bakir-izetbegovic-AlijaНОВИ ПАЗАР – Председавајући Председништва Босне и Херцеговине и председник СДА БиХ Бакир Изетбеговић и председавајући Вијећа министара БиХ Денис Звиздић дошли су у прву посету Новом Пазару, као специјални гости на обележавању 26. годишњице СДА Санџака.

Испред централе ове странке у главној новопазарској улици 28. новембра (у којој је саобраћај, као и делу суседне улице, био обустављен) госте је дочекало стотинак присталица Сулејмана Угљанина.

После за новинаре затворене седнице Координације СДА, која обухвата странке са овим именом у Хрватској, БиХ, Црној Гори, Косову и Македонији, Изетбеговић се обратио новинарима. Рекао је да и даље има потребе за постојањем ове координације и да се све странке СДА на Балкану и даље боре за равноправност Бошњака.

Изетбеговић сматра да су Бошњаци за четврт века прешли историјски пут вредан једног столећа.

– Одбранили смо право на егзистенцију, на равноправност, повратили своје име, језик, вратили државност Босни и Херцеговини и, после 450 година, основали и војску. Но, има још много тога да урадимо и решимо још нека питања која су била разлог због којих смо и основали СДА у земљама бивше Југославије – рекао је Изетбеговић.

Он је рекао да први пут после 26 година долази у Нови Пазар, јер је, како каже, чекао да се смире сукоби између Бошњака у Санџаку. Не види ништа спорно у томе што долази у овај град а не у Београд.

– Сведоци смо сви да председник и премијер Србије Томислав Николић и Александар Вучић често посећују Бањалуку и Требиње, па ми то не сматрамо заобилажењем Сарајева. Ово је иста ствар – сматра Изетбеговић.

После седнице с руководствима сестринских странака, Изетбеговић и Звиздић присуствовали су у њихову част организованој свечаној седници Бошњачког националног већа.

Док је прелазио улицу из седишта СДА Санџака у седиште БНВ, које се налази преко пута, окупљене присталице ове странке клицале су: „Суљо – Алија!”.

Обраћајући се већницима у БНВ, Изетбеговић је открио да је пре 26 година, на данашњи дан, био у Новом Пазару заједно с оцем Алијом. Тада је, каже, био возач, па се зато о том доласку мало зна.

– Енергија коју сам тада осетио код Бошњака у Санџаку била је велика инспирација и наметнула је обавезу да наставимо путем који је СДА још тада трасирала – казао је Бакир Изетбеговић.

Он је истакао да су у протеклих 26 година Бошњаци од верске скупине постали политички народ са јасним циљевима.

Изетбеговић је председнику БНВ-а Сулејману Угљанину поклонио документарне филмове о Алији Изетбеговићу „који је девет година провео у затвору само зато што је био муслиман и осам година у рату” и монографију о оснивачу и првом председнику БиХ.

Угљанин је госту даривао две књиге – „Санџачки речник босанског језика” и монографију о Бошњацима у Санџаку.

Председавајући Председништва БиХ посетио је и градоначелника Новог Пазара Нихата Бишевца, а после џуме (молитве у џамији петком) уследила је свечана седница СДА Санџака поводом 26. годишњице постојања.

izetbegovic-sandzak-6

Вулин: Изетбеговићев дипломатски скандал

Министар за рад Александар Вулин изјавио је да је Бакир Изетбеговић, поредећи Бањалуку и Нови Пазар, направио дипломатски скандал, али и показао своје праве политичке и људске намере.

Вулин је у изјави Танјугу рекао да верује да је време да и председник владе Александар Вучић заузме далеко чвршћи став кад је у питању однос према Изетбеговићу и према свима који сматрају да српску пажњу и бригу за мир и стабилност у региону могу да тумаче као слабост и нешто што треба употребити против Србије.

Бањалука је главни град међународно признатог ентитета, насталог као последица Дејтонског споразума, док је Нови Пазар само један од градова у Србији који нема ни међународно признање, нити представља ентитет, нити на било који други начин може да се издвоји од било ког другог града у Србији, навео је Вулин, преноси Танјуг.

Стефановић: Лидер СДА погазио уставе БиХ и Србије

nebojsa-stefanovic(4)Члан Председништва СНС-а Небојша Стефановић оценио је скандалозном изјаву лидера СДА Бакира Изетбеговића да је његов долазак у Нови Пазар исто као када Александар Вучић оде у Бањалуку или Требиње. „Таквим тврдњама он је на најбруталнији начин погазио Устав Босне и Херцеговине и Устав Републике Србије”, истакао је Стефановић.

Он у писаној изјави истиче да Изетбеговић, истовремено, покушава да укине право Републике Српске, и то потпуно супротно Уставу БиХ и међународном споразуму какав је Дејтонски споразум.

Изетбеговић је, заправо, негирао да постоји ентитет Републике Српске у БиХ, који има своја права усклађена, како са Уставом БиХ, тако и са Дејтонским споразумом, додаје се у изјави коју је доставила Служба за информисање СНС-а.

Изетбеговић: Додик се игра ватром

Сарајево – Председавајући Председништва БиХ Бакир Изетбеговић сматра да се председник Републике Српске Милорад Додик „игра ватром” планирањем референдума о Дану Републике Српске, који би требало да буде одржан 25. септембра.

„Он увек покушава да подигне црту онога што је дозвољено у овој земљи и што је прихватљиво за међународну заједницу. Ако пређе ту линију, то неће проћи без последица”, рекао је Изетбеговић за АФП, преносе бањалучки медији.

Он је додао да би високи представник у БиХ Валентин Инцко могао да предузме кораке и спречи референдум.

Изетбеговић је упозорио да референдум угрожава „принципе успостављене пре 21 годину, који су омогућили мир у овој земљи”, када је, подсећају медији, потписан Дејтонски мировни споразум, преноси Танјуг.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Бакиров дипломатски скандал у Пазару

* Обавезна поља