Бошњачки члан Председништва БиХ Бакир Изетбеговић тврди да ће БиХ признати једнострано проглашену косовску независност, што је, каже, и досад требало да учини.

„Што се мене тиче, досад Косово би требало да буде признато. Сад ће се наљутити наше колеге, а наши покушаји да се то догоди само су донели проблеме унутар БиХ, а нису помогли Косову“, рекао је Изетбеговић у интервјуу за Дојче веле. На директно питање хоће ли БиХ признати косовску независност, Изетбеговић је кратко рекао: „Да“.

Лидер Бошњака у БиХ каже да је сада у добрим односима са свим политичким лидерима у Санџаку, али да, како је рекао, није задовољан положајем те регије у Србији, коју насељавају већином Бошњаци. Објаснио је да његови односи са санџачким лидерима у једном тренутку нису били добри, јер су, како је рекао, они покушали да га увуку у њихове унутрашње сукобе.

„Они су један посебан темперамент, немају кочница, мада не знам колико је то добро за политику. Ја волим све људе са Санџака и ове ту (Сарајеву) и оне тамо. Они су срчани људи“, рекао је Изетбеговић и додао да је у овом часу добар са свим политичким актерима.

Сматра да Србија, међутим, треба да одустане од тога да се патерналистички односи према Санџаку. Србија, каже Изетбеговић, треба да одустане од наметања јер се наметањем не може постићи ништа добро, а реч је о уделу Бошњака у полицији, тужилаштву, судству или када је, на пример, реч о именима школа.

„Тај простор треба препустити тим људима да нормално дишу, да изграде инфраструктуру…“, каже Изетбеговић, који је и лидер СДА БиХ.

Подсетимо, косовски премијер недавно је позвао БиХ да призна независност Косова, на шта су одмах реаговали представници Срба у институцијама БиХ. Министар спољних послова БиХ Игор Црнадак поручио је крајем септембра да БиХ не само да неће признати косовску независност, већ је неће ни разматрати.

„У БиХ нема признања Косова не због става Бошњака и Хрвата, већ управо због става представника Републике Српске, и оних из странака које чине власт на нивоу БиХ и оних који су опозиција на нивоу БиХ, а на власти су у РС. У вези с овим питањем сви су јединствени и нема никаквих изгледа да се та ситуација промени“, казао је Црнадак.

И председник РС потврдио је да неће доћи до признавања Косова. „БиХ без сагласности Републике Српске не може и неће признати независност Косова јер су на том питању све партије у Републици Српској постигле консензус“, рекао је Додик.

Додик и Иванић – Ништа од признања

Председник Републике Српске, Милорад Додик, сматра да изјаве бошњачког члана Председништва БиХ, Бакира Изетбеговића, воде ка дестабилизацији и да се њима ставио на место првог човека који промовише насиље на Балкану.

Додик је за РТРС рекао и да је Бакир Изетбеговић српски непријатељ број један, јер се својим изјавама меша у унутрашња питања Србије.

Додик је коментаришући изјаву Изетбеговића о томе да БиХ треба да призна самопроглашено Косово, истакао да бошњачки члан Председништва опасно злоупотребљава ту позицију јер оно што он говори није став БиХ, већ његов лични и на тај начин он не може да представља БиХ.

– Он говори и да би нешто напао Републику Српску. Може се поставити питање чиме, из које празне пушке он може да пуца, на које пријатеље се он позива, ове из Сирије, који су сада изгубили Исламску државу за коју се и он залаже и залагао се и његов отац Алија Изетбеговић, који је написао политичку платформу за исламску државу – рекао је Додик Срни.

 

Председник Српске је подсетио да је Алија Изетбеговић говорио да би жртвовао мир за БиХ и да је то учинио, а да Бакир слично поручује.

– С тим што Бакир Изетбеговић ваља глупости, сам собом је занесен, својим наводним успехом, признао би Косово, а Републику Српску би напао својим, не знам каквим, снагама. Немогуће је одвојити питање Косова и говорити о признању Косова, јер тада не признајете територијални интегритет Србије са којом наводно Бакир покушава да пошаље поруку да жели да сарађује – напоменуо је Додик.

Председник Додик је поручио да ће Република Српска ићи својим путем, да има како да се брани и има ко да јој помогне.

– Не мора Бакир Изетбеговић о томе да се брине, нити треба нешто о томе да зна и откуд овакве његове изјаве које су ишле за тим да нам поручи да је спреман као, наводно, да окупи БиХ патриоте – рекао је Додик.

Додик истиче да БиХ патриота нема у Републици Српској, а колико разуме ситуацију, нема их ни код Хрвата у БиХ.

– Можда би мало тих патриота нашао у припадницима Исламске државе, а остали бошњачки свет није спреман ни на какву радикализацију. Али Бакиру Изетбеговићу то не смета и он би наставио и даље да промовише идеју рата – додао је Додик.

Он је напоменуо да у Републици Српској не постоји никаква формална одлука о процесу осамостаљења, али да у Српској људи о томе размишљају.

– А што то размишљање смета Бакиру, то је његов проблем – додао је Додик.

