Sep-Blater-FifaУпркос хапшењима највиших званичника Светске фудбалске федерације (ФИФА) по налогу америчког правосуђа Јозеф Сеп Блатер је успео да освоји пети мандат на месту председника ове организације. Њему је по избијању скандала безрезервну подршку пружио и Владимир Путин који је изјавио да Америка овом акцијом жели да одузме Русији Мундијал који треба да организује 2018. године. Швајцарац је претходних година „преживео” неколико афера у којима је ова организација оптуживана за корупцију, али ниједна није била озбиљна као ова која је попримила и политички карактер.

Блатер је на месту председника Фифе од 1998. године, а сада је тријумфовао против јорданског принца који се повукао пре другог круга гласања. У првом кругу је имао убедљиву предност, али му је недостајало шест гласова да би имао двотрећинску већину. Швајцарац је освојио 133 гласа, Јорданац 73, док три делегата нису гласала.

Блатер и принц Хусеин су се једини борили за место председника Фифе, а пре тога су одустала четири кандидата. Први се повукао бивши француски репрезентативац Давид Жинола који није обезбедио подршку бар пет националних Савеза, што је минимум. Због истог разлога одустао је и бивши оперативац Фифе Жером Шампањ, који ради и као независни консултант Фудбалског савеза Косова. Председник Фудбалског савеза Холандије Михаел ван Праг је обезбедио минимум гласова, али се повукао како не би дошло до расипања гласова и подржао јорданског принца. Последњи је одустао некадашњи репрезентативац Португалије Луис Фиго који није желео да буде део избора који су „створени да би један човек добио апсолутну моћ”.

Принц Хусеин је позвао све који гласају да послушају своју савест и срце: „Фифа се не своди само на једног човека и ја је нећу водити једнострано. Част ми је што ћу добити ваш глас и преузећу сву одговорност. Фифа није компанија већ сервисна организација. Не смемо да игноришемо жамор пред нашим вратима. Сада је време да покажемо свету да смо жељни његовог поштовања и зато вас позивам да ми се придружите”.

Блатер је рекао да тој организацији није потребна револуција већ еволуција: „Знате ме, не морам да се представљам. Знате са ким имате посла, а ја знам да могу да рачунам на вас. Морамо да повратимо добар глас и већ данас морамо да почнемо да радимо на томе. Шта је време? Време је бесконачно док га ми сечемо. Осећам да је време које сам провео у Фифи било веома кратко”.

Блатер се током Конгреса осврнуо и на корупционашки скандал који је „погодио” Фифу и навео да је то због одлуке од пре пет година да се Мундијали 2018. и 2022. доделе Русији и Катару.

„Да су друге две земље извучене из коверте, а не Русија и Катар, мислим да ових проблема данас не би било. Нисмо пророци и не можемо да кажемо шта би се догодило да је избор био другачији”.

Председник Фудбалске асоцијације Енглеске Грег Дајк је рекао да би чак европске земље могле да бојкотују Мундијал у Русији уколико Блатер остане на челу Фифе. „Ако Блатер буде реизабран онда би бојкот могао да буде тема. Енглеској би тада била потребна подршка свих чланица Уефе како би то имало значај. Не би било сврхе да се повуче само Енглеска или 2-3 земље, а остали да остану”, рекао је Дајк за радио „Би-Би-Си”.

Легендарни фудбалер Немачке и Бајерна Франц Бекенбауер сматра да је проблем Фифе у систему, а не у човеку. „Бивши председник Фудбалске федерације Немачке Тео Цванцигер једном је рекао да није важан човек, него систем, а њега је веома тешко променити”.

Избор за првог човека светске куће фудбала није прошао без проблема. Прво је једна Палестинка прекинула уводни говор председника Фифе. Она је махала палестинском заставом и узвикивала, обраћајући се Блатеру, „црвени картон расизму”. Палестинци су током конгреса тражили да се суспендује Израел из међународних такмичења јер су безбедоносне снаге ове државе у појасу Газе ограничиле кретање фудбалера. Палестинци су одустали од тог захтева, а то су урадили под утицајем челника других Савеза.

Затим је Конгрес прекинут због дојаве о подметнутој бомби. Агенција Асошијетед прес је јавила да је полиција након дојаве евакуисала „Хален стадион” где се одржава Конгрес, али да није евакуисана цела зграда.

blater 1

Право гласа имало 209 делегата

Свих 209 чланица Фифе могло је да бира првог човека те организације. На Конгресу је дозвољено да гласају и делегације Гвинеје Бисао, Сао Томе и Принципеа, Монтсерата и Јужног Судана са 183 гласа „за” и 16 „против”. Њихово учешће је било неизвесно због правила према коме су репрезентације тих земаља морале да играју најмање два такмичења под окриљем ове организације у претходне четири године. Сваки Савез има по један глас, а гласа се по абецедном реду убацивањем папирића у кутију. За победу у првом кругу је неопходно добити двотрећинску већину, а ако се то не деси обавља се и друга рунда у којој побеђује онај ко има просту већину. Африка „даје” 54, Европа 53, Азија 46, Северна и Централна Америка 35, Океанија 11 и Јужна Америка 10 гласа.

Већ први избор пратиле контроверзе

Јосеф Блатер је први пут тријумфовао 1998. године када је победио тадашњег председника Уефе Ленарда Јохансона са 111:80 на Конгресу у Паризу. Већ његов први избор пратиле су контроверзе јер се спекулише да је пре гласања Мухамед бин Хамам из Катара понудио 50.000 долара (данашњих 45.000 евра) афричким делегатима, чији су гласови на крају пресудили у Блатерову корист.

Блатер на другим изборима победио Хајатуа

На другим изборима који су одржани 2002. године тријумфовао је против Исе Хајатуа из Камеруна који је тада био председник Афричке конфедерације. Непосредно пре избора 11 делегата из Извршног одбора Фифе га је оптужило за злоупотребу и финансијске малверзације. Ипак, Блатер је успео да „преживи” ту аферу и да победи свог противкандидата са 139:56 на Конгресу у Сеулу.

Без противкандидата 2007. године

Блатер је трећи мандат освојио 2007. године, а на тим изборима у Цириху није имао противкандидата.

Бин Хамам се повукао 2011. године

Швајцарац ни 2011. године није имао противкандидата, пошто се председник Азијске фудбалске федерације Мохамед бин Хамам повукао из трке недељу дана пре гласања после оптужби за корупцију. Катаранин је оптужен да је за 40.000 долара (садашњих 35.000 евра) по гласу желео да поткупи делегате земаља из Кариба и доживотно је суспендован из фудбала. Блатер је тада убедљиво тријумфовао са 186 гласова од 203 присутна делегата.

Сви председници

Робер Герен   Француска     1904-1906

Данијел Берли Вулфол         Британија       1906-1918

Жил Риме       Француска     1921-1954

Рудолф Селдрејерс    Белгија           1954-55

Артур Друри Британија       1956-1961

Стенли Роуз   Британија       1961-1974

Жоао Авеланж          Бразил            1974-1998

Јозеф Блатер Швајцарска    1998-


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Блатер победио Америку

* Обавезна поља