bacevic-kinaБЕОГРАД – Кина планира да у наредном периоду у земље централне и источне Европе инвестира 10 милијарди евра, а договорено је да Београд буде центар за све пројекте који ће Кинези реализовати у области инфраструктуре у региону, изјавио је министар природних ресурса рударства и просторног планирања Милан Бачевић.

– Кина је, на основу већ предложених пројеката, спремна да на Балкану инвестира 100 милијарди евра, а у перспективи желе да уложе чак 10 хиљада милијарди, јер се очекује пријављивање многих великих развојних пројеката, прецизирао је Бачевић. Да, добро сам вам рекао, Кина планира да инвестира 10 хиљада милијарди – рекао је министар Бачевић.

То што је Београд одређен да буде центар за све пројекте који се тичу инфраструктуре, а које Кинези планирају да реализују у 16 земља централне и источне Европе, сјајна је вест за наше грађане и за све добронамерне људе, истакао је Бачевић.

Он је прецизирао да ће се у Београду договарати сви инфраструктурни пројекти, који ће се реализовати у региону, као кинеске инвестиције, било кроз стратешка партнерства, концесије или на било који други начин.

– То је заиста сјајан успех и нешто на шта Србија дуги низ година може да рачуна – поручио је Бачевић, истакавши да је све то директан резултат стратешког партнерства који је Србија потписала са Кином.

Он очекује да ће се Влада Србије врло брзо одредити о томе да Београд постане центар за све кинеске инфраструктурне пројекте у региону, подсетивши да се о томе разговарало и да је та понуда прихваћена, као гест добре воље кинеске стране, на самиту у Букурешту 14. децембра, када су се званичници 16 земаља централне и источне Европе састали са кинеским премијером и разговарали о економским пројектима.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Београд центар кинеских инвестиција у региону

* Обавезна поља