beograd na vodi-kamen temeljacБЕОГРАД – Премијер Србије Александар Вучић и директор ИГЛ Хилса Мухамед Алабар поставили су данас камен темељац за две стамбене куле, чиме је званично почела изградња пројекта Београд на води, вредног 3,5 милијарди евра.

Уз камен темељац премијер Вучић и Алабар убацили су и „временску капсулу” с порукама, а затим су и бацили прве лопате чиме су означили почетак градње пројекта Београд на води.

Премијер Вучић, на свечаности пре полагања камента темељца, рекао је да данас велики дан за Србију и да се исписују нове странице историје за град и Земљу, док је Алабар рекао да је Београд на води драгиљ чији се само мали део данас октрива и поручио да је реч о пројекту за све Београђане и грађане Србије и оне који у главни град долазе.

Постављању камена темељца присуствовали су градоначелник Београда Синиша Мали, председник РС Милорад Додик, министри у Влади Србије, амбасадори…

Две стамбене куле имаће 296 станова, односно око 60.000 квадратних метара, а продаја станова по принципу регистрације заинтересованих за куповину, почеће 3. октобра, када ће се знати цена квадратног метра и квадратура.

У саопштењу компаније БW наводи се да ће „БW ресиденце”, први стамбени објекти у овом насељу са погледом на реку Саву и Савску промену бити инспиринсан архитектонским наслеђем Београда и представљати комбинацију историјских симбола овог дела града и модерне градње.

У знак обележавања отварања Савске променаде организован је низ активности и догађаја у овом делу града до средине октобра.

Посетиоци могу да уживају у богатом забавном програму од данас, укључујући модне ревије, Лего изложбу, плесне и акробатске наступе уметничке и занатске радионице, концерте и наступе, сајмове и разноврсне киоске са брзом храном.

У овом периоду биће разноврсних садржаја за уживање целе породице уз активности намењене деци, укључујући спортове и игре и музичку радионицу.

Када Београд на води буде завршен, Савска променада ће имати бројне породичне атракције укључујући плутајућу водену платформу, игралиште за децу и амфитеатар испод старог Савског моста.

Поред тога ту ће бити и пешачке зоне на отвореном, а тренутне активности и догађаји дају увид у то како ће изгледати живот на Променади.

„BW Residence” су смештене у самом центру насеља Београда на води и састојаће се из једнособних, двособних и четворособних станова са фантастичним погледом на реку и град.

Београд на води биће велико интегрисано насеље и садржаће комерцијална чворишта, хотеле, образовне институције и здравствене објекте и јавно шеталиште дуж обале дуго два километара, као и паркове са атракцијама за слободно време.

Београд на води ће имати и културни и историјски трг чиме доприноси позиционирању Београда као културне и уметничке дестинације региона.

Алабар: Драгуљ Београда и свих грађана Србије

БЕОГРАД – Директор ИГЛ Хилса Мухамед Алабар изјавио је данас на свечаности полагања темељца за почетак градње пројекта „Београд на води” изјавио је да је тај пројекат прави драгуљ и да се сада открива тек један његов део.

Алабар је у обраћању захвалио премијеру Александру Вучићу на посвећености и вери у овај пројекат и државним и градским органима на томе стсо је све тако брзо и квалитетно до сада урађено.

„Оно што смо заједно постигли ових годину ипо дана је невероватно – имамо исти циљ да променимо овај амбијент и направимо напредак за Београд и Србију” рекао је Алабар.

Како је рекао пре неколико дана објављен је уговор о том пројекту а данас се поставља камен темељац прве две куле и то представља прву тачку где ће бити стамбених објеката, хотел, продавнице, ресторане, паркове…

Алабар је подвукао да ово није пројекат само за оне који ће у њему живети, већ за све грађане Београда и Србије који ће овде доказити да се забаве, проведу, тргују, раде или једноставно само уживају у реци , у граду…


Мухамед Алабар и Александар Вучић (Фото Танјуг / Марко Ђоковић)

Према његовим речима сваки град мора да има економско чвориште а развој обале биће покретач рразвоја Београда.

