savamala-rusenjeИако је Више јавно тужилаштво још 14. маја затражило од унутрашње контроле МУП-а да изврши провере у вези са догађајима у Херцеговачкој улици и учешћа полицијских службеника у њима – до данас није познато да ли је те контроле било.

Из ОЕБС-а поручују да се из извештаја Заштитника грађана може закључити да је ноћно рушење било „планирано на високом нивоу“.

Подсетимо у извештају Заштитника грађана о овом догађају наведен је транскрипт овог разговора: „Шефе, Биља, само једна помоћ. Ово Што ми Ивана јавила, овај што је везан доле… Зове Комуналну, одбили су га. Је л’ ништа да му не дајемо, ништа? Шеф: Па ништа.“

Пуних пет месеци од овог разговора и нешто мање од како је обелодањен у извештају Заштитника грађана – и даље ништа. Поступање полиције те ноћи требало би да брине све грађане Србије, поручују из ОЕБС-а, и то са радионице која је била посвећена баш контроли рада полиције.

„Да оставимо по страни шта су урадили криминалци те ноћи, али проблем је шта је полиција урадила, односно, шта полиција није урадила. Ако прочитате тај извештај и ако је тачно то што пише – постоје необориви докази да је поступање полиције намерно, не само намерно него и планирано на веома високом нивоу јер у супротном не би било могуће“ казао је виши саветник при ОЕБС-у у србији Маурицио Салустро.

На ову реченицу није реаговао, поред присутни, Милош Опарница, помоћник министра и начелник сектора унутрашње контроле.

На питање Н1 да говори у вези унутрашње контроле око Савамале… да ли има истраге и резултата, Опарица је навео да не може да одговара на новинарска питања без сагласности МУП-овог Бироа за сарадњу са медијима, којима смо такође послали слично питање, међутим, на њега нису одговорили.

Према сазнањима Заштитника грађана, Сектор унутрашње контроле се овим случајем ни не бави.

„Ако је заштитник грађана у року од три сата могао да дође до свих неопходних сазнања шта се десило и ако је то благовремено након тог надзора публиковао – не знам зашто је другим органима потребан проток од толико месеци, већ је прошло пет месеци, мислим да је то превише“, рекао је заменик заштитника грађана Милош Јанковић.

Rušenje-Savamala

А да ли је то уопште посао за унутрашњу контролу или Одељење за контролу законитости у раду?

„То је оно што је један од проблема, а то је да постоји много на папиру контролора што чини гужву у шеснаестерцу јер се не зна ко је главни за унутрашњу контролу полиције“, истиче Соња Стојановић Гајић из Београдског центра за безбедносну политику.

У међувремену, не зна се ни ко је поступајући тужилац, као ни који је број предмета у случају Савамала, иако је Повереник наложио да ти подаци буду објављени у року од пет дана од дана пријема решења, саопштили су из иницијативе „Не давимо Београд“. Тај рок је истекао, а тужилаштво и даље тврди да је у питању – тајна.

Стефановић – Грубо мешање ОЕБС-а у унитрашње ствари Србије

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић изјавио је да ће тражити објашњење од ОЕБС-а због изјаве вишег саветника те организације о догађајима у Савамали, а коју је оценио као брутално и грубо мешање у унутрашње ствари Србије.

„Оптуживати, износити инсинуације и на било који начин доводити органе Србије у било какву везу са извршењем кривичног дела, а да за то не постоји ни трунка доказа, сматрамо веома некоректним”, рекао је Стефановић новинарима у Београду и додао да је био непријатно изненађен том изјавом.

ОЕБС дугује објашњење Србији да ли је њихов саветник Маурицио Салустро изнео званичан став организације или то није став ОЕБС, а у том случају Србија очекује извињење или деманти, рекао је Стефановић.

Како је рекао, таква изјава грубо је мешање у унутрашње ствари Србије, на начин на који се не поштује ни тужилачка истрага ни чињеница да никакав судски поступак није окончан.

nebojsa-stefanovic(3)

Стефановић је рекао и да ће током дана покушати да оствари комуникацију са седиштем ОЕБС у Београду, како би заједно видели шта Србија није испунила, а друге земље јесу.

„Мислим да су све реформе у области полиције биле веома ефикасне и да смо много бољи, бржи од многих других земаља у окружењу”, рекао је Стефановић.

Навео је и да постоји озбиљан напредак по свим питањима који се тичу безбедности, чему сведоче и извештаји Европске комисије о напретку Србије.

„Погледајте шта ЕК каже о Србији и о владавини права, реформи полиције и у правосуђу у извештајима 2008, 2009,2010,2011, 2012. године и од 2013. па до данас. Постоји драматична разлика у оценима”, каже Стефановић, преноси Танјуг..

Салустро је јуче, како преноси Н1, на радионици о изазовима система контроле рада полиције у Србији у организацији Мисији ОЕБС-а у Србији рекао да се из извештаја Заштитника грађана може закључити да је рушење у Савамали било „планирано на високом нивоу”.

Званичник ОЕБС је рекао и да постоје необориви докази да је поступање полиције намерно и планирано на веома високом нивоу, јер у супротном не би било могуће.

Унутрашња контрола доставља извештај тужилаштву

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић изјавио је данас да не зна да ли је Унутрашња контрола МУП-а доставила свој извештај Вишем јавном тужилаштву у Београду о случају рушења објеката у Савамали, те да ће само тужилаштво одлучити да ли ће и када тај извештај проследити заштитнику грађана.

„У складу за законом о кривичном поступку извештаје о поступцима који су у току и налазима полиције достављамо тужилаштву, а оно може да их проследи коме год сматра да треба”, рекао је Стефановић одговарајући на питање зашто Унутрашња контрола МУП-а није доставила омбусману поменути извештај.

Он је напоменуо да не зна шта је до сада урадио сектор унутрашње контроле и у којој је фази.

„Када буду сматрали да треба да доставе тужилаштву, или ако су доставили тужилаштву извештај – када тужилаштво буде сматрало да треба да поступи даље оно ће то учинити”, навео је Стефановић истичући да се омбдусману иначе достављају сви извештаји које тражи осим оних који се директно мешају кривични поступак.

Министар је такође указао, преноси Танјуг, да се ни у овом поступку министри неће бити ти који доносе пресуде, јер за то постоји правосудни систем

По новом закону о полицији министар у истражном смислу нема никакву улогу, нити може да има сазнања докле је истрага стигла, указао је Стефановић.

„Истрагама се бави тужилаштво и даје иструкције полицији што се односи и на сектор унутрашње контроле које не подноси министру извештај о томе шта тражи тужиаштво нити шта су процесне радње везане за истрагу у том случају”, нагласио јке он.

Он је подсетио да се о овој теми доста говорило и да су сви рекли своје политичке ставове, те да што се тиче истраге случај треба препустити надлежним органима.


Извор: Н-1, Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на ОЕБС и Стефановић о рушењу у Савамали

* Обавезна поља