parovic2015Република Србија треба хитно да забрани рад организацији Канвас, чији је творац Срђа Поповић, будући да не смемо да дозволимо да грађани Србије учествују у сценаријима за дестабилизацију суседних и других држава, да проузрокују грађанске немире, који се завршавају насиљем и жртвама, рекао је у интервјуу за скопски „Дневник“ Мирослав Паровић, лидер младе српске партије Трећа Србија.

Трећа Србија последње време тражи ову забрану, будући да на тај начин жели да помогне како би се сачувала стабилност и безбедност Србије, које представља рад Канваса. Трећа Србија је основана 2012. године, а учествовала је самостално и на српским парламентарним изборима прошле године.

Зашто конкретно тражите да се забрани организација Канвас?

— Ми смо још у децембру прошле године упозоравали да се припрема дестабилизација у региону и да ће се највероватније одиграти у Србији, Мађарској, Македонији, Републици Српској…, и да су људи који су оперативно укључени у то људи Срђе Поповића, који већ раде на терену. Уједињени Арапски Емирати, са којима Србија има авиокомпанију у заједничком власништву, су је прогласили за терористичку организацију, што је сасвим довољно да нас забрине. То је иста група људи која је учествовала у организовању протеста у Србији, Грузији, Украјини и земљама које су биле захваћене „Арапским пролећем“… и има континуитет у свом деловању. О томе су писали многи медији. Срђа Поповић се заклео да ће покренути тужбу због мојих навода о томе шта се спрема у региону и шире. Но није је поднео иако ја једва чекам да то учини.

Наводили сте да та организација делује и у Македонији. На који начин?

— Мислим да је то рад на дестабилизацији режима Николе Груевског, будући да је Македонија изразила спремност да учествује у изградњи руског гасовода Турски ток, као и то да се Кинези приперемају да купе најважније грчке луке. Неко коме то не одговара жели да то спречи и ради на дестабилизацији. Сценарио који видимо у Македонији је буквално исти као и онај примењен у Србији – организују се протести студената, ученика, невладиних организација, опозиције… То је иста кореографија коју смо видели и код нас, и у Украјини и у другим земљама у којим је дејствовао Канвас.

Ко је наручилац свега овога?

— Наручилац је исти, то су атлантистичке силе, исте оне које су наручиле „Мајдан“ и друге облике дестатабилизације. Канвас је повезан и са Стратфором, а сада је главни циљ да се дестабилизује Балкан, при чему користе своје проверене савезнике – албанске терористе, исламистичке и невладине организације. Имају и своје политичаре, новинаре. Те атлантистичке силе предводе САД, но ту су и неке европске државе међу којима има и оних које се томе противе, али још увек недовољно. Те силе још увек имају способност да изазову хаос на улицама. Наступају у стилу: „Ако нисте са нама, изазваћемо хаос на улицама“. Једини начин да им се супротставите је тај да упозорите јавност и да народ сххвати какав се сценарио спроводи. Видим да народ већину тога препознаје. У то смо се уверили и недавно кад смо били да обиђемо Куманово после сукоба македонске полиције са терористичком групом.

Имате ли сазнања о деловању Канваса у Македонији?

— Ја сам политичар, нисам безбедњак и немам егзактних података. Ја само упозоравам на то што се дешава. Видео сам кореографију на митингу опозиције. Она је била идентична оним у Грузији, Украјини… То је исти рукопис. И аналитичари у Србији су такође уверени у то. Нас су прво оптуживали да ширимо теорије завере, али сад то говоре и озбиљни аналитичари.

Какве последице могу бити по регион?

— Прво, Србија мора да схвати шта може да се деси, односно да се пресече витални Коридор 10. Због сукоба са терористима у Куманову, сада морамо да заобилазимо Македонију и да путујемо у Грчку преко Бугарске. Сами знате колико је то скупље и теже. За нас је овај коридор од виталног значаја и жеља нам је да се не прекида. Желе да не користимо грчке луке већ хрватске. Ми морамо да се боримо за сопствене виталне интересе.

Како доживљавате упад терориста у Куманово?

— То није није било неочекивано, знао сам да ће се десити. То су групе које су деловале већ дуже време и сада су активиране. И инцидент са дроном на утакмици између Србије и Албаније је био део тог сценарија. Намера је стварање „Велике Албаније“ како би атлантистичке структуре шириле свој утицај у региону, да нас натерају да се одрекнемо својих интереса, које желе да пресеку. Зато не желимо да им у томе помажу неки грађани Србије и да учествују у изазивању грађанског рата.


Извор: Скопски дневник

Оставите коментар

Оставите коментар на Паровић – Канвас треба хитно забранити

* Обавезна поља