crna-gora-protest(4)Најмање 400 људи провело је ноћ испред Скупштине Црне Горе, међу којима су били и готово сви лидери Демократског фронта, протестујући против Владе Црне Горе. Из Демократског фронта, који је организатор протеста, речено је да је ноћ протекла мирно и да није било ни најмањег инцидента.

„Само 300 шатора је постављено, а у сваком је била по најмање једна особа. Било је и доста грађана који су ноћ провели на отвореном. Ноћ је била хладна, али издржало се“, рекао је функционер Демократског фронта Страхиња Булајић.

Организатори протеста навели су да су многи грађани јутрос отишли на посао, али да очекују да данас поподне велики број њих настави протесте са њима, те да ће и већи број људи преспавати испред Скупштине.

Зграду Скупштине и председника обезбеђивало је више десетина полицајаца.

Два лица ухапшена су синоћ јер су бацали камење ка полицијским службеницма за време протеста који је јуче организовао Демократски фронт преко пута зграде Скупштине Црне Горе.

„Д.Ђ. /22/ и А.Ђ. /23/ из Подгорице приведени су јер су око 20.00 часова, у улици Краља Николе у близини хотела Никић, гађали каменицама у правцу полицијских службеника“, саопштено је јутрос из црногорске полиције.

У догађају није било повређених лица.

Започео протест Демократског фронта

crna-gora-protestИспред зграде Скупштине Црне Горе у Подгорици јуче је започео протест опозиционог Демократског фронта (ДФ), који ће трајати, како су најавили организатори, све док се не испуне њихови захтеви, а то су формирање прелазне владе и организовање фер избора.

Полиција је испред Скупштине Црне Горе довела најмање три оклопна возила и 10-ак возила „дифендера“.

Пред више хиљада грађана који су испред парламента појавили су се лидери ДФ-а, који су поздрављени аплаузом.

Организатори протеста су најавили да ће грађанска окупљања трајати све док се не испуне њихови захтеви, па су у парку преко пута Скупштине и на улици поред Централне банке већ монтирани шатори за демонстранте који ће ноћ провести у Подгорици.

Функционер ДФ-а Коча Павловић поручио је да више неће дозволити да се, како је рекао, избори у Црној Гори краду.

Он је рекао да су одлучили да од Црне Горе праве слободну државу, и да организују слободне изборе.

Страхиња Булајић, у име ДФ-а, казао је да тај политички савез тражи „пад владе као неопходан предуслов за нову прелазну владу с циљем стварања услова за демократске и поштене изборе“.

„Други захтев је потпуна имплементација изборног законодавства, електронска идентификација бирача, пречишћен бирачки списак, контрола свих ресурса и равноправан третман на Јавном сервису“, рекао је Булајић, наводећи да ће на платоу испред парламента остати до испуњења њихових, како каже, легитимних захтева.

Он је остале опозиционе лидере позвао да преиспитају своју одлуку о неучествовању на протестима које је организује ДФ.

Предраг Булатовић (ДФ) поручио је да „потпуна слобода почиње ноћас“.

„Јер се боримо да Црна Гора први пут на слободним изборима добије владу. Након референдумских скупова, ово је највећи скуп у Црној Гори. Довољно је само неколико вечери и остварићемо своје циљеве“, рекао је Булатовић.

Наводећи како ће овај дан у историју ући „као почетак пада задњег диктатора у Европи“, посланик ДФ-а Јавно Вучинић поручио је да премијер мора да оде.

– Све њих је заједно улица донела и она их мора однети – рекао је Вучинић.

Испред парламента су стигли лидери ДФ-а Андрија Мандић, Предраг Булатовић, Небојша Медојевић, Бранко Радуловић, Милан Кнежевић…

На протесте су организовано након 14 сати кренули грађани из Никшића, Берана, Пљеваља, Бијелог Поља, Андријевице, Херцег Новог…

Полиција је распоређена испред свих државних институција и амбасада.

Организатори су најавили да ће испред Скупштине поставити око 1.000 шатора.

Како су најавили организатори протеста, на скупу у Подгорици биће и грађани из свих крајева земље.

Они су после 14 часова кренули организованим превозом из Никшића, Берана, Пљеваља, Бијелог Поља, Андријевице, Херцег Новог и других места, преноси РТЦГ.

Њихов долазак у Подгорицу, очекује се око 18 часова.

