vlada-srbije-majkl-davenport-jadranka-joksimovic-19-12-2014-1БЕОГРАД – Влада Србије и премијер Александар Вучић су на данашњој седници Владе поновили посвећеност европским интеграцијама, као и да је то највећи спољнополитички циљ Србије, изјавио је шеф делегације ЕУ у Србији Мајкл Девенпорт.

„Мислим да је јасно да је чланство у ЕУ највећи стратешки циљ Србије и ове владе“, истакао је Девенпорт новинарима приликом обиласка Агенције за реституцију.

Влада Србије је раније саопштила да је Девенпорт, који је учествовао у расправи о Информацији о процесу придруживања Европској унији, високо оценио спремност Србије да имплементира Бриселски споразум и допринесе нормализовању стања на Косову и Метохији.

Он је изразио задовољство због добре организације и успешности Самита премијера Кине и 16 земаља централне и источне Европе, одржаног ове недеље у Београду, наводи се у саопштењу Канцеларије за сарадњу са медијима.

Велики напредак у имплементацији Закона о реституцији

БЕОГРАД – Шеф делегације ЕУ у Србији Мајкл Девенпорт оценио је данас да је постигнут велики напредак у имплементацији Закона о реституцији, рекавши да је ова област веома битна са гледишта поштовања основних људских права и владавине права.

Такође, како је додао, у интересу државе јер подстиче привреду.

Он је, након разговора у Агенцији за реституцију, казао да је од великог значаја да дође до транспарентне ситуације која се тиче имовине која је предмет реституције.

ЕУ, која подржава рад Агенције, ће, како је најавио, и у будућности пратити пуну имплементацију Закона.

Директор агенције за реституцију Страхиња Секулић указао је на предлог за измену закона о реституцији, рекавши да он, иако се некима чини није само козметичка измена, већ суштинска.

Најважније у тексту предлога радне групе, чији је члан била Агенција, јесте реституција пољопривредног земљишта, где постоји највехци отпор, као и враћање зграда амбасада.

Када је реч о државној имовини узурпираној од стране разних субјеката, што се стручно назива „имовина у магли“, како је нагласио, није било много помака у погледу „уклањања магле“.

Реституција је, према његовим речима, део процеса заштите државе, а процес утврђивања имовине, пописа, идентификације је примарни задатак државе, јер без тога нема озбиљне економске активности.

Секулић је посебно истакао одличну сарадњу са Делегацијом ЕУ у Србији, изразивши наду да ће грађани имати могућност да имају слично искуство што се земља буде више приближавала Унији.

Девенпорт се осврнуо и на враћање имовине жртава холокауста, изразивши очекивање да ће доћи до усвајања закона у тој области.

Секулић је, с тим у вези, рекао да из моралних разлога не треба допустити да се последице холокауста легализују.

Он је казао да таква имовина, која нема наследника, треба да буде стављена у функцију развоја заједнице – меморијалну и едукативну.

Рок за подношење захтева за реституцију трајао је две године и истекао је 3. марта. Поднето је укупно 76.000 захтева, а Агенција је до сада донела више од 21.000 првостепених одлука.

Агенција је грађанима до данас у натуралном облику вратила 2.264 пословна простора, 364 стана и 332 зграде, као целине укупне површине преко 195.000 квадратних метара, са припадајућим изграђеним градским грађевинским земљиштем, милион квадратних метара неизграђеног градског грађевинског земљишта, 1.834 хектара шума и 2.250 хектара пољопривредног земљишта.

Највише имовине је враћено у Београду, и то на подручју градских општина Стари град и Врачар, следе Нови Сад, Ниш, Панчево, Лесковац, Суботица.

Поред враћања имовине бившим власницима и њиховим законским наследницима упоредо се враћа имовина и црквама и верским заједницама, подсећа Агенција.

Влада усвојила ребаланс буџета и упутила га у Скупштину по хитном поступку

Влада Србије усвојила је Предлог закона о изменама и допунама Закона о републичком буџету за 2014. годину и упутила га Народној скупштини Србије на разматрање по хитном поступку.

Како је саопштено после седнице владе, ова измена закона предложена је да би значајне уштеде остварене у буџету у овој години могле да се искористе за враћање заосталих обавеза и дугова.

Влада је усвојила и Предлог закона о енергетици и Предлог закона о изменама и допунама Закона о подстицајима у пољопривреди и руралном развоју.

Влада је повукла из скупштинске процедуре Предлог закона о изменама и допунама Закона о играма на срећу, наводи се у саопштењу Канцеларије за сарадњу са медијима.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Реституција и Косово као део Вучићевог „европског пута“

* Обавезна поља