igor-luksicПОДГОРИЦА — Лукшић каже да још нема договора земаља региона о такозваној „балканској шесторки“ и о заједничким амбасадама, по скандинавском моделу.

„Још нема ништа финално“, казао је Лукшић на конференцији за новинаре, након разговора са министром иностраних послова Бугарске Кристијаном Вигенином.

Министри Лукшић и Вигенин су потписали меморандум о сарадњи две земље у области европских интеграција.

Лукшић је најавио да ће Црна Гора током ове године потписати низ споразума о сарадњи у разним областима. Бугарски министар иностраних послова је оценио да би улазак Црне Горе у НАТО био нови корак за безбедност у читавом региону.

Потпредседник Владе Црне Горе и шеф дипломатије казао је да је његова идеја о “западнобалканској шесторци“ крајње практична иницијатива, која представља покушај да се дође до бољег механизма координације држава региона када је у питању међусобна сарадња.

Западнобалканска шесторка обухватила би Црну Гору, Србију, Косово, коме се не прејудицира статус имајући у виду резолуцију 1244 УН, Македонију, Албанију и Босну и Херцеговину.

Лукшић је казао да “западнобалканску шесторку” не треба доживљавати као нову регионалну иницијативу.

“Њу треба доживљавати као неформални консултативни механизам, којим треба да оснажимо постојеће иницијативе”, навео је он.

Према његовим речима, шест држава западног Балкана период до уласка у Европску унију (ЕУ) треба рационално да искористе.

“Треба да покушамо, по угледу на друге земље које су то урадиле, да време до уласка у ЕУ искористимо рационално и паметно, што значи да кохерентно наступамо, односно да дођемо до добрих механизама учвршћивања и интензивирања сарадње”, казао је Лукшић новинарима.

Он је навео да и Брисел подржава такав приступ.

“Што се нас тиче, од апетита земаља региона зависи колико су заинтересоване да у томе учествују и раде, али суштина је да то мора бити пројектно орјентисано. Западнобалканску шесторку не треба тумачити другачије, него као покушај да дођемо до бољег механизма сарадње када су у питању пословне баријере у региону или борба против организованог криминала”, рекао је Лукшић.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Балканска шесторка за боље механизме сарадње

* Обавезна поља