Према Додиковим речима, та Бакирова изјава највише говори о њему, он живи у стереотипу, а за Српску то може да буде опасна ствар јер он прети насиљем.

Додик је поручио да у Републици Српској нема снага које су спремне на насиље, да Српска води мирољубиву политику и да је спремна да решава проблеме политичким средствима.

– А Бакир, видим, да је спреман да решава војним средствима. Само ћу му рећи да зна да имамо чиме да се бранимо, немој да му падне на памет да прелази ентитетску линију ни са ким. А веома добро ћемо размислити и колико ћемо Сипу и Оружане снаге БиХ овде још дуго да трпимо – рекао је Додик.

Према његовим речима, са таквим изјавама Бакир Изетбеговић шаље поруку да у оквиру тих снага на простору Српске постоје они који су спремни да употребе насиље.

Коментаришући изјаву Бакира Изетбеговића о томе да Србија треба да одустане од наметања у Санџаку и да „препусти људима тамо да нормално дишу“, Додик је истакао да се Изетбеговић непримерено меша у унутрашње ствари друге земље, да то представља напад на Србију.

– Овде је пала свака маска, па и оних у Београду који су мислили да је Бакир Изетбеговић адреса за нормализацију односа – рекао је Додик.

Бошњачки члан Председништва БиХ Бакир Изетбеговић тврди да ће БиХ признати једнострано проглашену независност Косова, што је, како каже, и досад требало да учини.

Младен Иванић: Не постоје никакве шансе да БиХ призна Косово

Члан Председништва БиХ из Републике Српске Младен Иванић поручио је вечерас да БиХ неће признати независност “самопроглашеног” Косова.

„Имам све инструменте којима такав евентуални покушај могу зауставити. То је још једна евентуална пропала иницијатива која ће завршити једнако као и покушај укидања 9. јануара, забране извођења војске и покушај поновне ревизије пресуде против Србије“, рекао је Иванић Срни.

 

Он је нагласио да су му на располагању сви инструменти, који укључују и сазивање посебне седнице Скупштине Републике Српске.

„Разлог зашто се ово сада ради је друго питање. Ово је очигледно свесно прављење лоших односа између Србије и БиХ, а оваквим ставом (бошњачки члан Председништва БиХ Бакир) Изетбеговић не поштује територијални интегритет Србије, а очекује да Србија поштује територијални интегритет БиХ“, рекао је члан Председништва БиХ из Републике Српске.

Иванић је упитао зашто би у том случају Србија поштовала територијални интегритет БиХ, додајући да Изетбеговић мора бити свестан да ће тиме произвести само проблеме БиХ.

„Ово је врло лош потез који ће додатно створити тензије. То је, изгледа, та сарајевска политика која очито може да функционише само када су односи са Београдом негативни“, рекао је он.

Иванић је истакао да то неће дозволити, изражавајући уверење да од свих покушаја радикализације односа неће бити ништа.

„Али, на све те њихове потезе треба имати одговор и ми га имамо. Мислим да се у овом случају свесно прави негативан амбијент уочи предстојећих састанака јер се у Сарајеву плаше да се направи добар амбијент и договор за питање границе БиХ и Србије“, рекао је Иванић.

Изетбеговић је за „Дојче веле“ рекао да је БиХ већ требало да призна Косово и да планира да то учини.

Вилијам Монтхомери – Опасна провокација Изетбеговића

Бивши амбасадор САД у Београду Вилијам Монтгомери оценио је као опасну проковокацију то што је бошњачки члан Председништва БиХ Бакир Изетбеговић рекао да се нада да ће БиХ једном признати Косово.
Изетбеговић је у интервјуу за немачку РТВ „Дојче веле“, снимљеном прошлог месеца, а објављеном јуче, рекао да сматра да је БИХ требало да призна независност Косова и нагласио да је за то потребан консенсус.


Упитан да ли ће БиХ једном признати Републику Косово, Изетбеговић је рекао: „Надам се да да“.

Монгомери је за РТС рекао да се нада да ће међународна заједница снажно реаговати и осудити ту изјаву јер сматра да је то пример провокативног и опасног.

„Надам се да ће међународна заједница снажно реаговати на његову изјаву и на провокацију коју је она изазвала пошто су у прошлости реаговали и на изјаве Милорада Додика, које су, по њиховом мишљењу, биле провокативне“, рекао је Монтгомери.

Он је објаснио да „постоји историја нестабилности, а то обухвата БиХ, Косово и Македонију, а Србија је већ неколико година фактор стабиности у региону и то је веома важно. Али не може Србија сама да начини овај регион стабилним“, рекао је бивши амбасадор и навео да је потребна помоћ суседа и међународне заједнице, али да не види вољу међународне заједнице да те земље учини стабилнијим.

Целаковић и Дрецун о изјави Изетбеговића

Генерални секретар председника Србије Никола Селаковић оценио је да изјава члана председништва БиХ Бакира Изетбеговића показује да он не поштује територијални интегритет Србије.

