krasniciПРИШТИНА – Јакуп Краснићи изјавио након седнице председништва „Скупштине“ да су из америчког Стејт дипартмента стигле директиве да „скупштина“ гласа о оснивању трибунала.

Након састанка председништва речено је да се и даље не зна да ли ће питање Специјалног суда који би требало да се бави ратним злочинима наведеним у извештајима швајцарског сенатора Дика Мартија, укључујући трговину органима отетих и убијених Срба, бити на дневном реду седнице косовске „скупштине“ у четвртак 10 априла.

Председник косовске „скупштине“ је рекао да један део одговорности за стварање тог суда сноси „Влада Косова“, односо косовски „премијер“ и „министар правде“, који су по њему били директно укључени у разговоре о судбини Еулекса и оснивање тог суда, преносе ТВ Кохавизион и приштински медији.

Он је рекао и да је косовска „председница“ требало да позове политичке субјекте и да се консултује пре него сто је изразила став о суду који ће се бавити злочинима ОВК.

Шеф посланичке групе ДСК (Демократског савеза Косова) Исмет Бећири рекао је да је порука свих међународних фактора који су ових дана посетили Косово у вези трибунала била јасна, док је Глаук Коњуфча из Самоопредељења рекао да се тај покрет категорично противи формирању ад хок трибунала.

Шеф посланичке групе АБК (Алијанса за безбедност Косова) Ардиан Дзини је изјавио да је до овога дошло збот лоше управе у последњих 6 година која по није обезбедила независне правне институције.

Приштинска „Трибуна“ је јуче објавила Лидер Демократске партије Косова, косовски „премијер“ Хашим Тачи је у проблему јер су посланици његове странке послали сигнале да нису спремни да гласају за оснивање Специјалног суда за ратне злочине, пише дневник Трибуна.

Извори листа су рекли да ће Тачију бити веома тешко да убеди посланике своје странке који оснивање овог механизма виде као директан напад на ОВК.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Скупштина Косова и директиве САД

* Обавезна поља