birnНи осам дана након објављивања истраживања о начину на који се спроводи поступак испумпавања воде и муља из колубарског копа Тамнава – Западно поље, нико од представника Владе Србије, Министарства енергетике и Електропривреде Србије није објаснио јавности Србије налазе из овог истраживања. Тим поводом поново се обраћамо министру енергетике Александру Антићу и директору ЕПС-а Александру Обрадовићу, да у интересу српске и међународне јавности, одговоре на следећа питања:

1. Због чега је за посао испумпавања ангажован конзорцијум, који чине новосадска фирма „Енерготехника Јужна Бачка“ и румунска фирма „Неш“ када те компаније немају искуства за обављање посла испумпавања великих вода, чиме се доводи у питање тендерска процедура, јер је један од услова на тендеру из јула 2014. године био да тај посао мора да ради компанија која има искуства у таквој врсти посла?

2. Због чега се са испумпавањем копа Тамнава, који је кључан за одржавање енергетског сектора Србије, кренуло четири месеца по окончању поплава када се зна, према подацима Електропивреде Србије, да Србија месечно губи 30 милиона евра, јер на том копу нема производње?

3. Како је ЕПС дозволио да, противно закону, конзорцијум који је добио посао испумпавања, накнадно ангажује трећу компанију која није била наведена у пријави, холандски Ван Хек, који је не само саветовао приликом припреме тендерске документације, већ и учествовао у једном од конзорцијума на тендеру за добијање овог посла?

4. Колико је конзорцијум до сада испумпао воде и да ли је конзорцијум завршио свој део посла у року, како је било предвиђено уговором који је истекао 17. децембра 2014. године?

5. Ко сада испумпава воду и муљ на Тамнави и на који начин се плаћа тај посао?

БИРН позива надлежне институције да одговоре на ова питања и позива јавност, медије, невладине организације и појединце да нам се придруже у овој акцији одбране јавног интереса. О овим темама БИРН је од октобра 2014. године покушавао да разговара са институцијама и њиховим представницима, али су министарство енергетике и министар Александар Антић, представници ЕПС-а и генерални директор Александар Обрадовић, као и менаџмент РБ „Колубара“ одбили да разговарају са новинарима.

Текст „Испумпавање копа и буџета“ објављен је на БИРН порталу јавно.рс и у недељнику Време од четвртка 08. јануара.


Извор: БИРН

Оставите коментар

Оставите коментар на БИРН-ово отворено писмо Влади и ЕПС-у

* Обавезна поља