novak-rusijaПремијер Украјине, којег је на то место поставила Врховна Рада која је под контролом пучиста, Арсениј Јацењук назвао је неприхватљивим укидање попуста на гас за Украјину.

Изјава Јацењука уследила је након што је руска Влада укинула нулту извозну царину на гас за Украјину због раскидања харковских споразума о стационирању Црноморске флоте Русије.

То аутоматски значи повећање цене гаса за Украјину од априла 2014. године на 485,5 долара за хиљаду кубних метара.

На одлуку Владе Русије одмах је реаговала Бела кућа. Цену гаса за Украјину треба да одређују тржишни услови, а не политичке одлуке, истакао је портпарол америчког председника Барака Обаме Џеј Карни.

У Москву је, иначе, стигла делегација украјинских преговарача. Представници Украјине су замолили Русију за кредит од две милијарде долара како би исплатили дуг Газпрому.

Украјина засад не може да га исплати, али, притом, повећава узимање гаса из транзитног гасовода.

Министар енергетике Русије Александар Новак тим поводом је упозорио на могућност да Кијев блокира транзитни гас за Европу:

„Одустајање од куповине природног гаса који се транспортује цевоводима, градња терминала за претварање природног гаса из течног у гасно стање и испоруке течног природног гаса довешће до повећања цене гаса у Европи са тренутних 380 долара за хиљаду кубних метара на најмање 550. Поставља се питање: да ли су привреде европских земаља спремне да користе гас по тој цени?“ – казао је Новак.

Он је додао да су велике енергетске компаније у Европи категорички против увођења било каквих санкција Русији.

„Многе компаније које послују на тржишту, велике компаније на електроенергетском тржишту, у нафтној и гасној индустрији у нашим разговорима категорички су против увођења било каквих санкција Русији, мислим да је то озбиљан, да кажем, лоби који утиче на доношење одлука и формирање јавног мњења“ – рекао је Новак.


Извор: Факти

Оставите коментар

Оставите коментар на Бела кућа би да одређује руску цену гаса

* Обавезна поља