marija-bemieh_fСуспендована тужитељка Еулекса Марија Бамије предала је Европској канцеларији за борбу против проневера и корупције (ОЛАФ) више од 40 страна доказа о кршењу закона у Еулексу, назвавши менаџмент мисије „мафијашким,“ пише данас приштински лист „Коха Диторе.“

Подсећајући званичнике ЕУ да има 30 година искуста као правница и 18 као тужитељка која је „добила многе осетљиве и велике случајеве на Косову,“ она је у жалби из септембра 2014. године до детаља описала неправилности укључујући сумње поводом умешаности Франческа Флорија и главне тужитељке Јарославе Новотне у корупцију у слуцају Иљира Толаја.

Бамије је такође писала о некомпететности одређених тужилаца да обављаљу посао и изразила сумње да су они примљени само на основу познанстава из БиХ.

Између осталог је навела да је шеф извршног сектора у Еулексу-у Матс Матшон тајно пустио у оптицај садржај писама у којима се наводи да неколико британских тужилаца нису квалификовани. Ова писма је посало тужиоцу Џонтану Рателу који их је, како тврди Бамије, потом послао британским тузиоцима, преноси приштински дневник.

– Сада ме чланови те екипе и целокупни овај корупитвни мафијашки менаџмент хладнокрвно чекају – навела је она.

Бамије је навела да неки међународни тужиоци попут Андреја Крејнија немају правосудни испит што је критеријум за Еулекс а да тужилац Ален Кенсик нема одговарајуће искуство за тужиоца,

Он „не само да упоште нема искуства као тужилац него има мало искуства и у одбрани. Ален је радио у Босни и познавао је Џонатана Ратела,“ наела је Бамије напомињући да су једно време чак становали заједно.

– Због тога нисам уверена да Рател није знао да Ален није имао ни један дан искуства. Без обизра на то он га је именовао као тужиоца у Специјалном Тузилаством Косова која се бави најосетљивим слуцајевима у мисији – напомиње Бамије, а преноси „Коха диторе“.

Она је поменула још неколико случајева именовања тужилаца у мисији Еулекса на основу пријатељских веза из Босне, пише приштински лист.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Бамије предала доказе о Еулексу

* Обавезна поља