djordje vukadinovic rtsБЕОГРАД – Политички аналитичар и уредник НСПМ Ђорђе Вукадиновић оценио је да је званични Београд, одустајући од става „и Косово и ЕУ“ и определивши се за „Европу по сваку цену“, знатно допринео да самопроглашено Косово утврди елементе своје државности.

Вукадиновић је оценио да је чињење и нечињење српских власти утицало да самопроглашено Косово у протеклих годину дана и формално успостави контролу и суверенитет на целој територији Косова и Метохије.

„Након имплементације бриселског споразума, одржаних избора и повлачења српских институција са севера, Приштина је на неки начин успела да овај део територије Космета који је свих ових година функционисао као део Србије стави под своју контролу, односно да узнапредује у стављању севера под своје ингеренције“, упозорио је Вукадиновић.

Он је подсетио да је самопроглашено Косово на путу да добије телефонски број, да је постигнут споразум да Приштина успостави контролу над енергетским системом северно од Ибра, те да ће фудбалска репрезентација са обележјима косовске државности убрзо одиграти своју прву међународну утакмицу, што све указује на суморну слику српских позиција у покрајини.

Вукадиновић сматра да нема никакве сумње да ће Србија, настави ли овим путем, и сама на крају признати самопроглашено Косово, али да је властима у Приштини и њиховим менторима са Запада тренутно важније да Београд не омета изградњу независности Косова, односно да је својом конструктивношћу, односно нечињењем, помаже.

Вукадиновић је нагласио да пасивна улога Београда, која је у последње две године одустала од активног лобирања против косовске независности, шаље поруку свету да се Србија помирила са постојећим стањем.

У складу с тим, каже он, потпуно је апсурдно очекивати да ће се неке латиноамеричке и афричке земље супротставити даљем процесу признања независности Косова када виде како се Београд млако супротставља.

Вукадиновић је констатовао да, након одласка са функције бившег председника Генералне скупштине УН Вука Јеремића, српска дипломатија није ништа учинила нити чини за одбрану српских позиција на Косову и Метохији, што чини да Косово сваким даном постаје све „независније“.

Ппре шест година, Приштина је једнострано прогласила независност. Тог 17. фебруара, самопроглашено Косово признале су САД, Француска, Велика Британија, Турска, Аустралија, Сенегал и Авганистан, а у међувремену још 99 држава.


Извор: Срна

Оставите коментар

Оставите коментар на Београд помаже косовску независност

* Обавезна поља