тирол-bildebergТек што је прошао самит Г7, они који воде главну реч у политици, економији и војсци у свету – поново се састају. Мистериозна Билдербершка конференција одржава се у једном хотелу у Тиролу. Све остало је тајна.

Шта је Јирген Тритин 2012. тражио у америчком месту Шантили – хтели су тада да знају његови партијски другови. Чак и у самом том питању јасан је био призвук огромног незадовољства, јер одговор је био познат: један од главних функционера немачких Зелених учествовао је на Билдербершкој конференцији. Увреда за странку. Један левичар на тајном кружоку богатих и моћних – то је апсурдно! Тритин је проблем решио тако што је истакао да Зелени баш треба да буду заступљени тамо где нису већина.

Учесници Билдербершке конференције морају да поштују посебна правила. Најважније се зове Chatham House Rule (важи од 1927. године, саставио га је Краљевски институт за међународне послове) и оно обавезује сваког учесника конференције на апсолутну тајност о садржају и изјавама говорника. И због тога је овај састанак моћника (ове године се одржава од 11. до 14. јуна), критикован – због недостатка транспарентности. Организатори и учесници пак инсистирају на томе да је реч о ретким приликама да глобални доносиоци одлука отворено разговарају. Медији немају приступа конференцији, мада су одређени новинари више пута били позивани као учесници.

Оно што се о Билдербершким састанцима зна, није спектакуларно. Тамо се воде се дискусије у интервалима од 90 минута. Према речима једног учесника, пре две године у луксузном хотелу The Grove северно од Лондона, није било ништа нарочито: храна – типични шведски сто, а вино је морао свако себи да плати.

Билдерберг – омиљен међу теоретичарима завере

Између ризлинга и говеђих стекова обично је реч – ни мање ни више – него о спасавању света, или барем решењу глобалних проблема. Према мемоарима бившег амбасадора САД у Берлину Џона Мекгија, Билдербершка конференција имала је одлучујућу улогу у настанку Римских уговора, претходнице данашње Европске уније. Етјен Давињон, белгијски предузетник и почасни председник Билдерберга, тврди да је био очевидац настанка евра у том кругу. И увек се ниоткуда појављују питања: ко стоји иза нафтне кризе 1973, како је дошло до поновног уједињења Немачке… Теорије завере цветају.

Безбедност на највишем нивоу

Откако постоје Билдербершке конференције и критичари живо учествују у покушају тумачења тога шта је права суштина тог догађаја. Социолог медија Рудолф Штумбергер сматра да тај круг одабраних има тенденцију ка поновној феудализицији. И холандски политиколог Кис ван дер Пијл сматра да интереси који се тамо заступају имају врло мало везе са демократијом.

Очигледно да тајни круг Билдерберг и у седмој деценији свог постојања није изгубио ништа од своје привлачности. „Братимљење са неким од најутицајнијих људи на свету делује као психолошки афродизијак“, написао је 2011. британски глумац Јан Ричардсон.

Како је све почело?

То мора да је било тако још 1954. на првом састанку те врсте у холандском Остербеку. Место на којем је одржана премијера зове се Hotel De Bilderberg, по којем су ти сусрети потом и добили име. Првих 20 година функцију домаћина виском друштву имао је принц Бернард, док није морао да се повуче због умешаности у корупцијски скандал око Локхида, произвођача оружја. То је прави аргумент и доказ критичарима којима су Билдерберговци увек били сумњиви: наводна испреплетаност политике и бизниса.


Извор: Дојче Веле

Коментари

1 Коментара на Билдерберг у Тиролу

Оставите коментар

Оставите коментар на Билдерберг у Тиролу

* Обавезна поља