ivica-dacic-kongresБЕОГРАД — Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је да је недопустиво да се истрага о паду војног хеликоптера злоупотребљава за вођење политичке кампање.

Он је нагласио да се на тај начин подкопава углед Војске Србије и дубоко вређа осећања породица погинулих у несрећи.

„Дубоко хумани и пожртвовани чин спасавања живота једног детета заслужује пуно поштовање и не сме се дозволити да у потрази за кривцима, хероје претварамо у кривце“, навео је Дачић у писаној изјави прослеђеној медијима.

Дачић је истакао да одговорност за пад хеликоптера треба да испитају надлежни државни органи, а политичарима и новинарима поручио да имају поштовање према жртвама.

„Поштовање према жртвама треба да буде основна тачка у свим медијским извештавањима и политичким наступима. Тако се поступа у свим цивилизованим друштвима у којима се несреће дешавају“, навео је Дачић.

Претходоно је на конференцији за новинаре у Влади Србије, премијер Александар Вучић казао да пилот и посада хеликоптера нису криви ни за шта и затражио да се престане са, како је навео, хајком и прогоном јунака, који су само хтели да спасу бебу.

Основни узрок пада војног хеликоптера код Београда 13. марта је људски фактор што се огледа у неадекватном управљању летелицом у сложеним временским условима, наводено је у синоћ објављеном извештају Комисије, коју је формирао командант Ратног ваздухоплоства Војске Србије.

Као другостепени узрок несреће наведени су пропусти у планирању, организацији и руковођењу летом. У делу који се односи на одговорност за несрећу наведен је вођа посаде хеликоптера, а део одговорности сносе и други пилот и летач техничар у пилотској кабини.


Извор: Бета, Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Дачић о злоупотреби Извештаја за политичке кампање

* Обавезна поља