malezijski-avion-malezija-erlajnsМОСКВА – Према данас објављеним резултатима истраге руског концерна „Алмаз -Антеј” за прозводњу противваздушног ракетног система БУК, „Боинг-777” компаније „Малезија ерлајнз” оборен је 17. јула 2014. године над Украјином са територије коју су тада контролисале украјинске снаге безбедности, пренеле су руске агенције.

На прес конференцији у Москви представници тог концерна саопштили су резултате сопствене истраге, по којима су у потпуности оповргнути и закључци холандске комисије о врсти ракете којом је могао бити оборен авион.

У спроведеним експериментима, потврђена је верзија по којој је „Боинг” оборен из области насеља Зарошченскоје, рекао је челник „Алмаз-Антеја” Јан Новиков, пренео је ТАС С, додајући да су раније из самопроглашене Доњецке Народне Републике (ДНР) саопштили да је то место на дан несреће било под контролом украјинске војске.

„Резултати (другог) експеримента у потпуности оповргавају резултате холандске комисије о врсти и месту лансирања. Данас можемо недвосмислено да кажемо да ако је ‘Боинг’ малезијске компаније и оборен ракетним системом БУК, погодила га је ракета 9М38 са стране Зарошченског”, рекао је Новиков.

Закључци о околностима катастрофе „Боинга” Концерн је донео на основу резултата рада супер-компјутера, који је симулирао 14 милиона комбинација погодака летелице деловима ракете.

Симулација коју је спровео концерн показала је да при лансирању ракете на „Боинг” из села Сњежноје у Доњецкој области, како тврди међународна комисија, гелери ракете нису могли ударити мотор и лево крило, саопштио је саветник главног конструктора „Алмаз-Антеја” Михаил Малишевски.

„На мети, која симулира леви мотор, ниједне рупе. Односно, при доласку ракете из Сњежног, леви мотор није могао да буде оштећен”, казао је Малишевски.

Он је рекао да по тродимензионалној симулацији лансирања из села Зарошченског, најмање 22 гелера могла су да ударе у леви мотор.

Према речима Новикова, стручњаци концерна установили су вероватну локацију испаљивања ракете са прецизношћу до четири километра.

Генерални директор „Алмаз-Антеја” рекао је да је раздаљина између Зарошченског и Сњежног знатна и да ракета није могла да буде испаљена из области Сњежног, како тврди међународна комисија.

Такође, симулирање лансирања ракете из Сњежног показало је да би био оштећен десни бок и десно стакло кабине.

Према речима Малишевског, анализа фотографије међународне комисије о истрази показала је да је погођена не само кабина, него и крило са левим стабилизатором.

„На основу анализа свих елемената, закључили смо да је главнина гелера била дуж трупа авиона. Крило и део левог стабилизатора су, такође, оштећени, а размере оштећења дозвољавају да се каже да су изазване гелерима ракете система БУК”, рекао је Малишевски.

Према налазима „Алмаз-Антеја”, ракета је експлодирала на више од 20 метара од левог мотора.

Новиков је рекао да је при паљби могла да буде искоришћена ракета старијег типа него што је него што се раније мислило – 9М38, чији ударни део не садржи гелере облика Х греде, како је представила међународна комисија.

Oboreni-malezijski-Boing-777-12

„Потпуно је очигледно да, ако је ‘Боинг’ оборен системом БУК, то је могла да буде само ракета 9М38, односно старија ракета од 9М38М1, која нема гелере (специфичног облика)…Математичко моделовање које је извео концерн је апсолутно исправно”, казао је Новиков, док је Малишевски навео да удар гелера ракете 9М38М1 оставља карактеристичну рупу у облику „лептира”, чега на „Боингу” није било.

Према тврдњи Концерна, производња ракета 9М38 од којих је једна погодила малезијски „Боинг” завршена је још у Совјетском Савезу 1986. године и после тога је повучена из наоружања војске Русије.

„Одлуком главног конструктора коначан и безбедан рок за те ракете, уз узимање у обзир свих продужавања, одређен је на 25 година (…) После тог рока њихова употреба била је забрањена и ракете су повучене из наоружања руске војске”, рекао је Новиков.

Приликом пада „Боинга-777” компаније „Малезија ерлајнз” (Malaysia Airlines) на истоку Украјине погинуло је свих 298 путника и чланова посаде, држављани десет земаља.

Власти Украјине и представници ДНР за обарање авиона су отпуживали једни друге.

Експерименте је руски концерн спровео 31. јула и 7. октобра, након што је холандска комисија одбила да прихвати резултате првог експеримента, и оба пута утврђени су исти резултати.

У експерименту су коришћени уместо Боинга Иљушин-86, сличан по конструкцији, и ракета 9М38М1, по међународној верзији да је ракета погодила летелицу после 40 секунди од испаљивања.

После скоро 15 месеци у Холандији ће данас бити објављен коначни извештај међународног тима истражитеља о узроку пада авиона, који је на линији МХ17 летео из Амстердама за Куала Лумпур.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Авион оборен са територије коју контролише Кијев

* Обавезна поља