vucic-kravcenkoПЛАНДИШТЕ – Вицепремијер Србије Александар Вучић изјавио је данас да је посао Владе Србије да омогући и помогне сваку здраву инвестицију која доноси профит и запошљава грађане Србије и да ће тим путем наставити и даље.

Вучић је на свечаном отварању радова на изградњи ветропарка у Пландишту рекао да је та инвестиција вест за грађане Србије, јер ће 300 људи радити на пословима изградње, а инфраструктура у околини Пландишта ће бити значајно поправљена. Вучић је рекао да од наредне године више нико неће моћи да каже да Србија у 2013, 2014. или 2015. години нема ветропаркове.

„Србија ће у процесу модернизације да се такмичи са најбољима, а не са најгорима. Такмичићемо се са најбољим западноевропским земљама, али и са свим напредним земљама, државама са истока, и са развијеним земљама са свих страна света“, рекао је Вучић.

Он је додао да западноевропске земље значајно производе зелену енергију кроз ветропаркове и да је дошао крај томе да се „питамо зашто то Србија нема, кад је посебно Банат, идеална локација за тако нешто“.

Вицепремијер је рекао и да ће се производња зелене енергије у наредном периоду подићи са 21 на 27 одсто, у складу са обавезама које је Србија преузела, и да је уверен да ће те обавезе бити и исплативе.

Одговарајући на новинарска питања у вези са интересом заједничког предузећа НИС-а и приватних инвеститора из Србије који учествују у пројекту, Вучић је рекао да је њихов интерес да зараде новац, да то није срамота и да тиме треба свако да се похвали.

„Њихово је да зараде, да буду богатији и профитабилнији, а наш је задатак да то подстакнемо да бисмо што више узели кроз порезе и доприносе, да би држава и грађани били богатији. То је чисто ко суза“, рекао је Вучић.

Он је додао да је природно да зарада покреће сваког ко инвестира, а да је на Србији да то искористи, да више не будемо попут земаља које су изван процеса модернизације и да не можемо да објаснимо зашто у 2013. години попут тих земаља немамо ветропаркове“.

„Имаћемо их, следићемо модеран свет, али људима у Србији мора да се објасни да је основни порив оних који улажу у нашу земљу да зараде новац и да је на нама да то подстичемо, а не да бежимо“, рекао је Вучић.

Вучић је позвао НИС и партнере из приватних комапнија, који са 50 одсто учествују у инвестицији у Пландишту, да наставе са послом који су започели, наставе да инвестирају и праве профит.

„Наш посао је да привучемно инвеститора, да запослимо земљу и уверен сам да ћемо имати добре резултате“, закључио је Вучић.

Зорана Михајловић: Улажите у ветропаркове

Министар енергетике, развоја и животне средине Зорана Михајловић позвала је данас заинтересоване инвеститоре да се обрате Влади и том министарству, како би од њих добили сву могућу подршку да се крене са изградњом нових објеката за производњу обновљивих извора енергије.

Она је, приликом отварања радова на изградњи ветропарка „Пландиште“, изјавила да не постоје законске препреке да у Србији нема још више ветроелектрана.

Министарка Михајловић је истакла да је изградња прве ветроелектране у Србији велика вест за нашу земљу, с обзиром да ће до краја 2014. године добити први објекат за обновљиве изворе енергије.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Влада ће помоћи сваку здраву инвестицију

* Обавезна поља