bia-blic-emil-conkic_fБЕОГРАД – Бивши начелник Управе криминалистичке полиције (УКП) Родољуб Миловић осумњичен је да је ангажовао криминалца да прати државне функционере, сазнаје „Политика”. Пријаву против Миловића поднео је некадашњи заменик директора ове агенције Драган Марковић Маркони као овлашћено лице БИА. Кривично дело које се Миловићу ставља на терет гласи: злоупотреба службеног положаја и неовлашћено прикупљање личних података. Пријава је поднета Трећем основном тужилаштву у Новом Београду, по месту територијалне надлежности.

Сумња се да је Миловић ангажовао Милутина Марковића званог Пута (1950), иначе осуђиваног криминалца, да прати и осматра са ким се састаје управо подносилац ове пријаве Драган Марковић Маркони док је као државни секретар МУП-а боравио у службеној посети Бечу у октобру 2010. године.

До ових података је дошла БИА пратећи активности Милутина Марковића Путе, по основу његових сумњивих веза са међународним организованим криминалом, а посебно по основу његове блиске сарадње са Драгославом Космајцем, кога је премијер Александар Вучић, приликом смене Миловића и још пет генерала МУП-а, означио као највећег нарко-дилера у Србији. Пратећи Марковића Путу, БИА је ухватила његов телефонски разговор са Миловићем, у то време челним човеком криминалистичке полиције. Миловић је водио разговор са службеног телефона МУП-а. Према сазнањима до којих је дошао наш лист, у том разговору Миловић информише Марковића Путу, који иначе живи у Бечу, да државни секретар МУП-а Драган Марковић Маркони долази у службену посету главном граду Аустрије и да би требало да пропрати с ким се састаје и шта ради. Извори „Политике” тврде да је Миловић у том разговору дао и опис Драгана Марковића, рекавши да је „мањи и црње пути”.

– У једном тренутку је Марковић Пута упитао „да ли је праћење службено или приватно”, на шта му је Миловић одговорио: „и једно и друго”, као и да га о детаљима Марковићевог понашања у Бечу обавести приликом следећег сусрета, кад Марковић Пута дође из Беча у Београд – препричавају садржај разговора саговорници „Политике”.

То се заиста и десило, месец дана касније, у новембру 2010. Извори нашег листа тврде да се Марковић Пута састао са Миловићем у једном београдском ресторану и обавестио га о свему што је уочио пратећи Драгана Марковића у Бечу.

Посебно је забрињавајуће то што подаци БИА указују да је састанку Миловића и Марковића Путе присуствовао и Космајац.

По полицијским процедурама, апсолутно је забрањено ангажовање криминалаца за обављање полицијских послова. Да је Миловић у овом случају поштовао процедуру, он би морао да пошаље званичан допис аустријској полицији са ваљаним образложењем и сумњама због којих се тражи праћење високог државног функционера.

Отвара се питање због чега је начелник УКП ангажовао криминалца да прати Драгана Марковића Марконија који је тада као државни секретар МУП-а био хијерархијски надређен Миловићу? И зашто је Космајац био присутан кад је ангажовани криминалац делио податке са Миловићем?

Посебно се отвара и питање да ли је Миловић и у другим случајевима ангажовао криминалце за полицијске послове и да ли је неко од њих имао задатак да прати и друге државне функционере?

Сви ови детаљи до којих је дошла „Политика” написани су и у кривичној пријави против Миловића и поткрепљени документима који су се до сада налазили у архиви БИА.

Документа о случају пронашао је управо Драган Марковић Маркони. Откривши да је био жртва нелегалног праћења, Марковић је упутио захтев МУП-у за остваривање права у вези са обрадом података о личности.

Питао је да ли је Служба за специјалне методе УКП предузимала мере и радње према њему, укључујући приступ задржаним подацима, шта је правни основ за предузимање ових радњи и у колико наврата је то рађено у периоду од 1. септембра 2008. до данас.

Захтев МУП-у поднео је 29. маја ове године. У то време начелник УКП био је Миловић, али одговор није добио у законом предвиђеном року, због чега је поднео жалбу поверенику за заштиту података о личности. Родољуб Шабић је наложио МУП-у да достави Марковићу тражене податке. Рок за доставу одговора истекао је прошле среде, а из МУП-а одговор није стигао.

Драган Марковић Маркони је сада саветник директора БИА. Место заменика директора агенције напустио је да не би утицао на истрагу против Драгољуба Пеураче, бившег директора Инспектората за рад, осумњиченог за примање мита. Марковић је тада полиграфски тестиран, после којег су „анонимни извори” из УКП дојавили медијима да није говорио истину, док је он сам саопштио да су питања била сугестивно постављена и да нису била прецизна. Против њега никад није поднесена кривична пријава, нити је покренут било какав кривични процес.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на БИА сумњичи Миловића

* Обавезна поља