emil vlajkiБАЊАЛУКА – Потпредсједник Републике Српске Емил Влајки оцијенио је данас да је БиХ створена у процесу разбијања Југославије као монструм-држава, чија је основа „ђавоље тројство“ – спрега дијела политичких елита, мафије и појединаца из протекторатске међународне заједнице.

Влајки је навео да је разбијањем Југославије и престанком ратова створено низ државица са изразито национал-шовинистичким структурама, у којима је у привредном смислу провођена западна неоколонијална политика, док су у БиХ, под маском одбране националних интереса, створене чврсте бандитске структуре чије је основно дјеловање пљачка властите земље и народа, те корупција.

 

„Овај ђавољи систем био је толико успјешан да је читава популација у БиХ постала патолошка, гдје се корупција, пљачка, те сива и црна економија сматрају нормалним и пожељним начином живота“, оцијенио је Влајки на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Према његовим рјечима, у пљачки земље и народа у БиХ учествују све структуре постојећег естаблишмента – од парламентарне, извршне и судске власти.

Потпредсједник Српске нагласио је да је облик владавине у БиХ неофеудални, гдје „политички богови-феудалци“, уз помоћ репресивних апарата државе, владају економијом која тиме постаје неефикасна и пљачкашка.

Осврћући се на Републику Српску, Влајки је навео да је један од класичних видова пљачкања Српске у приватизацији било куповање државног капитала старом девизном штедњом, те да је у Републици створена и једна нова врста девијаната – стечајна мафија.

Влајки је навео да један стечајни управник води поступак у десетак предузећа, да су трошкови накнада учесницима знатни, а да највише профитирају упрвао – стечајни управници.

Он је истакао да се наплати тек 21 одсто од укупних потраживања признатих током поступка, који износе 84 одсто.

„Ово стање моралне биједе у којој се налази наш политички систем, гдје се опозиција и позиција свакодневно међусобно оптужују за којекакве криминалне радње резултат је патолошког, феудалног, разбојничког система са примјесом првобитног, дивљег капитализма“, оцијенио је Влајки.

Он је истакао да су потребне корјените измјене система гдје ће економија бити господар, а политике слуга, нагласивши да би се то могло провести само уништавањем или превазилажењем политичко-мафијашке подлоге садашњих односа.

Влајки је поновио да је за дјелимично оздрављење потребно направити техничку, концентрациону владу уједињене опозиције и позиције.

Он сматра да би требало да се састану највиђенији пословни људи из земље и иностранства са солидним капиталом и да у сарадњи са Владом Српској одобре дугорочан зајам од најмање милијарду КМ како би почетак радикалне друштвене реформе прошао безболно.

„Ако то већ не иде, садашња власт би требало да позове све оне који су се од Дејтона до данас волшебно обогатили и да их убиједи на сваки начин да својим капиталом помогну Републици Српској, уз адекватан програм привредног развоја“, предлаже Влајки.

Он тврди да постоје чврсте индикације да ће се нешто слично, репресивно, покушати на прољеће наредне године, те упозорава власти да ће до тада бити касно за било шта озбиљније и да ће се то схватити као предизборни маневар.


Извор: Срна

Оставите коментар

Оставите коментар на Влајки – БиХ је монструм држава

* Обавезна поља