keler-2Велики Мајстор и председник Савета реда слободнозидарске Обедијенције Велики Оријент Француске Данијел Келер оценио је вечерас у Београду да је Србија спремна да се придружи Европској унији и да одигра улогу моста између Европе и Русије.

Келер је на предавању о придруживању Србије ЕУ у светлу масонске ложе Великог Оријента казао да су судбине Европе и Србије повезане „јер се Србија налази на раскрсници, у центру саме Европе“.

„Србија је учинила велике напоре да постане део породице демократских земаља што је између осталог, доказала и сарадњом са Трибуналом у Хагу. Србија треба да буде поносна на оно што је учинила, нарочито у светлу чињенице да је њена историја била веома бурна и да учење демократије у таквим условима дуго траје“, казао је Келер.

Према његовим речима, Европа се данас све више окреће ка југу и размишља о везама са Турском, што Србији даје „битну улогу повезивања Европе и Балкана“.

„Србија је и мост између Европе и Русије, она може да помогне Европи да боље разуме различите земље и културе источног дела континента“, оценио је Келер и додао да Србија мора проћи кроз процес усклађивања са законима и тековинама ЕУ, које је како је рекао, „некад тешко интегрисати у националне оквире“.

Како је истакао, иако „најоптимистичније“ прогнозе предвиђају улазак Србије у ЕУ 2020. године, „забрињава“ тренд разочарања грађана у ЕУ и пад подршке евроинтеграцијама.

„Разочарање грађана у ЕУ, које је присутно широм Европе, последица је технократизације и бирократизације Уније коју данас воде институције као државе унутар државе. Економска криза доводи до раста популистичких покрета и националистичких странака, што је у супротности са начелима на којима је изграђена ЕУ“, рекао је Келер.

Он је додао да је Европа, каква данас постоји, „већ мртва или на самрти“ и да је главни пројекат свих Европљана, укључујући и слободне зидаре, „осмислити како ће Европа изгледати за 30-40 година“.

„Историја Европе још није написана. Сви европски народи треба сами да одлучују о сопственој судбини а не неке удаљене институције“, казао је Келер.

Предавање о придруживању Србије Европској унији, одржано је у Кући културе Факултета за медије и комуникације Универзитета Сингидунум у Београду.


Извор: Бета

Оставите коментар

Оставите коментар на Велики мајстор о европском путу Србије

* Обавезна поља