leh-valensa1ВАРШАВА – Бивши председник Пољске Лех Валенса оштро је осудио суздржаност НАТО у кризи око Украјине.

Он је истовремено западне савезнике и председника САД Барака Обаму оптужио да када постане опасно – Пољска поново остаје сама.

Валенса је апеловао да председник Русије Владимир Путин одговара за анкесију Крима пред Међународним судом правде у Хагу.

„Уколико НАТО предаје Украјину Путину, какав је то онда НАТО? Проверимо колико вреди НАТО. Показује се да када је добро, добар је али када крене лоше у тренутку конфронтације опет смо сами. Уколико код нас буду стациониране бригаде НАТО потпишимо са њима споразум да неће побећи када постане опасно“, казао је Валенса.

Некадашњи легендарни вођа бунта Пољака против комунистичког режима и добитник Нобелове награде за мир, у интервјуу који објављује данашња Жечпосполита заложио се за оснивање глобалне комисије за Русију која би водила рачуна о томе да све земље света поштују санкције а такође и за то да се председник Русије Владимир Путин изведе пред Међународни суд у Хагу.

„Такве људе као што је Путин треба постављати пред Међународни суд у Хагу или неки други светски суд. Не могу да се крше закони, споразуми и да се угрожавају народи. Треба учинити нешто да свако унапред зна да ће му бити суђено“, рекао је Валенса.

Бивши први председник Пољске након пада комуниста није штедео ни западне савезнике, посебно председника САД, Барака Обаму кога је означио за једног од криваца за понашање Русије у кризи око Украјине.

„Морамо да кажемо Обами да је кривац за ту ситуацију зато што би реалност изгледала сасвим другачије, да се није извукао из пројекта америчког антиракетног штита. Председник САД је направио грешку, али сада је треба хитно исправити, зато што само штит може да буде адекватна гаранција безбедности а у будућности ће нас (та грешка) коштати још више“, рекао је Валенса.

Лех Валенса оценио је да је у Украјини могућ оружани сукоб, али да се толико не исплати да би брзо био окончан.

Пољска настоји да искористи кризу око Украјине и убеди западне савезнике да стационирају у Пољској трупе, најбоље две оклопне бригаде, око 10.000 војника, иако се НАТО у споразуму са Русијом обавезао 1997. године да неће размештати веће снаге и отварати војне базе на простору некадашњег Варшавског пакта тј. бивших сателита Совјетског Савеза.

ceopom istina za FB (2)Коментар ЦЕОПОМ-а (Центра за откривање политичких манипулација)

Немојте олако прећи преко ове вести. Буђење успаваних „ауторитета“ један је од метода који користе глобалисти када се нађу у дефанзиви по неком питању, или када треба изнети став који би оптеретио деловање активних политичара. Подсетимо се да ова изјава стиже након што је  прво Кацин упоредио Путина са Милошевићем, а затим Каспаров „позвао“ међународну заједницу да га „ограничи“.

На овај начин даје се основ медијским концернима да постигну ефекат некаквог фронта „истакнутих јавних личности“ против Путина, а основни правац деловања је успоравање несумњивог раста Путинове популарности у руском народу, односно подривање успостављања јединства руководства и народа о одређеним националним питањима чега се они који управљају Новим светским поретком највише плаше.

Такође, отпочиње се са директним притиском на лидера што у условима увођења санкција народу треба да пошаље поруку да је њихов лидер „кривац“ због кога су сву изложени проблему. Врло брзо ваља очекивати да ту тезу изнесе неко од евроатлантских плаћеника из руске опозиције.

Сви ови механизми већ су виђени, а Путин и његов тим аналитичара до сада су показали да одлично познају принципе и методологију деловања сацременог глобализма, па ваља очекивати адекватне одговоре.

 

 


Извор: Бета

Оставите коментар

Оставите коментар на Империја „буди“ Валенсу и коментар ЦЕОПОМ-а

* Обавезна поља