На основу уговора између Министарства привреде и Ер Србије, данас је извршена докапитализација српске националне авио-компаније, при чему је држава Србија повећала свој власнички удео у „Ер Србији” са досадашњих 51 на 82 одсто, док је удео „Етихад ервејза” умањен са 49 на 18 одсто, саопштено је из Ер Србије.

Како је наведено, увећање основног капитала Друштва, предузето је у циљу отклањања поремећаја у привреди проузрокованих пандемијом заразне болести COVID-19.

Генерални директор „Ер Србије” Данкан Нејсмит захвалио је Влади Србије на томе што је пружила подршку националној авио-компанији да превазиђе препреке у пословању узроковане пандемијом корона вируса у најтежој години у историји путничког авио-саобраћаја.

Докапитализација српске националне авио-компаније предузета је на захтев Ер Србије, у складу са уредбом Владе Србије из октобра 2020. године, којом се предвиђа мера докапитализације привредних субјеката погођених пандемијом.

ТРАГОМ ВЕСТИ УЗ МАЛО МАТЕМАТИКЕ

Србија је 2013. године, компанији „Етихад“ из Уједињених Арапских Емирата продала 49% удела „Ер Србије“, за 40 милиона еура, а сада од њих откупљују 31% удела за 100 милиона еура.

Ово практично значи да је компанија „Етихад“ од Србије добила на поклон 18% удела „Ер Србије“ и сада им још поклањамо и 59 милиона еура.

Тешко је објаснити смисао ове трансакције, а посебно дати одговор на питање зашто фирмом која је са 82 % у власништву државе Србије управља мањински акционар, који је уложио 18% капитала. Још теже је објаснити зашто фирма задржава његово име?

Наравно, председник Србије Александар Вучић потрудио се да пружи “своје” објашњење из кога произилази да у овим, најблаже речено нелогичним, потезима овде нема ничег сумњивог,  и да забуну праве Ђиласови плаћеници који једино желе да зауставе напредак Србије.

Но, ипак, математика је прилично егзактна наука, а из председниковог окружења информације цуре све више, па ћемо ускоро сигурно више знати о овом дилу са Етихадом који је сумњив од самог почетка.


Извор: Политика. ЦЕОПОМ Истина

Оставите коментар

Оставите коментар на Шта значи повећање државног удела у “Ер Србији”?

* Обавезна поља