evropska komisijaБРИСЕЛ – Европска комисија саопштила је данас да је Аустрија одлучила да „због ситуације с имигрантима која је измакла контроли“ до фебруара продужи од септембра уведени надзор унутрашњих шенгенских граница.

Тиме је укупно седам држава Европске уније завело такав привремени гранични надзор унутар шенгеског простора, изјавила је представница за штампу у Европској комисији Наташа Берто (Натасха Бертауд).

Медији у ЕУ преносе и најаву владе у Љубљани да ће увести проверу пасоша и идентитета путника на словеначким границама.

Берто је навела да су, на темељу шенгенски одредби за „принудне прилике“ Шведска, Данска и Норвешка завеле надзор на шенгенским међама.

Она је додала да су због процене о претећој ситуацији, што је сагласно шенгенским правилима, такве мере предузеле Аустрија, Француска, Немачка и Малта.

„Аустрија је Европску комисију већ у септембру обавестила да уводи привремени надзор на унутрашњим шенгенским границама, сагласно статуту и одредбама шенгена“, објаснила је Наташа Берто.

Влада у Бечу је сад Комисији у Бриселу ставила до знања да је „продужила ту привремену граничну контролу до фебруара због тога што је ситуација с имигрантима измакла контроли“.

evropska-unija-eu-raspad

Медији у ЕУ су пренели и изјаву представника аустријског министарства спољних послова да би „следећа етапа могла бити увођење контроле на словеначким границама“.

Италијански листови јављају да је то забринуло власти у Риму јер би се могло десити да се избеглице и мигранти нагомилају на италијанским границама, ако више немају пролаза преко Аустрије и Словеније.

Римске власти су се узнемириле и због тога што су се немачка канцеларка Ангела Меркел и њен кључни страначки партер, баварски премијер Хорст Зехофер договорили да много брже одбацују захтев за азил мигрантима који долазе са севера Африке.

Реч је о Мароку, Алжиру и Тунису где би имигранти, који у остали део ЕУ долазе преко Италије, били враћани по убрзаном поступку, али је проблем што то нису „безбедне земље“ у погледу владавине права и демократије.

Странка ЦДУ канцеларке Меркел и њена партнерска баварска партија ЦСУ желе да убеде главног партнера у влади, социјалдемократску СПД, да усвоје закон сличан ономе који је уведан за државе Западног Балкана, а то значи да практично немају никаквих могућности за азил.


Извор: Вечерње Нновости

Оставите коментар

Оставите коментар на Седам држава ЕУ укинуло шенген

* Обавезна поља