ComskiВАШИНГТОН — Амерички професор Ноам Чомски упоредио је терористички напад на француски сатирични недељник „Шарли ебдо“ с НАТО бомбардовањем РТС 1999. године, када је убијено 16 радника ове институције.

Том приликом Чомски је приметио да напад НАТО на српску телевизију није изазвао масовне протесте у свету, нити згражавање јавности.

Чувени светски антиглобалиста је, у коментару за телевизију Си-Ен-Ен, који је објављен на њиховом сајту, подсетио како је дописник „Њујорк тајмса“ Стивен Ерлангер описао поприште напада у Паризу: „Невероватно је подсећало на оно с поломљеним стаклом, порушеним зидовима, сломљеним намештајем, изгорелом фарбом, уз емоционално разарање“.

Та реченица, наводи Чомски, није из јануара 2015, већ из Ерлангеровог извештаја о бомбардовању РТС 24. априла 1999. године, у којем је убијено 16 радника и који је привукао далеко мање пажње.

„НАТО и амерички званичници бранили су тај напад као напор да се подрије режим председника Југославије Слободана Милошевића“, пренео је Ерлангер.

Портпарол Пентагона 1999: „Телевизија је иста као војска“

Портпарол Пентагона Кенет Бејкон рекао је у Вашингтону, како наводи Чомски, да је „српска телевизија део Милошевићеве убилачке машинерије исто као и војска“, што ју је, према том тумачењу, чинило легитимном метом напада.

Чомски напомиње да поводом ваздушног удара на РТС није било протеста нити израза згражавања, није било парола „Ми смо РТС“ нити истраге о коренима напада у хришћанској култури и историји.

„Напротив, напад на новинаре је поздрављен. Истакнути амерички дипломата Ричард Холбрук, тадашњи изасланик за Југославију, описао је напад на РТС као ‘изузетно значајан и позитиван развој’, са чим су се и други сложили“, пише Чомски.

Професор Масачусетског института за технологију наводи да је због тог напада НАТО кажњена само једна особа – Драгољуб Милановић, тадашњи директор телевизије, који је осуђен на 10 година затвора због тога што није евакуисао зграду, а да је Хашки трибунал закључио да напад није био злочин, упркос цивилним жртвама.

„Њихови злочини против нас“, закључује Чомски, нису исто што и „наши злочини против њих, пошто потоњи нису злочини већ племенита одбрана највиших вредности, понекад с ненамерним пропустима“.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Чомски упоређује напад на Шарли са бомбардовањем РТС-а

* Обавезна поља