанства и слободе.

Осим тога, Кијев се спрема да ових дана обележи и десет година „наранџасте револуције“.

По целој земљи се организују митинзи и шетње. За одржавање реда у Кијеву је ангажовано 3.000 полицајаца. На улазима у град се налазе контролни пунктови, а на метро станицама дежурају кинолози.

Пре годину дана, 21. новембра 2013. године, демонстранти су се окупили на главном тргу Кијеву – Мајдану независности – у знак протеста против одлуке председника Виктора Јануковича да суспендује припрему за потписивање Споразума о асоцијацији са ЕУ. Акција је прерасла ау велике нереде и изазвала многобројне жртве. После тога се догодио државни удар. На власт је дошао Петар Порошенко.

На месту пада Боинга пронађено још посмртних остатака

Холандски стручњаци су опет пронашли посмртне остатке на месту пада малаезисјког авиона у Доњецкој области на истоку Украјине.

Они ће најпре бити отпремљени у Харков на судско-медицинску експертизу, а онда у Холандију, где ће, такође, бити проведен поступак идентификације.

Стручњаци су прикупили још делова авиона.

Очекује се да ће радови на месту несреће трајати још неколико дана, мада се тачан датум завршетка радова још не зна.

Боинг 777 је пао 17. јула. Свих 298 људи, који сусе налазили у њему, су погинули.

ДНР: Украјинска армија опет гађала насељена места на југоистоку земље

Украјинска армија је претходног дана најмање 12 пута нарушила примирје.

Они су, између осталог, гађали стамбене квартале Доњецка и индустријска постројења. Има погинулих и рањених. Према подацима устаника, украјинска армија на својим позицијама концентрише оклопну технику, укључујући тенкове и борбена возила пешадије.

ОЕБС је истовремено донео одлуку да за месец дана продужи своју посматрачку мисију на руско-украјинској граници. То значи да ће његови инспектори остати на граничним прелазима Гуково и Доњецк до 23. децембра. Број чланова мисије ће се повећати са 16 на 22 човека.


Извор: Бета. Глас Русије

Оставите коментар

Оставите коментар на Звиждуци Порошенку

* Обавезна поља