Оснивач Викиликса Џулијан Асанж (49) неће бити испоручен САД по оптужници да је шпијун, саопштила је британски судија Ванеса Бараитсер данас, уз објашњење да би то била репресивна мера због његовог менталног стања.

Бараитсер је данас рекла да би Асанж највероватније извршио самоубиство уколико би био послат у САД, пренео је АП.

Америчка влада је саопштила да ће се жалити на пресуду.

Тужилаштво у САД је оптужило Асанжа по 17 тачака оптужнице и једној тачки да је злоупотребио употребу компјутера око публикације Викиликса, у којем је објавио војне и дипломатске документе пре једне деценије, преноси Танјуг.

Ове оптужбе носе потенцијалну затворску казну од 175 година затвора.

Адвокати оптуженог Аустралијанца су бранили Асанжа аргументима да се он понашао као новинар и позвали су се на Први амандман у којем се посебно наглашава слобода говора за објаву докумената које су разоткриле недозвољене радње америчке војске у Ираку и Авганистану.

Асанж добио битку, слобода штампе није добила рат

Лондонски суд одбио је изручење оснивача Викиликса у САД – само из хуманитарних разлога, а не због тога што је у питању прогон човека који је раскринкао америчке ратне злочине, коментарише новинар ДВ Матијас фон Хајн.

Одлука се граничи са чудом. После процеса који је углавном био екстремно неправедан, суткиња Ванеса Бараитсер је у Лондону одбила изручење Џулијана Асанжа Сједињеним Државама.

Након што је британско правосуђе на сваком кораку ометало одбрану прослављеног истраживачког новинара, већина посматрача је веровала да ће судије жртвовати своју независност, Асанжова грађанска права и слободу штампе на олтар „специјалних односа“ са Вашингтоном.

Али они то нису учинили. И то јесте разлог за радост, али није за олакшање.

Наиме, у Лондону није потврђено право новинара да откривају прљаве тајне моћних. Суткиња се у одлуци позвала искључиво на нељудске затворске услове који би чекали Асанжа у САД и на опасност да он, у тешком психичком стању, почини самоубиство.

Суткиња је уз то противречила наводима одбране према којима је Аустралијанац прогоњен због новинарског посла, да су његова открића америчких ратних злочина у јавном интересу и да је читав процес политички. Напротив, Бараитсер је ту била сасвим на страни Американаца.

Асанжове присталице славе испред суда у Лондону – Фото: Хенри Николс

То значи да остаје претња и за Џулијана Асанжа и за слободу штампе.

О разлозима одлуке може се само нагађати. У децембру је амерички председник Доналд Трамп помиловао четворицу осуђених ратних злочинаца који су у Багдаду масакрирали 14 цивила. Насупрот томе, оглушио се о позиве да покаже приврженост прокламованим америчким вредностима и помилује Асанжа као човека који је раскринкао злочине.

Може бити да је тим изабраног председника Џозефа Бајдена Британцима дошапнуо да им Асанж не треба у Америци, да би процес против оснивача Викиликса само штетио репутацији идуће администрације.

Најкасније прошлог новембра јасно је показано колико процес против Асанжа потреса позицију Запада као заштитника хуманих вредности. Тада је једна дописница Би-Би-Си-ја питала азербејџанског председника Алијева о слободи медија у његовој земљи. Он је одвратио да Енглези, с обзиром на третман Асанжа, немају право да држе лекције другима о људским правима и слободи штампе.

Како ће ићи даље? Сједињене Државе су већ најавиле жалбу на одлуку лондонског суда. Могле би да прођу године док се не исцрпе све инстанце.

Асанж не би смео да проведе то време у затвору високе сигурности Белмарш. Боравак у том „енглеском Гвантанаму“ једнак је тортури, рекао је изасланик УН за питања тортуре Нилс Мелцер. Већ годину и по је Асанж у самици иако правоснажно није осуђен ни за шта.

Најпре би Асанжа коначно требало пустити у кућни притвор, да тамо причека крај процеса. Нејасно је зашто се истраживачки новинар третира горе него масовне убице. Бивши чилеански диктатор Августо Пиноче је својевремено одлуку о изручењу удобно чекао у једној луксузној вили надомак Лондона.

Важно је и да касно пробуђена јавност одржи притисак и након ове одлуке суда. Вреди се борити за Џулијана Асанжа и слободу штампе.

 


Извор: Дојче веле, Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Асанж неће бити изручен Америци

* Обавезна поља