bajden-vucic1Премијер Србије Александар Вучић поручио је данас да очекује значајну подршку САД у очувању мира и стабилности у региону, без чега нема бољег живота за грађане и економског напретка.

„До сукоба се дође врло лако, једна искра и ми смо ушли сви у хаос и морамо да посветимо више енергије очувању мира и стабилизацији и захваљујем Бајдену на подршци”, рекао је Вучић у заједничком обраћању медијима са потпредседником САД Дзозефом Бајденом.

Он је рекао да је сигуран да САД желе миран и стабилан Западни Балкан, а да ће Србија учинити све што може да томе допринесе.

Вучић је рекао да је управо о регионалној стабилности највише говорио са потпредседником САД.

Захвалио је САД и на подрши европском путу Србије и нагласио да ће се Србија трудити да испуни све што су њене обавезе.

Вучић је рекао да је са Бајденом разговарао о три важне теме – билатерланим однбосима САД и Србије, дијалогу Београда и Приштине и могућем напретку у будућности, као и регионалним односима и европском путу Србије.

Додао је да је разговарао о односима између Срба и Албанаца и информисао Бајдена да ће Србија за месец дана угостити премијера Албаније Едија Раму и албанске представнике са КИМ, те бизнисмене, јер Србија жели да на бизнис форумима и пословним састанцима развија нашу земљу и обезбеди већи раст привреде, чувајући државне и националне интересе.

„Говорили смо, желећи да оставимо прошлост иза себе и да гледамо у будућност, о свему што се дешавало у прошлости у протеклих 30 година и многи су и у тим односима Срба и Албанаца чинили, рекао бих, бројне грешке и за нас као народ и Владу Србије и за мене лично никад није представљало проблем да преузмемо ту врсту одговорности за грешке које су чинили наши сународници”, рекао је Вучић.

Он је навео да верује да ће то исто урадити и други, јер је страдало много Срба и Албанаца, те да се то у будућности неће поновити.

„Верујем да имамо другачију будућност испред себе и нешто о чему можемо да се договарамо, а не да гледамо преко нишана”, рекао је Вучић.

Премијер је рекао да су билатерални односи САД и Србије на улазлазној путањи, да има све више инвеситиора из те земље у Србији, иако се о томе не говори довољно.

„Осим за НЦР који запошљава око 2.500 са вишим платама од просечних, недовољно се зна о инвеститорима из САД, што је наша кривица”, рекао је Вучић.

Он је додао да верује да ће се унапредити правни поредак, како би Србија могла да привуче још инвеститора.

„Верујем да ћемо Србију уредити у складу са правима демократског друштва и да ће правни систем функсионисати ефикасно, да амерички инвеститори буду сигурни у своје инвестиције”, рекао је Вучић.

Он је истакао огроман значај очувања мира и стаиблности, наводећи да без тога нема доброг живота грађана.

Србија је, рекао је, на храбар начин почела да решава економске проблеме, да се суочава са банкротством, и кроз мере фискалне консолуидације успела да се избори тако да сада имамо суфицит у буџету, и раст већи од 2,6 одсто, иако је било предвиђено да има само 1,2 одсто.

„Очекујемо да у будућности обезбедимо бољи жзивот за грађане, а то је од кључног значаја за регионалху стабилност”, поручио је Вучић.

Вучић је рекао да је са Бајденом разговарао највише о регионалној стабилнисти, али да, за разлоку од неких других, није говорио лоше о другима, већ о ономе што Србија мора да уради.

bajden-vucic-6

Бајден: Лидерство Србије изузетно важно за регион

Потпредседник САД Џозеф Бајден поручио је данас да је Србија кључни политички и економски камен темељац за цео регион.

Бајден је у заједничком обраћању са премијером Србије Александром Вучићем рекао да је уједињен и миран регион Западног Балкана изузетно битан за целу Европу, а у том смислу је говорио о значају Србије за регион.

„Србија представља кључни камен темељац политички и економски за цео реигон и лидерство Србије изузетно је важно за овај део Европе”, поручио је Бајден и додао да изузетно поштује и лидерство Александра Вучића, које је показао, како је рекао, у важним ситуацијама.

„Господине премијеру, прешли сте огроман пут да бисте своју земљу учинили победником на многим пољима. И председник Обама и ја поштујемо лидерство које сте показали у многим тренуцима, посебно у односима са Хрватском”, рекао је Бајден, обраћајући се Вучићу.

„Похвалио сам премијера да је учинио напоре на ширем помирењу у региону, мислим на посету Сребреници и потписивање Декларације са Хрватском, за шта треба пзуно политичке храбрости и лидерства”, рекао је потпредседник САД.

Он је истакао да Србија мора да буде део демократске Европе.

Неки моменти наше заједничке историје били су изузетно болни, рекао је Бајден и додао да је срећан што је у односима Србије и САД отворено ново поглавље.

„Изражавам саучешће свим породицама које су изгубиле своје вољене у НАТО кампањи”, рекао је Бајден.