Он је додао и да ће пројекат Београд на води истовремено привући инвестиције подстаћи туризам, бизнис…

Алабар је указао и да се са надлежним државним органима и градским службама ради на томе да се очува наслеђе околине и да се оно поштује и остане недирнуто.

Посленђи елемент променада у коју уложимо око два километра и желимо нда је пордужимо и биће емсто за забаву за уживање у гарду у реци у животу и томе да дамо дорпинос.

„Руководство ваше земље верује да можемо да урадимо нешто добро за народ и мислим да сви треба да добију прилику да нестсо добро учине и зато ми ово и радимо., Обећавам вам да ће бити сјајних ствари које ће уследити наредних месеци”, поручио је Алабар.

Вучић: Бићемо посећенији од Будимпеште; Алабар: Успећемо

БЕОГРАД – Инвеститор који ће градити „Београд на води” није власник ни педља земље док не изгради одређени објекат, поновио је данас премијер Александар Вучић додајући да они немају шта да однесу из Србије.

„Они нису власници ни педља земље док не изграде одређени објекат. Они немају шта да украду, немају шта да узму и однесу. Тек када изграде објекат онда идемо у конверзију на површини тог објекта у пропорцији 68-32, дакле опет извлачимо профит иако нисмо ни динара за то дали”, рекао је Вучић одговарајући на питања новинара да ли ће инвеститор постати власник земљишта.

Вучић је рекао да нико нема право да му прича о тржишној вредности „нечега што је 70 година вредело нула”.

Пројекат Београд на води ће, како је премијер рекао, довести до раста БДП-а, раста запослености, а главни град ће за десет година бити посећенији туристички центар од Будимпешете.

Одговарајући на питање чиме гарантује да ће пројекат бити изграђен на време, директор Игл Хилса Мухамед Алабар је рекао да се нада „ да ћемо изненадити грађане и бити бољи него што смо обећали”.

„Треба нам и нешто среће. Ово није нимало лако, ми волимо да радимо тешке ствари и знам да ћемо успети”, истакао је он и додао да је оптимистичан имајући у виду и економски напредак Србије и ефикасност Владе Србије.

Вучић у поруци о сновима који стварају бољу будућност

БЕОГРАД – Премијер Србије Александар Вучић написао је данас у капсули коју је положио у камен темељац за Београд на води да тај пројекат показује да наши снови могу да створе бољу будућност за Србију.

„Постоји будућност која се ствара и будућност коју стварамо. И оно што смо данас почели показује да наши снови могу да створе бољу будућност за Србију”, пренео је новинарима део поруке коју је написао.


Подсетио је да радови крећу сутра те да ће грађани сцаког дана моћи да се увере како они напредују.

У оквиру прве фазе, додао је, најпре ће се градити резиденционални објекти, затим следи торањ, који треба да буде знамење Београда, а онда ће се градити БW хотел…

Премијер је, на питању о обалоутврди на локацији Београда на води, навео да је ту постојао проблем, да је она подигнута за метар и сви објекту застићени.

„Имамо, међутим, проблем само око ових дивних докова, са скупоценим дрветом што смо поставили и кованим гвожђем. То нам је једини проблем”, рекао је премијер додајући да сада раде на заштити тога.

Про­тест Гра­ђан­ске ини­ци­ја­ти­ве „Не да(ви)мо Бе­о­град”

Про­тест про­тив по­чет­ка из­град­ње про­јек­та „Бе­о­град на во­ди”, у ор­га­ни­за­ци­ји гра­ђан­ске ини­ци­ја­ти­ве „Не да(ви)мо Бе­о­град”, ор­га­ни­зо­ван је у Ка­ра­ђор­ђе­вој ули­ци, пре­ко пу­та хо­те­ла „Бри­стол”. На овом ску­пу оку­пи­ло се око хи­ља­ду гра­ђа­на, по­ру­чу­ју­ћи да је про­је­кат ште­тан по јав­ни ин­те­рес. Они су по­зва­ли пре­ми­је­ра Алек­сан­дра Ву­чи­ћа да од­у­ста­не од про­јек­та „Бе­о­град на во­ди”.

