tanja-miscevic 3БЕОГРАД – Шеф Преговарачког тима Србије са ЕУ Тања Мишчевић изјавила је данас да ванредни парламентарни избори, с техничке стране, могу, али и не морају да штете читавом преговарачком процесу наше земље са ЕУ.

– Могу штетити ако дуго немамо јасну оцену да ли ће избора бити и уколико се то пролонгира кроз целу 2014. годину – рекла је она у интервјуу новосадском “Дневнику”, напомињући да сами избори увек одвлаче пажњу политичке елите.

– Избори, међутим, не морају штетити, јер у овој години акценат заправо стављамо на скрининге, који су технички посао нас административаца, преговарачких радних група – објаснила је Мишчевићева и додала да би у том погледу проблематично могло да буде једино питање државних секретара, јер су они политички постављени.

Одговарајући на питање о томе када ће Србија добити неки већи новац из ЕУ, јер је сада корак ближе уласку у Унију, она је навела да је предуслов за то да Европска комисија акредитује наш Децентрализовани систем имплементације који је неопходан за управљање већим средствима из ЕУ.

Тај систем се гради и “очекујемо да ће у овој години бити акредитован, а од 2015. године бисмо онда могли да привлачимо више средстава”, казала је Мишчевићрва, објашњавајући да тај новац долази прво из ИПА програма за инфраструктуру, регионални и развој села и за заштиту животне средине.

– Ми у овом моменту добијамо око 200 милиона евра годишње, а када будемо имали систем који може да повуче сва средства из свих пет компонената ИПА, та сума ће бити чак осам до десет пута већа – казала је Мишчевићева.

Она је напоменула да је огроман број земаља чланица ЕУ за убрзано приступање Србије, али је истакла да не би волела да по сваку цену јуримо, а да “резултати које испреговарамо” буду неприхватљиви за Србију.

– Мерило је да на најбољи могући начин заштитимо интересе земље у целом овом процесу – нагласила је Мишчевићева.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Избори могу али и не морају штетити приступном процесу

* Обавезна поља