Он је такође захвалио за добродишлицу на аеродрому.

Потпредседник САД Џозеф Бајден изјавио је да је за целу Европу битно да регион буде уједињен и миран, и да је Србија камен темељац региона.

„Рекао сам док смо се возили како смо добили дивну добродошлицу. Стајали смо на платформи када сам рекао да ће ваши ватерполисти стајати на истој таквој као ми”, рекао је Бајден коментаришући дешавања на Олимпијским играма.

Моја посета је кратка, али мислим да смо много постигли. Знамо се дуго, Обама и ја поштујемо лидерство у важним ситуацијама, посебно у односима са Хрватском”, додао је Бајден.

Бајден наводи да је у Србију последњи пут дошао 2009. године, само неколико месеци од како је Обама постао председник, а тиме су, како каже, желели да покажу значај региона.

Како каже, протекле три деценије је гледао све суседе Србије „Хрватску, Косово и друге у окружењу”.

„За целу Европу је битно да цео регион буде уједињен и миран. Србија је кључан камен темељац за цео регион”, рекао је Бајден.

Након тога Бајден је испричао како се у Сплиту сусрео са Титом у Сплиту.

„То је била моја прва посета, био сам после много пута. Из прве руке сам био сведок првог напретка у релативно кратком периоду. Био сам 2009. године и САД су посвећене народу Србије”, рекао је Бајден.

Како каже, са премијером Вучићем је разговарао пре свега о разговорима „Косова и Србије”, а истиче да „много тога треба превазићи из историје”.

bajden-vucic

Свечани дочек за Бајдена испред Палате Србија

Свечани дочек за потпредседника САД Џозефа Бајдена, који је данас допутовао у Београд приређен је испред Палате Србија.

Бајдена је уз интонирање химне, почасну гарду и црвени тепих нешто после 16.00 часова дочекао премијер Србије Александар Вучић.

У делегацији су још и потпредседници владе Ивица Дачић, Небојша Стефановић и Зорана Михајловић, министар одбране Зоран Ђорђевић и директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић.

После разговора двеју делегација, а затим и разговора „у четири ока” Вучића и Бајдена иза затворених врата, премијер и потпредседник САД су се обратили новинарима.

Палату Србија надлетали су хеликоптери, а саобраћај у Булевару Михаила Пупина је био затворен. То је био видљив део иначе опсежних мера безбедности.

Долазак потпредседника САД Џозефа Бајдена каснио је неколико сати због лоших временских услова у САД.

Бајден је допутовао са супругом Џил, једном од унука, али и делегацијом у којој је више од 400 људи.

Током његовог боравка у главном граду Србије на снази ће бити све неопходне безбедносне мере, какве су већ виђене приликом претходне, прве посете Београду, 2009. године.

Посета другог човека америчке администрације представља, по оцени аналитичара, позитиван сигнал с обзиром на то да САД подржавају европски пут Србије и да су одиграле активну, може се рећи и веома значајну, улогу у деблокади процеса отварања поглавља 23 и 24 у преговорима са ЕУ.

Бајден, у одлазећој америчкој администрацији задужен за Балкан, у посету Београду стиже непосредно по формирању нове владе.

Шта ће бити теме његових разговора нису још саопштиле ни америчка, ни српска страна. Нема ипак сумње да ће тема бити дијалог Београда и Приштине, као и још нека, отворена, али незакључена питања, попут паљења америчке амбасаде, случаја Битићи, те, мимо билатералних односа, питања која такође мање-више нису нова, укључујући односе са Русијом, мигрантску кризу, терористичке нападе…

Нови моменат у односима две стране назначен је у марту ове године, када је потпредседник САД позвао премијера Вучића телефоном на 17. годишњицу бомбардовања наше земље и пренео му да „жали због цивилних жртава током акције НАТО, као и током ратова 90-тих”.

Бајден ће се данас по други пут састати са премијером Вучићем од септембра прошле године, када су се састали у Вашингтону, а Бела кућа је након тога саопштила да је потпредседник САД у разговору с Вучићем указао на стратешки значај напора Србије да промовише помирење у региону, укључујући напредак у дијалогу са Косовом под покровитељством ЕУ.

Некадашњи амерички дипломата и стручњак за Балкан Џејмс Хупер оцењује у сусрет доласку америчког потпредседника да је Бајденова посета Београду потенцијално јако важна, уколико са собом носи поруку да САД желе да развију блискији партнерски однос са Београдом.

Блискији однос САД и Србије могао би да донесе добро не само двема државама, већ и Приштини.

Што се посете Бајдена Приштини тиче, сутра, очекује се да ће у сусрету са тамошњим лидерима бити речи о сарадњи Косова и САД, испуњавању одредница Бриселског споразума и даљој сарадњи са Србијом на регулисању „међудржавних односа”, будући да САД српску покрајину сматрају посебном државом и подржавају пут Приштине ка европским и међународним институцијама – чланству у ЕУ И НАТО.

У Приштини ће се састати са председником и премијером Косова, Хашимом Тачијем и Исом Мустафом.

