zorana-blerБЕОГРАД — Како Б92 ексклузивно сазнаје, Тони Блер је данас посетио Београд и одржао једносатно предавање министрима Владе Србије. Његова посета обавијена је велом тајне, и ниједном министру није било дозвољено да коментарише „Блерово предавање“.

Нико од министара излазећи са предавања није желео да коментарише о чему је било реч. Предавању, које је почело у 9 сати у Толстојевој 2 на Дедињу, присуствовали су министри Зорана Михајловић, Небојша Стефановић, Златибор Лончар, Александар Вулин, Кори Удовички, Душан Вујовић и Жељко Сертић, као и градоначелник Београда Синиша Мали.

Улаз екипи Б92 није био дозвољен. На паркингу смо затекли службена возила Владе Србије. Предавање Тонија Блера трајало је око један сат, после чега су клуб посланика почели да напустају министри.

Ипак, нико од њих није желео да даје изјаве.

Министарка Зорана Михајловић није ишла до паркинга већ је директно из изграде ушла у кола како би избегла питање новинара

На питања Б92 нису одговорили министри Душан Вујовић, Иван Тасовац, Никола Селаковић и Зорана Михајловић, а градоначелник Београда Синиша Мали је кратко рекао да ће „о састанку причати неко други“.

У међувремену, возила британске амбасаде дефиловала су око виле у којој су у том тренутку састанак имали српски министри и некадашњи британски премијер.

Блер изашао кроз кухињу

Некадашњем шефу британске владе очигледно је било битно да у Београду остане непримећен, па је зато Клуб посланика напустио кроз задњи излаз, највероватније кроз кухињу. Напустио је објекат у пратњи блиндираних комбија и аутомобила.

Иако нам улазак у сам објекат није био дозвољен, сазнали смо да је Тони Блер министрима објашњавао стратегију политичког деловања, односе са јавношћу и начин на који би требало да комуницирају са медијима.

Такође, рекао им је да би требало да се фокусирају на три или четири теме током свог мандата.

Тони Блер је као премијер Велике Британије 1999. био један од најзаслужнијих за НАТО агресију на Србију, а лично се залагао и за копнену интервенцију против Србије.

Зорана Михајловић – Прича уз кафицу без надокнаде

Потпредседница Владе Зорана Михајловић изјавила је данас да разговор министара са бившим премијером Велике Британије Тонијем Блером у Београду није био тајни и да он није био ангажован као саветник уз надокнаду.

zorana-bler

– Потпуно сам сигурна да није зато што је ово био заиста разговор уз кафу – рекла је Михајловић одговарајући на питање новинара у Привредној комори Србије.

На том састанку, објаснила је, разговарано је о томе како све владе на овом свету имају озбиљан пробем и често та година буде изгубљена.

– Зато је на том састанку са Блером највише било речи о томе да српска влада прву годину није изгубила већ је донела реформске законе, направила аранжман са Међународним монетарним фондом (ММФ) и сада креће у капиталне инвестиције – навела је Михајловић.

Блер, казала је, није једини човек са којим српска влада размењује искуства о реформским процесима с тим што су ти некада под рефлекторима, а некада без њих. Додала је и да ће Влада наставити да води разговоре о искуствима других држава у социјалним реформама, реформама здравства и економије…

Вулин: Предавање Блера у Београду није никакво чудо

Раније данас министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин је на питање новинара да ли је присуствовао предавању Блера рекао да на то нема шта да каже.

– Питате ме за нешто што је булеварска штампа покушала да престави као неко велико чудо. Данас ћу говорити искључиво о младима и запошљавању младих – рекао је Вулин новинарима након разговора са менаџментом Ер Србије.

Шта су Блерови „деливери јунити“?

Београд — Иако у први мах нису желели да говоре о посети Тонија Блера, неки министри Владе Србије су сада речитији и кажу да су са њим имали „разговор уз кафу“.

Уз ту кафу се, како сазнајемо, разговарало о тзв. „деливери јунитима“, Блеровом патенту, а Б92 истражује шта је суштина таквог решења за ефикаснији рад институција.

Како сазнаје Б92, бивши британски премијер договарао је, између осталог, и детаље за спровођење програма „деливери јунит“ који је патентирао док је био премијер, а који је продао у неколико земаља.

Шта је „деливери јунит“ објашњава Иван Бендер, човек који је радио кампању СНС-а.

“Деливери јунит је јединица која се формира од стране више министарстава и сви ће бити задужени за одређене пројекте, то је интерминистријално одељење. Надгледаће процесе, пројекте и резове који морају да буду постигнути у одређеном периоду. То је мала професионална група врхунских професионалаца”, истиче Бендер и додаје да ће ти професионалци бице при кабинерту премијера.

Та јединица ће имати директора, за којег се, како Б92 сазнаје још трага.

Осим питања шта Блер нуди Влади, питање је и да ли Влада Србије плаћа Блерову посету.

О томе је говорила министарка Зорана Михајловић, која је навела да је у питању био “разговор уз кафу, а разговор уз кафу се не наплаћује”.

“Ми смо разменили искуства, да ли то значи да се свака размена искустава са било ким плаћа, ја сам са свима причала па никад ником нисам плаћала”, додала је она.

За разлику од потпредседнице Владе, министар за рад данима није расположен да говори о Тонију Блеру. Најпре смо га у среду питали да ли је био на предавању

“Све ћете чути око Субнора, остало нема потреба да вам дам изјаву” , рекао је јуче и данас додао:

“Ви ме питате нешто сто је булеварскла штампа покушала да представи као велико чудо”, рекао је Вулин.


Извор: Агенције

Оставите коментар

Оставите коментар на Блер у Београду – још једна Вучићева проваљена тајна

* Обавезна поља