Obama-ljutПошто амерички председник у Европи није успео са ТТИП-ом, он је одлучио да свој поглед скрене ка Тихоокеанском региону. Ту има земаља које су још увек спремне да нетремице гледају шта им поручују уста садашњег домаћина Беле куће. Истина, ипак не сви. Недавно изабрани председник Филипина Родриге Дутерте је покушао свог америчког колегу да пошаље тамо где му је  место, па га је чак, онако револтиран, назвао „кучкин син“. Међутим, истина, после се ипак предомислио, па му се дуго извињавао. То се догодило уочи самита земаља АСЕАН-а  у главном граду Лаоса, Вијентијану. Наравно – Обама се увредио, али је после филипинском вођи опростио неумереност, чак се са њим састао тамо где се самит одржавао.

Филипини су за Вашингтон важна земља и Обама је одлучио да се због будалаштине не свађа. Бизнис је свакако важнији од увреда. Важна тема Обаминог путовања  у Азију је био и уговор о слободној трговини – Транстихоокеанско партнерство –  ТПП – који је већ потписало 12 земаља, али који још није ратификован. Вашингтон жели да америчке корпорације не изгубе тако важан регион  из своје контроле. Истовремено, САД се јако боје утицаја снажне Народне Републике Кине, која одавно својим суседима натура своја правила игре. У Лаосу је Обама више пута поновио своју главну мисао о томе да ће се он,  док је још председник САД, потрудити да да власти САД прихвате да се уговору о Транстихоокеанском партнерству придруже и азијске земље. „Заједно ће се САД и АСЕАН изборити за побољшање и стабилност. Учинићу све што је у мојој моћи да конгрес прихвати решење о Тихоокеанском партнерству“ – рекао је Обама. Он је својим азијским колегама такође обећао да ће последњих 4 – 5 месеци свог председниковања усрдно радити.

obama-laos-aseanПосебно треба да се подвуче оно што ни господин Обама не крије, а то је да он сматра да су Трансатлантско и Транстихоокеанско партнерство потенцијално важна достигнућа његовог рада као прве личности у Белој кући. Али, на жалост, а светски медији су то већ више пута констатовали, он није успео да се у конгресу избори за ратификацију трговинског посла са азијским земљама, а  ТТИП су  већ потпуно  одбацили  Немачка, Француска и Аустрија.  Осим економских проблема у Вијентијану, Барак Обама је покушао да реши и политичке проблеме. Тако је он први амерички председник који је посетио Лаос. Цео свет зна како су за време Индокинеског рата Американци, који су тежили да униште путеве за снабдевање јужновијетнамских партизана храном и муницијом из Северног Вијетнама, збацили на територију Лаоса, којом је ишла позната у читавом свету „Хо Ши Минова стаза“, више авионских бомби него све Савезне Државе заједно у време Другог светског рата. Обама је смогао снаге и јавно признао штету коју су САД направиле Лаосу. Шта више, он је чак обећао народу Лаоса нов амерички програм помоћи у разминирању и ликвидацији милиона експлозивних средстава која нису експлодирала. А она све до данашњег дана не тако ретко и даље односе људске животе.


Извор: Фонд Стратешке Културе

Оставите коментар

Оставите коментар на АСЕАН, Обама и неексплодиране бомбе

* Обавезна поља