Полиција је саобраћај у центру Подгорице затворила у 14 часова, па није могуће проћи возилом Булеваром Станка Драгојевића, делом Булевара Светог Петра Цетињског, Улицом Слободе и делом улице Краља Николе. Како су најавили организатори, испред Скупштине ће се поставити око 1.000 шатора.

Организатори су у суботу поручили да ће протест у Подгорици бити демократски и миран скуп грађана и да ће исходити формирањем прелазне Владе, а потом и демократским изборима.

Функционери ДФ-а су оптужили директора полиције Славка Стојановића да, како кажу, изјавама шири панику међу грађанима и поручили да на протестима неће бити сукоба нити немилих сцена.

Из Управе полиције је поручено да ће ово јавно окупљање бити снимано, а пре почетка протеста ухапшен је један од лидера Демократског фронта.

Велики број возила организовано долази на протестни скуп у Подгорици

Велики број возила организовано долази на протестни скуп у Подгорици гдје ће се кренути са трајним протестима до формирања прелазне Владе. Према неким процјенама из Никшића је кренуло око 400 возила да искаже своје незадовољство поводом стања у држави и лоше политике режима.

Из Пљеваља  и Бара је такође  формирана дугачка колона возила која се упутила ка Подгорици.

Припадници Управе полиције су са јаким снагама обезбјеђења потпуно затворили булевар Светог Петра Цетињског гдје ће се кренути са протестом у 18 часова.

Такође, припадници специјалних снага са оклопним возилима и воденим топовима се налазе и испред Скупштине Црне Горе која је опасана оградом.

Велики број грађана из свих крајева Црне Горе пристиже пред Скупштином Црне Горе, гдје ће за двадесетак минута почети велики народни протест у организацији Демократског фронта. Грађани носе заставе Србије и Црне Горе, страначка обиљежја ДФ-а и СНП-а, и транспаренте на којима доминирају натписи којима се тражи обарање Владе Мила Ђукановића.

Почели су да пристижу и страначки лидери, који су раније најавили да се грађани неће разилазити док режим не прихвати захтјеве са скупа, а прије свега формирање техничке владе и расписивање првих фер и слободних избора у Црној Гори.

Скуп је почео, грађанима се први обраћа предсједник Радничке партије Јанко Вучинић.

Вучинић оптужује премијера за издају и мафијашко удруживање, најављујући обарање Владе. Нагласио је да грађани Црне Горе не желе да живе у држави којом влада мафија. „Желимо да Црна Гора буде држава социјалне правде и заједничка кућа свих нас, што се може обезбиједити искључиво кроз фер и слободне изборе“ – казао је Вучинић.

Војо Вулетић, предсједник Партије удружених пензионера и инвалида рада, поручио је да је у минулих четврт вијека убијено много фабрика, те да су радници ојађени, како је рекао мафијашком и џелатском приватизацијом.

„Само се Ђукановић, његова ужа и шира фамилија и њихове слуге башкаре у благу отетом од грађана“. Дошло је вријеме да им кажемо  – доста сте нас крали, хоћемо слободну Црну Гору, а не Црну Гору у посједу Мила Ђукановића. Овај режим нас је довео у биједу и понижење. Иако су заслужили бандере, нека им правда суди, а наш циљ је прелазна влада која може обезбиједити фер и слободне људе. Зато позивам Ђукановића да се повуче и омогући да демократија заживи и почне да стасава у Црној Гори“ – казао је Вулетић.

Члан предсједништва ДФ-а Предраг Булатовић, казао је да потпуна слобода  Црне Горе почиње вечерас. „Био сам на много протестних скупова. Има нас вечерас више него довољно да остваримо циљ. Након референдумских ово је највећи икада одржан скуп у Црној Гори“.

Управо се читају захтјеви скупа у директном ТВ преносу. Народ скандира „Мило, лопове!“

Члан предсједништва ДФ-а Бранко Радуловић, који је најављен као функционер који ће остати до испуњења захтјева пред парламентом, истакао је да је „уз нас народ који не љуби и не воли ланце“.

„Градоначелник Подгорице је размонтирао падеже, а онда и клупе у парку. Овдје су и Црногорци и Срби и Албанци, ујединио нас је лоповлук Ђукановића“, рекао је Кнежевић

„Наши синови и кћери неће да буду робови дјеци мафијаша који владају Црном Гором. Свако ко има част, образ и петљу је са нама. Лажу да се слобода може остварити само у заточеној скупштини, све смо покушали, ово је пут који води ка слободи“ – истакао је Радуловић, бурно прекидан аплаузима и узвицима подршке.

