Aleksandar-ApostolovskiОд шифрованих назива антикорупцијских тела човеку може да се заврти у глави, па отуда и није тешко схватити сврху њиховог размножавања. Служе, наиме, да збуне криминогене елементе. Где год да се завири чека ново, тек основано радно биће, да не кажем – тело – које се одмах маши антикорупционашког мача и са фразама о срећном друштву приступа читавој армији створова, удружених против те лоповске хидре…

Тако сазнасмо и следеће: да Србија има детаљне акционе планове за спровођење Националне стратегије за борбу против корупције. Није узалуд дат овако компликован назив за орган, или екстремитет, који би требало да звекне право у главу српску пошаст. Јер, ко научи напамет назив тела за које ради, тај ће ваљда умети да почисти корупцију као тумор са српског организма.

Али, негде је зашкрипало у међусобној сарадњи државних органа, па су резултати постигнути против корупције незадовољавајући, упозорио је министар правде Никола Селаковић.

Како да не зашкрипе, кад сазнасмо још понешто. Да су ти акциони планови не само компликовани, него и – хоризонтални! Тако је стратегија у борби против корупције описана као склапање плакара који шкрипи, уместо да се рат против антидржавних елемената води на нешто једноставнији начин.

Кинези, рецимо, немају такву компликовану кафкијанску шему организације. Они лече корупцију тако што вешају или стрељају. Тако, осим борбе против корупције, афирмишу и сечу у бирократском апарату.

Али, ми смо хумано друштво. Зато, најпре, треба отклонити шкрипање. Потом је неопходно повезати хоризонталне линије државних органа у складно тело, што је ваљда услов да такав склепани др Франкенштајн удари на државне муљаторе.

Међутим, таман се помислило да се држава призвала памети, кад – побунило се друго тело! Зачувши да је прво тело већ почело да маршира ка антикорупционој коти, почело је и то друго да се креће ка Србији чисте савести.

Постоји, наиме, још једна крупна антикорупциона зверка која не мисли да устукне пред намером министра Селаковића да он преузме лидерство над првим телом. То биће се зове Агенција за борбу против корупције. Оном првом телу, друго тело је одмах одговорило:

– Чему дуплирање антикорупцијских тела!

Али, тек ће се чути и гласови осталих тела. Не можете тек тако, без нас, да кренете у битку, спремају саопштење остали организми! А није да их нема. Ту су и Савет за борбу против корупције, па Група за координацију у борби против корупције Министарства правде, онда Специјализовано тужилаштво за организовани криминал и корупцију и антикоруптивна одељења у вишим јавним тужилаштвима…

Тако је створена читава елита бирократа која се храни страним донацијама или буџетом, са истим прокламованим циљем: да сва та бића, као осми путник, уђу у систем корупције и униште га.

Или та бића све време мљацкају нас?


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Бића против корупције

* Обавезна поља