beba u utiskuБЕОГРАД — Владимир Поповић, директор Института за јавну политику рекао у Утиску недеље да интензивне контакте са премијером Александром Вучићем има од када је на власти.

Поповић је навео да су ти контакти везани пре свега за давање савета и мишљења које има на основу рада Инситута за јавну политику, који је регистрован у Подогорици а има канцларију у Београду, ускоро и у Љубљани и Сарајеву, који се бави оснаживањем капацитета у евроинтеграцијама.

„Ако ме питате колико и како се чујем и виђам са Вучићем, некада се виђамо два-три пута недељно, некада једном у 15 дана, некада се чујемо по неколико пута дневно, а некада се не чујемо ни по 20 дана“, рекао је Поповић одговарајући на питање Оље Бећковић да објасни какву улогу и утицај има на Владу Србије и њеног премијера и од када.

Владимир Поповић је рекао да контакте са Вучићем одржава од 2003-2004 године, да су главни контакти почели након емисији Инсајдер 2005. године „када ме је Вучић звао и тражио да се видимо и распитивао за оно што сам рекао о Томи“, а да су се интензивирали када је његов Институт отворио канцеларију у Београду, крајем 2013. године.

„Мој институт се бави пословима који су директно везани за рад владе а то је интензивирање, појачавање и оснаживање процеса евроитнеграција. Вучић ме је последњи пут звао пре неколико дана да ме пита да ли могу да присуствујем неком састанку који има везе са неким његовим путовањем у Брисел. Ја сам дошао на сатанак тема је била у вези са тим путовањима, а разговарали смо о рецимо поглављу 27 који се тиче екологије у преговорима са ЕУ, то је најкатастрофалније поглавље, а мој Инситут ради неке пројекте у вези са тим“, рекао је Поповић.

Поповић каже да нема никакве везе са распадом СРС и стварањем СНС-а, да је то радио Борис Тадић, а да је једино активно учествовао у томе да Тадић и ДС изгубе власт 2012. године.

„Ја сам у мају 2012. године био активно за то да ДС изгуби власт, навијао за Тому Николића, био бели листић и цртао чича глише и нисам се изненадио када сам видео да је СНС победио. Ја сам знао да ће то бити и напредњаци су дошли на власт јер је то омогућила Демократска странка својом дотадашњом владавином“, каже Поповић.

Кампања против Вање Ћаловић

Осврћући се на ситуацију у медијима у Црној Гори и оптужбе које је на његов рачун изнела директорка МАНС-а Вања Ћаловић тврдећи да је он намерно пустио да се у црногорском Информеру објави спорни порно снимак, Владимир Поповић каже да је нетачно да водим кампању или било какву хајку против ње.

„Тачно је да ја од дана када сам добио филм који је процурео у јавност, а који је мени стигао у исто време као и на још 700 ардеса, од тога истог дана ја то шерујем, шаљем и форврадујем са задовољством свима зато што се та особа, Вања Ћаловић представља као неки морални стуб црногорског друштва. Ја то шерујем јер то није било ко, а ја знам да је то она, да знам да је она на тим снимцима и шаљем свима да се то објави“, рекао је он.

На питање Оље Бећковић како га није срамота да то ради и откуд му право да се тако бедно и нељудски понаша, Поповић је рекао да је то као када би процурео снимак њега у самопослузи како краде.

„Није тачно да то није исто, исто је, у ствари да ово је одвратније јер је она то радила. То сви знају, и ја тврдим да је на том снимку Вања Ћаловић, ма то се све зна. То је особа која је узела себи за право да је морални коректор црногорског друштва, то је особа која је кренула да ме слика по кафанама и да ме напада, то је особа која вређа људе исто тако када стави на интернету слику свиње на главу брата премијера Црне Горе. Она је особа која има такве ствари из прошлости да не би смела да се бави јавним пословима. То би било бедно да је то неистинито да јој је то неко напаковао, ни кривој ни дужно да је то смислио“, рекао је Владимир Поповић.

beba u utisku 1

Не контролишем медије у Србији

Поповић, који је подсетимо био шеф Бироа за комуникације у Ђинђићевој влади каже да не управља медијима у Србији и тврди да нема утицај на таблоиде у Србији и Црној Гори.

Он каже да са уредником Информера у Србији Драганом Ј Вучићевићем не говори и да је са њим у вишегодишњем рату. Када је реч о медијима у Србији он је навео да Влада Србије има два медија – ТВ Пинк и новине Информер.

Поповић наводи да су црногорског премијера Мила Ђукановића у Куриру напали људи који се противе реформи у полицији и који су били против смена у МУП-у јер су и сами смењени.

Коментаришући медијски наступ премијера Вучића прошлог петка када су смењени полицијски генерали и када је у обраћању медијима навео да је Драгослав Космајац главни нарко дилер у Србији који је затим напустио земљу, Поповић је рекао да је премијер реаговао импулсивно.

„Да будемо прецизни, премијер није издао налог нити га упозорио, реаговао је импулсивно и урадио је ствар која је можда тог тренутка била непромишљена. Мислим да је премијере урадио следећу ствар: објашњавајући зашто су морале да се десе смене у полицији, а морале су да се десе и мислим да је то добор за Србију ко год да је на власти, он је тиме желео да покаже на дотадашњу немоћ политичара да се суоче и обрачунају са људима који су се ушамчили на тим неким местима“, рекао је Поповић.

Према његовим речима прича о Родољуби Миловићу као генералу папаји била је позната још од када је оптужени нарко бос Дарко Шарић изручен Србији.

„Само смо се сви правили да не знамо ко је генрал папаја, само смо се правили блесави. Наравно да је то знао и Вучић. Па успех у хапшењу Шарића је настао када је дошао нови директор БИА и када су сви они који су радили до тада на акцији за Шарићем из УКП-а искључени, када су њих искључили почео је напредак“.

Одговарајући на питања како то сада да се таблоид Курир који је до недавно био на истој страни као и таблоид Информер окренуо, Владимир Поповић је рекао да „Курир и даље служи Вучићу“, да се премијер Србије хвали у Куриру али да се нападају његово окружење и његови сарадници.

„Имате те две приче у Куриру, ту нема уређивачке политике, то је само упозорење и порука ајде да се договоримо“, навео је он.

Поповић додаје и да је Мирослав Мишковић јако утицајан и моћан човек, да је осветољубив што је осетио на својој кожи. Он сматра да је у последњим медијским иступима власт, посебно када је реч о цензури, показала да постоји једна врста трапавости.

Он није хтео директно да одоговори на питање да ли се и како вратио у српску политику, већ је рекао да је његова потреба да се опет појави у српским медијима и даје изјаве последица тога што како каже новинари овде не разумеју ништа у вези са сменама у српској полицији као и у вези са нападом у српској штампи на премијера Црне Горе Мила Ђукановића.

„У разговору ме је један пријатељ питао што не изађем да кажем то што сам њему објаснио и ето ја сам изашао, дао интервју за Данас и то се поклопило пред госотвање у вечерашњој емисији. Такође од прошле среде или четвртка па до сада десила се ствар која додатно збуњују људе у Србији је то што ја сваки дан излазим на насловним странама таблоида“, рекао је на почетку Утиска недеље Владимир Беба Поповић.


Извор: Б-92

Оставите коментар

Оставите коментар на Беба Поповић у Утиску недеље

* Обавезна поља