sabac-milosevicШАБАЦ – Бивши градоначелник Шапца Милош Милошевић, који је поднео оставку на функцију након што је смењен са места команданта Штаба за ванредне ситуације у том граду, каже да је предузео све што је било у његовој моћи да одбрани град од поплава.

Он у свему овоме види да је локални СНС злоупотребио и државу и војску и полицију како би узео власт у Шапцу.

– У среду 14. маја градски Штаб за ванредне ситуације проглашава ванредно стање од поплава због обилних падавина и велике количине воде у горњим токовима Саве. Бујичне воде су преплавиле Церски ободни канал, вода је нанела видљиве штете на саобраћајницама, изливају се Думача и Добрава. Штаб обуставља наставу у сеоским школама и именује пет оперативних тимова за праћење ситуације на терену у које су укључени и председници месних заједница. Покривени су сви критични пунктови на Сави и Дрини. У међувремену са директорима свих јавних предузећа одржан је састанак и направљен списак од 1.414 радно способних људи који се могу ангажовати за радове на насипима – каже Милош Милошевић.

Милошевић каже да у то време о одбрани Саве није било речи, јер су, како тврди, проблем биле њене притоке. У четвртак се у одбрану од поплава више укључују „Србијаводе” које су надлежне за одбрану након што је у град стигао директор „Србијавода” Миодраг Пјешчић и он, слушајући њихове савете и предлоге, ангажује пет трактора и 300 мештана да утврђују насип на Чеврнтији у атару села Дреновац. Ту је и водопривредно предузеће „Сава” са стручним тимом. На Летњиковцу је одређен центар за пуњење џакова са песком. План је био да се постави 15.000 џакова на насип, 7.000 око „Зорке” и 3.000 у Мрђеновцу. Напомиње да је упутио захтев команданту шабачког гарнизона Синиши Маринковићу да им пошаље 100 војника који би организовали цивиле, али због компликоване процедуре њиховог одобрења захтева нико није дошао.

– У четвртак увече људи из „Србијавода” нам кажу да више не зовемо људе да постављају џакове, већ да ће се то урадити машинама. У петак увече сам смењен са места команданта штаба, када су пристигли добровољци из Београда и протестовали испред општине. Долази генерал Љубиша Диковић на седницу штаба, а онда Зоран Бабић, посланик у Скупштини Србије, увече стиже и министарка Зорана Михајловић. Питао сам Зорану да ли сам смењен, она је климнула главом и тако се завршило – препричава Милошевић шта се дешавало у петак увече.

Бивши градоначелник каже да се до сада увек успешно борио против поплава које су се дешавале у овом крају и раније и да има мирну савест јер је учинио све за одбрану града.

– Ујутру, након што сам смењен са места команданта штаба, дошао сам да помогнем, јер су ме многи људи звали не знајући да сам смењен. Људи из правне службе у градској управи су ми рекли да сам незаконито смењен. Савест ми је мирна, нигде нисам погрешио и све сам урадио како ваља – правда се Милошевић.

Зорана Михајловић: Милошевића нисам ни видела

Упитана да ли је тачно да је бившем председнику општине Шабац Милошу Милошевићу прошлог петка током обиласка Шапца на његово питање да ли је смењен потврдно одговорила климајући главом, Зорана Михајловић, министар саобраћаја, за „Политику” каже да то није тачно.

– Истина је да сам прошлог петка у време поплава посетила Шабац, али нема говора да сам било коме климајући главом потврдила да је смењен, па ни бившем председнику општине Шабац. Тог човека уопште нисам ни видела испред општине, нити сам на било који начин с њим комуницирала. Нисмо се срели, па нисмо ни могли да причамо, те тако његови наводи нису тачни –објашњава она.

Коментаре Милошевића да „у свему овоме види да је локална власт СНС-а злоупотребила државу, војску и полицију како би узела у власт у Шапцу” – Михајловића јуче није хтела да коментарише.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Бившем градоначелнику Шапца савест мирна

* Обавезна поља