turcinov_unif_1Министарство за ванредне ситуације Русије приступило је формирању седмог хуманитарног конвоја са теретом за становнике Донбаса. Становнцима Луганске и Доњецке области крајње су потребне намирнице, лекови, топле ствари. У међувремену Служба безбедности Украјине прогнозира да ће војни конфликт Кијева са Донбасом трајати до 2020. године.

Хуманитарну помоћ у чијем сакупљању учествују сви региони Русије, шаљу у Ростовску област, на руско-украјинску границу. Тамо већ чекају камиони Министарства за ванредне ситуације. Претходни, шести хуманитарни конвој вратио се из Донбаса прошлог уторка, 4. новембра. Он је пребацио становницима Доњецка и Луганска више од сто тона лекова и горива. Укупно од 23. августа Министарство за ванредне ситауције Русије је одвезло у пострадале од војних дејстава регионе хиљаде тона прекрупе, конзерви, ћебади и предмета за личну хигијену.

Ова помоћ пружа могућност становништву да преживи. Али сваки дан рата пооштрава њихове патње. Без обзира на Минске договоре, склопљене 5. септембра између Кијева и лидера устаника Донбаса уз посредништво ОЕБС-а, право примирје није наступило. Свакодневна међусобна пушкарања односе жиовте војника и цивила. И таква ситуација може да траје још годинама. Како је изјавио саветник председника Службе безбедности Украјине Маркијан Лубковски, за регулисање конфликта између Кијева и Донбаса биће потребно још 4-5 година. При томе јасно је да је реч не о роковима преговарања и реализације заједнички донетих одлука, истиче преседник фонда Политика Вјачеслав Никонов.

Када иступа представник СБУ он има у виду да ће за 4-5 година бити уништене ове формације – Доњецка и Луганска народна република. Јасно је да са тачке гледишта Кијева регулисање проблема је чишћење ових региона од свих кога они називају сепаратистима, а у ствари законито изабраних власти Доњецка и Луганска. Сигуран сам да овај план неће бити реализован. Ове државне формације, које преживљавају период успостављања, имају све индиције да преживе. И људи који тамо живе не желе да се врате под јурисдикцију Кијева.

Другог новембра у самопроглашеној Доњецкој и Луганској народној републици одржани су избори за њихове председнике и посланике. Према подацима локалних изборних комисија, у њима је учествовало више од два милиона људи. Москва је подвукла да поштује избор становника Донбаса. Кијев није признао гласање становништва Доњецка и Луганска. Већ наредног дана председник Украјине Петар Порошенко је изјавио да намерава да укине закон о посебном статусу Донбаса, који је Врховна рада усвојила у складу са Минским договорима. Упоредо са тим, текуће недеље у микроблогу на Твитеру петра Порошенка појавила се белешка да он верује у политичко регулисање конфликта у Донбасу. Шта он намерава да ради тога учини, не саопштава се.


Извор: Глас Русије

Оставите коментар

Оставите коментар на Кијев се пропрема за дуготрајни конфликт

* Обавезна поља