cvijetin-milivojevicСиноћ је била ноћ у којој се, како би то егзалтирао Милојко Пантић, „небо отворило“, а гдекоја девојка ставила огледалце под јастук не би ли сањала момка за кога ће да се уда.

Једну од највећих жеља, мањем делу преамбициозне опозиције и добром делу својих препотентних следбеника, Канцелар српски и све Србије испунио је и пре Богојављења: „Одлучио сам: идемо на изборе!… Храбро у будућност!“

Или, у преводу на евроновоговор вицепрезиденткиње Михајловић: „Одлучујућа битка за будућност!“ А да ће „будућност“ бити најмањи заједнички садржилац и кључна реч и треће заредом напредњачке изборне кампање, потврдила је и сама Екселенција. За млађе и неупућене, то је онај озбиљни чика што су му Кркобабићеви „пони – експреси“, на путовању дугом оних двеста метара, од Андрићевог венца до Немањине, пре цирка девет месеци, затурили негде у бисагама кроки крокија „платформе“ о Косову. Екселенција се, међутим, не једи – лично мни да је „влада премијера Александра Вучића одлично обављала свој посао и да с правом може да на изборима очекује одличан резултат“. Чак се и, што би се рекло, тотално изнадстраначки, Екселенција потајно понадала да ће на изборима „победити најбољи и, с провереним поверењем код грађана, наставити да остварују постављене циљеве које је Србија одавно заслужила“.

А када за такав изборни исход јавно залегне деакумулирани председник Републике коме у левој комори срца лежи „Србија као руска губернија“, а у десној можданој хемисфери чучи „ЕУ која нема алтернативу“, како онда – само превременим изборима, а без референдума са прецизним питањем – умирити Србију у којој је више од половине грађана за улазак у ЕУ, али их је, истовремено, три четвртине против приступања ЕУ ако је услов за то одустајање од Косова или увођење санкција Русији? И да би, ако ставимо Брисел и Москву у исту циљну равнину, 20 одсто грађана више пожелело да уђе у савез са Русијом него у ЕУ… Како, у Бриселу или Москви, свеједно, одбранити став евроминистарке Јоксимовић да Србија неће да уведе санкције Русији, иако признаје територијални интегритет Украјине, укључујући и Крим? И, како наша власт да објасни властитим грађанима да је територијални интегритет Украјине за Београд важнији од територијалног интегритета Србије?!

Јасно је да они који протежирају русољубну политику, за разлику од политичких субјеката еврољуба, нису добро или нису никако организовани, а њихови гласачи су слуђени јер не постоји јединствена адреса коју би заокружили. Као што је извесно да ће респектабилан део бирача који ће и овај пут гласати за Ес-ен-ес учинити то убеђен да такво гласање значи – гласање против уласка НАТО, изјашњавање против уласка у ЕУ без Космета, односно гласање за најближе односе с Русијом. Као што је јасно да оваква врста изборне трке у магли, са фалш картама, одговара, понајпре, Канцеларевим „виделистима“…

Данас су се најхрабрији међу нама и ритуално окупали у леденој води. Богами је било и снега и мраза – биће, дакле, родна година… У смирај деветомартовских протеста, пре четврт века, импресиониран привременим тријумфом разума и скупштинским ноћобдењем, у коме су видане ране и смириване узавреле страсти, објавио сам, у почившој „Борби“ (16.3.1991), уводник под насловом „Кратки бљесак Богојављењске ноћи“. И, на несрећу свих нас, омануо у процени. Надам се да су се данашњи тумачи народних хтења напили и богојављењске водице, „преко секире“, не би ли избегли свађе, макар од момента када изборни резултати буду саопштени.


Извор: Данас

Оставите коментар

Оставите коментар на Богојављенски футур

* Обавезна поља