Скуп је про­те­као без ин­ци­де­на­та, иако уче­сни­ци­ма ни­је би­ло до­зво­ље­но да при­ђу згра­ди „Ге­о­за­во­да” у ко­јој је сме­ште­на ком­па­ни­ја за­ду­же­на за из­град­њу про­јек­та „Бе­о­град на во­ди”, ис­пред ко­је је про­тест био и на­ја­вљен.

– Овим оку­пља­њем под­се­ћа­мо да то што се ра­ди с на­шом имо­ви­ном ли­чи на по­клон при­ја­те­ља, уз ка­ма­ту или је то ре­цепт за не­у­пу­ће­не ка­ко се про­да­је ма­гла по европ­ским стан­дар­ди­ма – ка­за­ли су ор­га­ни­за­то­ри, ис­ти­чу­ћи да се бу­не због пљач­ка­шког про­јек­та ко­јим је, пре­ма њи­хо­вој тврд­њи, цен­тар пре­сто­ни­це по­кло­њен при­ват­ним ин­ве­сти­то­ри­ма.

Оку­пље­ни, ме­ђу ко­ји­ма је би­ло и ар­хи­те­ка­та, ре­кли су да ће ве­ле­леп­ни „Ге­о­за­вод” на­спрам но­вих згра­да из­гле­да­ти као вр­тла­ре­ва ку­ћи­ца у Пат­ков­гра­ду.

Вучић: Људи хоће оне који поштено раде, не оне без аргумената

БЕОГРАД – Премијер Александар Вучић поручио је вечерас да грађани желе оне који раде и граде и оне којима верују да то поштено раде, а не оне који немају аргументе.

Коментаришући данашње протесте против Београда на води он је новинарима рекао да су то били мали скупови са укупно око 350 људи, на којима су били сви опозиоциони лидери, а да је скуп подршке окупио 4.000 људи, што довољно говори.

У свом је обраћању пре полагања камена темељца такође одговорио противницима пројекта речима: „Јел идеја била да ово буде ђубриште и да овде буде смеће, као што је било претходних 70 година. То није моја идеја, моја идеја је напредак, изградња, рад и то је оно што овде радимо”.

Додао је и да ту не постоји никакво угрожавање јавног интереса, већ напротив да је реч о највећем могућем поштовању јавног интереса.

Противницима је поручио да не разумеју шта је својина, а шта право закупа, и да им је најјачи аргумент на данашњим скуповима био само да буду против свега онога што се овде дешава.

Приметивши да су противници Београда на води опет извикивали: „Вучићу п…..„, те да је једино то и чуо у извештају који су му доставили, премијер је поручио: „ако је то вама најјаци аргумент само тако напред”, додајући да погледају последња истраживања јавног мнења и упитају се зашто им људи не верују.

„Људи хоће оне који раде и граде и оне којима верују да то поштено раде. Немам ни кућу ни зграду у Страхињића бана и нећу да имам. Не знам колико времена да будем председник владе нећу да је имам. А неки који су били нико и ништа, само зато што су припадали неким странкама, погледајте шта данас имају”, рекао је Вучић поручивши да такви не треба да му држе придике.

Додик: Србија да подржи БГД на води и окупи се оно њега

БЕОГРАД – Председник РС Милорад Додик каже да пројекат Београда на води треба сви да подрже, а на полагање камена темејљца је дошао, како је рекао вечерас новинарима, управо због поодршке и да поручи грађанима Србије да их сународници у РС увек посматрају и радују се пројектима који доприносе развоју.

Овај пројекат, према његовим речима, не само да решава проблем урбаног изгледа овог дела Београда, него мења свест о томе на који начин је могуће „нешто што је пре било запуштено ставити на највеће стандарде урбано-грађевинске, економске, културне и сваке друге димензије”.

„Србија треба да подржи овај пројекат и окупи се око њега, јер ће он привући инвеститоре који су доказани на неким другим дестинацијама”, поручио је Додик.

РС се, додао је, радује чињеници да ће Србија и Београд на овом месту изградити објекте који ће бити тако значјани и послати позитивне поруке у читав свет.


Извор: Агенције

Оставите коментар

Оставите коментар на Београд на води – камен темељац и протести

* Обавезна поља