Косовски новинар Идро Сефери оцењује да ће Бајден у Приштини овај пут изнети знатно оштрије поруке, него у Београду.

Бајден и његова супруга Џил ће посетити место у близини базе „Бондстил”, где ће учествовати у церемонији посвећеној именовању улице у част њиховог покојног сина Боа Бајдена, где би требало и да се обратити окупљенима.

Бајден  дочекан хлебом и сољу

Потпредседник САД Џозеф Бајден  на аеродром „Никола Тесла” слетео је око 14 сати.

Бајдена, који је у друштву супруге, на аеродрому су дочекали председник Владе Србије Александар Вучић и амбасадор САД у Србији Кајл Скат, а гости су, традиционално, послужени погачом и сољу, уз постављену Гарду Војске Србије и црвени тепих.

Током боравка потпредседника САД у Београду, на снази су све неопходне безбедносне мере, какве су већ виђене приликом претходне, прве Бајденове посете Београду, 2009. године.

Бајден, у одлазећој америчкој администрацији задужен за Балкан, у посету Београду стиже непосредно по формирању нове владе.

Шта ће бити теме његових разговора нису још саопштиле ни америчка, ни српска страна, али нема сумње да ће тема бити дијалог Београда и Приштине, као и још нека, отворена, али незакључена питања, попут паљења америчке амбасаде, случаја Битићи, те, мимо билатералних односа, питања која такође мање-више нису нова, укључујући односе са Русијом, мигрантску кризу, терористичке нападе…

Бајден ће се данас по други пут састати са премијером Вучићем од септембра прошле године, када су се састали у Вашингтону.

Протест радикала против угошћавања Бајдена

Присталице Српске радикалне странке протестовале су данас у Београду због доласка потпредседника САД Дзозефа Бајдена, а лидер радикала Војислав Шешељ поручио је да је Бајден непожељан, упркос „топлом пријему” који су му приредили званичници у Београду. Протест није одржан на Андрићевом венцу, испред зграде Председништва, како је планирано, већ испред Скупштине града Београда, будући да је полиција поставила ограду и спречила окупљене да приђу згради.

Већина окупљених, укључујући и лидера радикала, носила је мајицу са Трамповим ликом и написом „Гласајте за Трампа – Српска радикална странка” на енглеском језику. У обраћању окупљенима, Шешељ је подсетио на све раније негативне изјаве Бајдена о Србији и оценио да је потпредседник САД непожељан у Србији, те да га грађани „мрзе” због свега што је говорио о нашој земљи, упркос „топлом пријему” који су му приредили председник Томислав Николић и премијер Александар Вучић, на шта су окупљени узвикивали погрде на рачун премијера Вучића.


(Фото Р. Крстинић)

Шешељ је позвао све Србе који живе у САД да гласају за Доналда Трампа. Окупљени су носили и транспаренте на којима је на енглеском језику писало „Bajden i NATO get out (изађите из Србије)”.

Скуп су обезбеђивали полицајци опремљени за разбијање демонстрација, а након 20 минута окупљени грађани су почели да се разилазе.

Потпредседник САД Џозеф Бајден борави данас у званичној посети Србији, током које ће разговарати са Вучићем и Николићем, након чега ће отићи у дводневну посету Приштини.

Бајден вечерас у Приштини

У Приштини су завршене све припреме за дочек америчког потпредседника Џозефа Бајден који би вечерас после 20 часова требало да стигне на Косово.

Град је окићен косовским и америчким заставама, а очекује се да Бајден на приштински аеродроме слети после 20 часова.

Највиши званичници Косова, председник и премијер Косова Хашим Тачи и Иса Мустафа, оценили су да предстојећа посета америчког потпредседника Џозефа Бајдена Косову представља велики и изузетан догађај за Косово.

Тачи је оценио да је пријатељство Косова и САД „доживотно“.

„Косово и наш народ су увек захвални потпредседнику Бајдену и његовој породици за допринос Косову“, написао је Тачи.

Премијер Мустафа навео је да је „посета другог човека светске демократије велики и посебан догађај за Косово“.

„Темељи руговизма, политичке стратегије историјског председника Косова Ибрахима Ругове, било је непрекидно пријатељство са САД“, оценио је Мустафа и додао да је посета Бајдена потврда заједничког опредељења две земље да се односи са суседима, геостратешке и евроатланске политике граде заједнички са САД.

Потпредседник САД ће на Косову боравити два дана. У Приштину ће стићи вечерас, док ће 17. августа имати званичне сусрете с Тачијем и Мустафом.

Током церемоније коју организује Влада Косова, Бајден и његова супруга посетиће место у близини америчке војне базе Бондстил, где ће присуствовати свечаности поводом именовању улице у част његовог сина Боа Бајдена (46), који је преминуо 2015. године.

Потпредседник САД ће се у том месту обратити грађанима и медијима


Извор: Агенције

Оставите коментар

Оставите коментар на Бајден у Београду пар сати у Приштини два дана

* Обавезна поља