„Није суштина у томе да ли он то може, него у томе да после вишегодишњег улагања у односе са БиХ чујемо легалног и легитимног представника БиХ који би признао независност Косова да од њега зависи“, казао је Селаковић за РТС.

Селаковић је казао да је изјава Изетбеговића „све само не неозбиљна“ и додао да је „најопаснији део изјаве то што он говори о намери једног од представника наших суседа, а то је да не поштује територијални интегритет Србије“.

„Бакир је рекао да изражава наду да ће Косово бити признато од стране БиХ и тиме је рекао шта он жели, осећа и шта мисли о том питању“, оценио је Селаковић.

Упитан о могућности да међународна заједница реагује на ту изјаву, Селаковић је казао да „се нада да ће међународна заједница напокон нешто да уради“.

„А да ли ће, искрено, не мислим. Боли изјава Изетбеговића, али и лицемерје међународне заједнице која по старом обичају сведочи двоструке аршине када је у питању Србија“, изјавио је Селаковић.

Коментаришући изјаву Бакира Изетбеговића да „би свака земља територијални интегритет бранила ратом као и да је спреман на рат уколико Република Српска покуша да се осамостали на референдуму од БиХ“, Селаковић је оценио да су такве изјаве „веома опасне и да треба добро размислити о томе шта је Бакир Изетбеговић рекао“.

„С једне стране он не признаје териоријални интегритет Србије, а са друге стране за очување територијалног интегритета БиХ он потеже сва ратна средства“, казао је Селаковић.

Бошњачки члан Председништва Босне и Херцеговине Бакир Изетбеговић јуче је за „Дојче веле“ рекао да је, што се њега тиче, Косово до сада требало да буде признато, али да је за то потребан консензус на нивоу БиХ.

Упитан да са „да“ или „не“ одговори да ли ће БиХ у једном тренутку признати Републику Косово, Изетбеговић је рекао: „Надам се да да“.

Дрецун: Изетбеговић није дорастао ситуацији, заробљен у рату

Изјава Бакира Изетбеговића, да се нада да ће БиХ признати Косово показала је да је он политичар који није дорастао ситуацији и да није окренут будућности.

То је изјавио председник скупштинског Одбора за КиМ Милован Дрецун.

„Остао је заробљен у рату, у прошлости коју је дефинисао његов отац са својим циљевима. То је виђење БиХ у којој нема српског народа или је он требао да буде другоразредан. То српски народ није прихватио“, нагласио је Дрецун за РТС.

Он је додао да су такви политички циљеви Алије Изетбеговића довели до рата и поручио Бакиру Изетбеговићу да уколико жели да буде политичар мира, да гради будућност, „мора да има визију, мора да буде спреман на компромис, на дијалог, мора да буде искрен, посвећен“.

Дрецун је појаснио да Србија, посебно председник Александар Вучић, улаже напор да се односи између Срба и Бошњака стабилизују, да се стварају услови за искрено помирење,али то није могуће ако се само говори да је једна страна чинила злочине, а не признаје се шта је радила друга страна.

„Изетбеговић би могао да призна Косово као неку државу, ако нема Републике Српске у том Дејтонском оквиру. Он овим гура Републику Српску из Дејтонског оквира. Република Српска то неће дозволити“, нагласио је ДРецун.

Говорећи о положају Бошњака у Санџаку он је истакао да се заборавља да тамо живи велики број стрпског становништва и да Бошњаци могу свој положај да унапреде у интензивној сарадњи са Владом Србије у Београду.

„Србија улаже значајна средста у развој те области. И Турска се доста ангажује, али у договору са Србијом. Мислим да су то поруке које стабилизују регион“, закључио је он.

„Не може се десити да Србија призна независност Косова“

Дрецун је изјавио и да се не може десити да Србија након унутрашњег дијалога предложи решење које би водило признању самопроглашене државе КОсово.

„То морамо да истичемо због наших пријатеља који не признају Косово, који би у неком тренутку могли да помисле да унутрашњим дијалогом ми тражимо излаз да признамо самопроглашену државу Косово“, рекао је Дрецун гостујући на РТС.

Циљ унутрашњег дијалога је, појашњава, да се на крају искристалише генерални став како Србија сагледава питање косметског проблема и шта јој је чинити у наредном периоду.

Он је додао да Србија жели да спречи коначну сецесију Космета, тако што ће понудити решење јер , како каже, уколико се не нуде решења онда друга страна прибегава једностраним решењима.

„Евидентно је да смо опет ушли у фазу међународног притиска на Србију да се одрекне Космета. Видели сте понашање појединих америчких дипломата, понашање немачког амбасадора који је рекао да ће Србија морати да призна Косово ако жели у ЕУ. Ја нисам чуо такав став у Бриселу. Немачка јесте најутицајнија држава, али то није конструктиван приступ“, нагласио је Дрецун.

Позив на унутрашњи дијалог председника Александра Вучића је, како каже, питање на које одговор треба да да комплетна нација, сви грађани Србије, преко политичких институција, цивилног сектора.


Извор: Агенције, ЦЕОПОМ-Истина

Оставите коментар

Оставите коментар на Бакир Изетбеговић, Косово и реакције

* Обавезна поља