AsadМОСКВА – Бивши руски премијер Сергеј Степашин, који се недавно срео са Башаром ел-Асадом, каже да му је председник Сирије рекао да неће побећи из земље као Јанукович.

„Сиријски председник ми је рекао: ‘Реците Путину да ја нисам Јанукович и да нећу побећи“, казао је Степашин новинарима у Москви после сусрета са Асадом прошле недеље.

„Он, за разлику од Јануковича, нема непријатеље у блиском окружењу и сигурно зна шта ради“, додао је Степашин.

Степашин, који је 1999. године кратко био премијер Русије, такође је рекао да му је Асад казао да очекује да се главнина сукоба у Сирији оконча до краја ове године, преноси АФП.

„Активна фаза војне акције у Сирији биће завршена ове године, али после тога ћемо и даље морати да се боримо против терориста и бомбаша самоубица“, рекао је Степашин цитирајући Асада.

Асад је у врхунској физичкој кондицији, истакао је Степашин који се, како је рекао, са Асадом састао у једној од његових резиденција.

Насалах – Асад преживео побуну, биће опет председник

Сиријски председник Башар ел Асад поново ће се кандидовати на председничким изборима ове године и више не прети опасност да би могао да буде свргнут, каже шеф Асадовог либанског шиитског савезника „Хезболаха“.

Генерални секретар „Хезболаха“ Сајед Хасан Насралах, чији су борци помагали Асаду у Сирији, рекао је у једном интервјуу да након три године сукоба опасност од фрагментације земље опада, пренео је Ројтерс.

Асад је изгубио контролу над великим деловима севера и истока земље од сиријских побуњеника и страних џихадиста. Али његове снаге, уз подршку „Хезболаха“, ирачких шиитских бораца и иранских војних команданата, успеле су да сачувају Дамаск и већи део централне Сирије, подсећа британска агенција.

„По мојој процени, фаза свргавања режима и рушења државе је завршена“, рекао је Насралах за лист Ел Сафир, додајући да верује да ће Асад бити реизабран по трећи пут за шефа државе.

„Природно је да се кандидује, верујем да ће се то десити“, рекао Насралах у ишчекивању да се одрже председнички избори упркос сталним сукобима и масовном расељавању из Сирије.

Према његовим речима, Асад је рекао да ће гласање бити „пародија демократије“.

„Постојала је реална опасност, и још постоји у извесној мери, од распарчавања на ободима земље. Опасност је била реална и озбиљна… Мислим да смо прошли опасност од фрагментације“, навео је Асадов савезник.

Више од 150.000 људи је убијено током трогодишњег сукоба у Сирији, показују последњи подаци сиријске Опсерваторије за људска права са седиштем у Лондону. Трећину страдалих чине Асадове снаге, међу којима је и више од 350 бораца „Хезболаха“, наводи Ројтерс.

 


Извор: Танјуг, РТС

Оставите коментар

Оставите коментар на Башар ел Асад – Нећу побећи, нисам Јанукович

* Обавезна поља