becki-standard_logo_02БЕЧ – Сребреница је била злочин против човечности, али не и геноцид, тврди бечки дневник „Стандард” поводом пресуде изречене некадашњем председнику РС Радовану Караџићу.

Лист наглашава да пресуда Караџићу није никакво изненађење, укључујући казну због геноцида у Сребреници. Питање да ли је убиство 8.000 мушкараца и дечака у источно-босанском граду пре 21 године био геноцид је нешто што се данас подразумева политички, историјски и правно, али то га не чини исправним, подвлачи дневник.

Сребреница је био стравичан масакр, ратни злочин, злочин против човечности, али не и геноцид, тврди „Стандард”.

Лист истиче да Караџић заслужује свих 40 година затвора на које је осуђен, али не и због овог, јединственог злочина. „Стандард” подсећа да је геноцид од 1948. као појам уведен у међународни закон, и он означава посебне намере уништавања једне националне, етничке, расне или верске заједнице.

Тај појам одговара за холокауст, Стаљинове масовне депортације читавих народа, масовно убиство Јермена током Првог светског рата, као и убиство стотине хиљада припадника племена Тутси од стране Хутуа у Руанди 1994.

Брутални осветнички акт не спада у ту категорију злочина, наводи новинар „Стандарда” Ерих Фрај у свом коментару.

Он је указао да 8.000 жртава, имајући у виду да су Бошњаци милионски народ, то не представља геноцид.

Неко ко жели да избрише један народ не штеди све жене, подсећа „Стандард”.

srebrenica-general-mladicМасакр у Сребреници, за који одговорност сноси Караџић, а спровео га је Ратко Младић, био је бруталан колетивни чин освете над становништвом једног града, које је годинама пружало отпор босанско-српским снагама и при том спровело бројно крвопролиће у околним селима, подвлачи лист.

Дневник истиче да не постоји никакво оправдање за овај злочин, али не треба да се представља као нешто што није било.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Бечки Стандард – Није било геноцида у Сребреници

* Обавезна поља