rotsild-dzejkobЛОНДОН – Свет већ неколико година живи у финансијском експерименту који врше централне банке – бесомучно се штампају рекордна новчана средства, док се камате спуштају до историјског минимума, наводи у писму клијентима руководилац фонда „РИТ Капитал партнерс“ лорд Џејкоб Ротшилд.

Како упозорава, шефови централних банки настављају највећи монетарни експеримент у историји, а последице ултраниских камата се не могу предвидети.

Монетарно пумпање, према његовим речима, повлачи за собом пораст цена акција (око три пута од 2008. године на америцком тржишту) и државних обвезница, пренео је Спутњик.

У овом експерименту, поручује Ротшилд, стран је реални сектор економије, иако шефови светских централних банака као главни циљ наводе његову обнову.

Скоро све врсте инвестиција су порасле монетарним приливом, додаје Ротшилд.

Међутим, како истиче, економски раст остаје анемичан, потражња слаба, а у многим развијеним земљама види се дефицит.

Шеф „РИТ Капитала“ констатује погоршање геополитичке ситуације на планети – блискоисточни конфликт дуго ће остати нерешен, а истовремено се успорава друга по величини економија света — кинеска.

Ротшилд у овим условима саветује пре свега да се чува капитал док трагање за могућностима његовог умножавања треба да оде у други план.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Џејкоб Ротшилд о експерименту централних банака

* Обавезна поља