sad-vladimir-putin-1(3)Сиријски председник Башар ал Асад допутовао је у Москву на разговор са руским председником Владимиром Путином о заједничкој војној кампањи против исламистичких милитаната у Сирији, саопштио је данас Кремљ.

Према наводима, то је први Асадов одлазак у иностранство од 2011.

– Сиријски председник Башар ал Асад дошао је синоћ у радну посету у Москву и разговарао са руским председником Владимиром Путином – рекао је новинарима портпарол Кремља Дмитриј Песков.

Портпарол је додао да је Асад обавестио руског лидера о ситуацији у Сирији и плановима сиријских државних снага, преноси „Раша тудеј“.

Он је додао да су Путин и Асад разговарали у четири ока, а теме су биле борба против „терористичких група и наставак руских ваздушних удара у Сирији“.

„Разговор је трајао прилично дуго, а питања о којима се разговарало су разјашњена“, рекао је Песков новинарима у Москви.

Русија је покренула операцију ваздушних напада против терориста у Сирији 30. септембра на захтев сиријских власти.

Асадов први пут у иностранство до 2011

Иначе, Асаду је, како се наводи, то прво путовање у иностранство од 2011.

Председник Сирије сматра да би, да није било акција Русије у његовој земљи, тероризам који се проширио у региону, проширио на још већу територију, изјавио је он на састанку са руским лидером Владимиром Путином, наводи се у саопштењу Кремља.

„Тероризам који се сада раширио у региону, да није било ваших акција и ваше одлуке (акција и одлуке руске стране) заузео би много већи простор и раширио би се на још већој територији. Ови кораци су добили потврду тиме што сте преузели учешц́е у борбеним акцијама у једном фронту за борбу са тероризмом“, навео је Асад.

Русија је у овој ситуацији у Сирији полазила од тога да је дугорочно решење кризе у овој земљи могуће само кроз политички процес, изјавио је председник Русије Владимир Путин на састанку са сиријским колегом Башаром ел Асадом.

„Ми полазимо од тога да ће на основу позитивне динамике борбених акција на крају ипак моћи да се постигне дугорочно решење на основу политичког процеса уз учешће свих политичких снага, етничких и религиозних група. И на крају, одлучујућа реч треба да остане искључиво сиријском народу“, изјавио је руски лидер.


Извор: Срна, Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Асад стигао у Москву

* Обавезна поља