Лидер ПзП-а и члан предсједништва Демократског фронта Небојша Медојевић казао је да се народ опет ујединио послије много година.

„Ово је лоповски режим. Дошло је вријеме да се изборимо за фер и поштене изборе, без политичке корупције, свађа и притисака. Ко није на протесту  није опозиција“ – казао је Медојевић, поздрављајући присуство независних посланика и представника СНП-а скупу, и позивајући их уједно да и наредних дана буду на истом мјесту, до испуњења захтјева.

Медојевић је позвао све који су истински опозиционари да се придруже грађанима који остају пред парламентом.

Предсједник Нове српске демократије и члан предсједништва ДФ-а Андрија Мандић је поручио да неће бити никаквог рушења, никаквог насиља и паравојних формација.

„Наш циљ је обарање актуелне владе и избор прелазне која треба да припреми услове за прве фер изборе.Казао је да 27 година траје крађа. Слобода се осваја, показаћемо упорност.Остајемо овдје. Начели смо режим, сваки савезник је добродошао.“, рекао је Мандић.

Демократски фронт је послао захтјеве којима тражи фомирање прелазне Владе које је изнио Страхиња Булајић.

„Први захтјев је оставка Владе и формирање прелазне Владе. Други захтјев је потпуна имплементација изборних закона. Остајемо на платоу до испуњења захтјева. Не пристајемо на уцјене и половична рјешења“, казао је Булајић.

Уочи протеста у Подгорици, приведен саветник једног од лидера Демократског фронта

Дугогодишњи саветник једног од челника опозиционог Демократског фронта (ДФ) Андрије Мандића, Владимир Добросављевић, приведен је данас по доласку на аеродром у Подгорици, саопштено је из ДФ-а.

Владимир Добросављевић

Добросављевића, некадашњег лидера студентских протеста у Београду, полиција је “без образложења задржала на подгоричком аеродрому и пустила након сата“, пише у реаговању.

ДФ је организатор протеста чији је циљ смена власти, а који вечерас почињу у Подгорици.

У ДФ-у сматрају да је реч о још “једном у низу паничних покушаја режима да опструира промене” и позивају директора полиције Славка Стојановића да полиција “престане са покушајима застрашивања” грађана.

Полиција се овим поводом, до сада није огласила.

Протест ДФа је заказан за 18 сати испред зграде Скупштине Црне Горе у Подгорици.

Улице које окружују скупштину затворене су за саобраћај од 14 сати, а полиција је од јутрос блокирала делове неких од најважнијих градских саобраћајница, у близини зграде парламента.

Данас у Подгорици протест црногорске опозиције против владе Мила Ђукановићa

У организацији Демократског фронта данас ће испред зграде Скупштине Црне Горе са почетком у 18 часова почети протест.

За грађане из осталих црногорских градова, који желе да дођу на протест организован је превоз.

Из ДФ-а је најављено да ће на протестима имати више својих сниматеља тако да ће сваки потенцијални изгредник бити снимљен и идентификован.

Директор Управе полиције Славко Стојановић раније је саопштио да у полицији располажу оперативним сазнањима да током протеста „може доћи до напада на полицијске службенике“ и поручио да то неће дозволити. Најавио је да ће сваки напад бити спријечен и санкционисан.

Посланик Демократског фронта Славен Радуновић одговарајући Стојановићу је рекао да у Фронту имају сазнања да у безбједносним службама размишљају о изазивању инцидената на протестима и да ће покушати да окриве организаторе за њих.

Због протеста од 14 сати до завршетка протеста саобраћај ће бити обустављен на Булевару Станка Драгојевића, дијелу Булевара Светог Петра Цетињског (од раскрснице са улицом Јована Томашевића до раскрснице са улицом Братства и јединства), улици Слободе и улици Краља Николе (до раскрнице са улицом Октобарске револуције).

Булевар Светог Петра Цетињског уд Улице Слободе до моста Блажа Јовановића већ је од јутрос затворен за саобраћај.


Извор: Агенције

Коментари

2 Коментара на Протест за крај Милове ере

Оставите коментар

Оставите коментар на Протест за крај Милове ере

* Обавезна поља